Album Review: Birdy – Fire Within

Birdy-Fire-Within-Deluxe-Version-2013-1500x1500

Little Birds grow up

In 2011 Birdy surprised everyone with her angelic voice and sudden success. The singer who was only fifteen years old at that time, impressed the international public with her emotional cover of Bon Iver’s ‘Skinny Love’. Two years and a few hits later it is time for Birdy to do things on her own. She replaced the covers with her own material and does this surprisingly well.

For her second record called Fire Within, Jasmine van den Bogaerde (Birdy’s real name) asked some big names in the pop industry for help. She wrote songs together with Sia Furler, Ryan Tedder (singer of OneRepublic who also worked with artists like Kelly Clarkson, Beyoncé and Adele), Dan Wilson (Adele, Taylor Swift, P!nk) en Jake Gosling (Ed Sheeran, Paloma Faith). The first single ‘Wings’ immediately shows how these collaborations slightly changed Birdy’s sound. The song written by her and Tedder sounds more powerful and has got a strong and catchy chorus. At the same time it is obvious that Birdy’s voice sounds more powerful, but at the same time she did not lose that little bit of vulnerability.

‘Heart Of Gold’ is one of the tracks that shows Birdy’s development as an artist best. The song sounds mature and has a great pop hook, but at the same time Birdy’s style is still very much audible. A song like ‘Heart Of Gold’ would sound great on today’s radio. The same goes for songs like ‘Light Me Up’, that shows Birdy in her most up-tempo style so far and ‘Standing In The Way Of The Light’, that sounds a bit like a Coldplay song at times and will not leave your head anytime soon after hearing it.

Fans of Birdy’s emotional ballads on her debut record, probably will not be disappointed when listening to Fire Within. With ‘Words As Weapons’ she delivers one of her best ballads to date, mostly thanks to the great lyrics, especially when taking into consideration they are written by a 17 years old songwriter. Parts of the song like “My windows cracked, they can be replaced, but your arm will tire throwing stones my way” and “if you use your words as a weapon, then as a weapon, I’ll shed no tears” are definitely impressive lyrically. On the second single ‘No Angel’, she proves that she is capable of writing catchy, but emotional piano ballads herself as well.

The earlier mentioned Sia Furler seems to bring out the best in Birdy’s talents. Sia, known for her collaborations with David Guetta and her own hits like ‘Clap Your Hands’, penned global smash-hit ‘Diamonds’ for Rihanna and recently wrote Céline Dion’s stunning comeback single ‘Loved Me Back To Life’. With Birdy she worked on the outstanding song ‘Strange Birds’. The strong and expressive lyrics are carried by a soaring melody that explodes into a brilliant chorus that only exists of the word ‘no’. The intense dynamics and structure give ‘Strange Birds’ an extraordinary atmosphere. This is definitely one of the highlights in Birdy’s early career so far.

Birdy delivers an excellent sophomore album, on which she shows an impressive growth, musically, vocally and lyrically. Furthermore, the young singer shows she is capable of more than piano ballads only and I’m sure we will hear a lot more of this in the near future.

Must-listens: Strange Birds, Wings, Words As Weapons, No Angel, Heart Of Gold, Home.

—————————————————————-

Kleine Vogeltjes worden groot

In 2011 was ze daar ineens, de piepjonge Birdy met haar engelenstem. De toen slechts vijftien jaar oude zangeres wist internationaal indruk te maken met haar breekbare cover Bon Iver’s ‘Skinny Love’. Twee jaar en enkele hits later is het tijd voor Birdy om op eigen benen te staan. De covers hebben plaatsgemaakt voor zelfgeschreven materiaal en dit gaat de Britse allemaal verrassend goed af.

Voor haar tweede album Fire Within heeft Jasmine van den Bogaerde, zoals Birdy eigenlijk heet, samengewerkt met flink wat grote namen in de popwereld. Zo schreef ze nieuwe liedjes met Sia Furler, Ryan Tedder (zanger van OneRepublic, maar ook bekend door zijn werk voor onder anderen Adele, Kelly Clarkson en Beyoncé), Dan Wilson (Adele, Taylor Swift, P!nk) en Jake Gosling (Ed Sheeran, Paloma Faith). Dat dit een enigszins nieuw geluid met zich meebrengt, is gelijk te horen op de indrukwekkende eerste single ‘Wings’. De track, die ze samen met Tedder schreef, heeft, net als haar stem, een steviger, voller geluid meegekregen. Het refrein is krachtig en pakkend, maar toch is dat beetje kwetsbaarheid in de lyrics en haar stem niet compleet verdwenen.

Ook op een track als ‘Heart Of Gold’ laat de jonge zangeres horen dat ze zich goed heeft ontwikkeld. Het lied klinkt volwassen en beschikt over een catchy poprefrein, maar klinkt tegelijkertijd nog steeds onmiskenbaar als Birdy. ‘Heart Of Gold’ zou dan ook zeker niet misstaan op de radio. Ditzelfde geldt voor tracks als ‘Light Me Up’, waar Birdy zich overtuigend van haar meest uptempo kant tot nu toe laat horen en ‘Standing In The Way Of The Light’, dat in de verte soms doet denken aan een Coldplay-track en na het horen niet snel meer uit je hoofd zal gaan.

Liefhebbers van Birdy’s emotionele ballads, waar haar debuut mee vol stond, zullen op Fire Within ook zeker aan hun trekken komen. Zo levert ze in de vorm van ‘Words As Weapons’ één van haar beste ballads tot nu toe af, wat zeker te danken is aan de onverwacht sterke lyrics voor een 17-jarige songwriter. Passages als “My windows cracked, they can be replaced, but your arm will tire throwing stones my way” en “if you use your words as a weapon, then as a weapon, I’ll shed no tears” zijn absoluut indrukwekkend geschreven. Op de tweede single ‘No Angel’ laat ze horen dat ze zelf ook prima in staat is pakkende en gevoelige pianoballades te schrijven.

De eerder genoemde Sia Furler weet Birdy op Fire Within naar ongekende hoogtes te brengen. De zangeres, bekend van haar samenwerkingen met David Guetta en eigen hits als ‘Clap Your Hands’, pende eerder wereldhit ‘Diamonds’ voor Rihanna en schreef recentelijk de prachtige comebacksingle ‘Loved Me Back To Life’ voor Céline Dion. Samen met Birdy werkte ze aan het pareltje ‘Strange Birds’. De sterk beeldende lyrics worden gedragen op een zwevende melodie die tot een ontlading komt in een briljant refreintje, dat slechts bestaat uit het woord ‘no’. De dynamiek en opbouw zijn van grote klasse en maken van ‘Strange Birds’ een plaat die een bijzondere sfeer ademt en daarmee als één van de hoogtepunten uit de prille carrière van Birdy kan worden gezien.

Birdy levert met Fire Within een ijzersterk tweede album af, waarop ze een indrukwekkende groei laat zien, zowel muzikaal, vocaal als tekstueel. Daarnaast laat de jonge zangeres horen meer in haar mars te hebben dan enkel pianoballads en daar gaan we de komende jaren ongetwijfeld nog veel van meegenieten.

Dit moet je gehoord hebben: Strange Birds, Wings, Words As Weapons, No Angel, Heart Of Gold, Home.

Leave a Reply