Single Review: Gabriella Cilmi – Symmetry

Gabriella-Cilmi-TheSting

Gabriella Cilmi does it on her own

Most people will remember Gabriella Cilmi as the cheeky 16-year-old who had a worldwide hit with ‘Sweet About Me’. The single was released at a time when the Amy Winehouse-retro-sound was at the top of its popularity. For her second album however, Cilmi went all poppy with pumping beats and synthesizers. In retrospect, she admits this was not the direction she wanted to go. A few years later, she is an independent artist that decides herself what kind of music she is making.

In an interview with Metro UK earlier this year, Gabriella stated she felt like “a puppet being pulled in different directions” and that there were “too many cooks” involved in making her earlier music. Now all other cooks have left the kitchen and it is just Gabriella making her own ‘meal’. This goes together with an image change; Cilmi cut her hair and is sporting a short do now, which looks nothing like the sexy kitten she had to play in the promotion of her second album.

At the same time her music has become more mature and serious, which we already heard in the touching buzz-single ‘Sweeter In History’ and catchy first single ‘The Sting’, taken from her forthcoming third album with the same name. This month Cilmi released a video for the next single, called ‘Symmetry’. It could be described as a ballad, but with an up-tempo vibe at the same time, due to the pulsing drums and omnipresent piano melody. She sings about the question if her former lover is still thinking about her in the way she thinks about him. Her emotion and insecurity is tangible in her characteristic vocal style when she sings “does your heart bleed like mine, with each beat pumping out of time?”. Cilmi delivers an emotional, but powerful song that is definitely not one of her most instant singles, but it does suck you in after a few listens.

For the video Gabriella leaves the earthly atmospheres behind and sings the song in an outer space setting. Wind machines work hard floating her dresses all over the place, which creates a nice visual. Cilmi asked help of a longhaired, shirtless male model to play her love interest. Their scenes together add a feeling to the video that makes sense in context of the song. It seems she does not have a very big budget to work with, as she is an independent artist at the moment. She shows she does not need it as we now see and hear Cilmi in a pure form that says more about her as an artist than anything she did before.

Gabriella Cilmi’s new album The Sting is out on the 28th of October.

————————————————————-

Gabriella Cilmi staat op eigen benen

De meeste mensen zullen Gabriella Cilmi herinneren als de ondeugende zestienjarige zangeres die een wereldhit scoorde met het liedje ‘Sweet About Me’. Deze single werd uitgebracht toen de Amy Winehouse-retro-sound zijn hoogtijdagen vierde. Voor haar tweede album ging Cilmi echter een andere richting op, namelijk die van dansbare popliedjes met beats en synthesizers. Nu ze hierop terugkijkt geeft ze toe dat dit niet de richting was die zij zelf wilde gaan. Enkele jaren later is ze een onafhankelijke artieste die zelf bepaalt welke muziek ze maakt.

In een interview met de Britse versie van Metro eerder dit jaar, liet Cilmi weten zich een tijd als een pop te hebben gevoeld die in verschillende richtingen werd geduwd. Tevens waren er teveel ‘koks’ betrokken bij het maken van haar muziek. Nu hebben alle andere koks de keuken verlaten en is het Gabriella zelf die haar muziek ‘bereidt’. Dit gaat gepaard met een verandering in het uiterlijk van de zangeres; zo heeft ze afstand gedaan van haar lange lokken. Deze zijn ingeruild voor een kort kapsel waarbij Cilmi totaal niet meer lijkt op de speelse en sexy dame die ze moest spelen tijdens de promotie van haar tweede album.

Haar muziek is tegelijkertijd meer volwassen en serieuzer geworden, wat al duidelijk te horen was op de aangrijpende buzz-track ‘Sweeter In History’ en de aanstekelijke eerste single ‘The Sting’, afkomstig van het gelijknamige album dat binnenkort verschijnt. Deze maand bracht Cilmi een video uit voor de volgende single, ‘Symmetry’. Het lied zou kunnen worden omschreven als een ballad, maar heeft tegelijkertijd ook een meer uptempo-vibe dankzij de stuwende drums en een alom aanwezig pianoriedeltje. Op de single vraagt Cilmi zich af of haar ex-vriend ook steeds aan haar denkt op de manier waarop zij nog met hem bezig is. Ze weet de onzekerheid en emotie uit de lyrics goed over te brengen met haar karakteristieke stemgeluid in zinnen als: “Does your heart bleed like mine, with each beat pumping out of time?” Cilmi levert een emotionele, maar sterke single af die zeker niet één van haar meest direct pakkende songs is, maar na een paar luisterbeurten toch onder je huid kruipt.

Voor de videoclip laat Gabriella het aardse voor wat het is en zingt ze haar single in een setting die een sterrenhemel vanuit de ruimte nabootst. Windmachines werken hard om haar jurken over het hele scherm te laten wapperen. Tevens heeft de zangeres de hulp van een langharig, mannelijk model met ontbloot bovenlijf ingeroepen. De scènes met hem samen werken prima in de context van de song. Het lijkt erop dat Cilmi geen groot budget meer tot haar beschikking heeft, nu ze opereert als onafhankelijke artieste. Toch laat ze meteen zien dat ze dit ook niet nodig heeft, want Gabriella presenteert zich nu in een pure vorm die meer zegt over haar als artieste dan alles wat ze hiervoor heeft gedaan.

Op 28 oktober ligt het nieuwe album van Gabriella Cilmi, The Sting, in de winkels.

Leave a Reply