Single Review: Katy B – 5 AM

Katy-B-5am

Katy B releases another future club hit

Katy B had her big break in the United Kingdom in 2010, when she suddenly scored big hits with her first singles ‘Katy On A Mission’ and ‘Lights On (feat. Miss Dynamite)’. Her debut album On A Mission became a success as well and after a lengthy promotion with five single releases, she started working on new material. Last year she already gave us a free EP and a few months ago she released ‘What Love Is Made Of’, the first single from her sophomore album. Now she is trying to get another huge hit with the strong new single, ‘5 AM’.

Ever since her first release, Kathleen Brien, Katy’s real name, is known for her typical musical style, mixing all kinds of electronic music with big pop choruses. On her debut album, she was influenced by dubstep and UK garage, but her Danger EP and the single ‘What Love Is Made Of’ seemed to be more inspired by electro and dance. The same goes for ‘5 AM’, while there is also a hint of House to be heard on this record.

‘5 AM’ deals with Katy B, alone in a night club, looking for love. At first she is flirting around, but then she realizes she needs some real loving ‘to calm her down’. This story is told over a thrilling production full of pumping beats. The song sounds like it could be a big club hit. Katy’s vocals shine as always and the chorus has a very strong melody. ‘5 AM’ is not the most instant thing she has ever released, but it literally grows on you with every listen. This is the sort of song that gets you hooked more and more, every time you hear it. In terms of sound, the song is not miles away from her tracks ‘Aaliyah (feat. Jessie Ware)’ and the single ‘What Love Is Made Of’, but at the same time ‘5 AM’ sounds like the biggest hit out of these three. While the other two are great tracks, ‘5 AM’ should be able to do a better job at setting the charts and the clubs on fire.

The video, directed by Ronan Pollock, is very effective in bringing the song to another level. It features Katy B at a creepy party that might remind you of the movie Eyes Wide Shut. A great looking Katy convinces with her dance moves and facial expressions, surrounded by high class people wearing masks or looking hypnotized. The creepy feel of the video actually matches brilliantly with the exciting production of the song. ‘5 AM’ is a convincing attempt at another club- and radio hit and it would be great if Katy manages to get some success across Europe as well. I, for one, would love to dance to ‘5 AM’ at a club in my city!

Little Red, the new album by Katy B, will be released in early 2014.

——————————————————————-

Katy B brengt nieuwe potentiële clubhit uit

Katy B brak in het Verenigd Koninkrijk plotseling door met de grote hits ‘Katy On A Mission’ en ‘Lights On (feat. Miss Dynamite)’. Haar debuutalbum On A Mission werd ook een succes en na een lange promotieperiode met vijf single-releases begon Katy te werken aan nieuw materiaal. Vorig jaar trakteerde ze haar fans op een gratis EP en eerder dit jaar verscheen de nieuwe single ‘What Love Is Made Of’. Nu heeft ze haar zinnen gezet op een nieuwe grote hit met de sterke single ‘5 AM’.

Al sinds haar eerste release staat Kathleen Brien, zoals Katy eigenlijk heet, bekend om haar typische stijl, waarmee ze allerlei elektronische muzieksoorten mixt met grote poprefreinen. Op haar debuutalbum liet ze invloeden vanuit dubstep en UK garage horen, maar op de Danger EP was ze meer geïnspireerd door dance en electro. Dit laatste geldt ook voor ‘5 AM’, al leent deze single ook wat kenmerken van House.

‘5 AM’ gaat over Katy B alleen in een nachtclub, op zoek naar liefde. Eerst flirt ze wat om zich heen, maar al snel realiseert ze zich dat ze echte liefde nodig heeft om ‘te kalmeren’. Dit verhaal wordt verteld bovenop een interessante productie met sterke beats. Het lied klinkt dan ook als een clubhit. Katy’s stem komt mooi uit op de track en het refrein beschikt over een zeer aanstekelijke melodie. ‘5 AM’ is niet een track die je bij de eerste luisterbeurt helemaal inpakt, maar het groeit snel. Per keer dat je het lied hoort, raak je er meer verslaafd aan. Wat betreft de sound is ‘5 AM’ geen wereld van verschil met tracks als ‘Aaliyah (feat. Jessie Ware)’ en ‘What Love Is Made Of’, maar toch klinkt de nieuwe single een stuk hitgevoeliger. Hoewel de andere twee ook goede tracks zijn, moet het voor ‘5 AM’ mogelijk zijn uit te groeien tot een hit in de charts en de clubs.

De video, die werd geregisseerd door Ronan Pollock, is zeer effectief en brengt het lied naar een hoger niveau. In de clip zien we Katy op een onheilspellend feestje, wat doet denken aan de film Eyes Wide Shut. Katy ziet er prachtig uit en overtuigt met haar dansmoves en expressie, tussen de gemaskerde of gehypnotiseerde feestgangers. Het creepy element van de video past perfect bij de spannende productie van de song. ‘5 AM’ zou moeten kunnen overtuigen als radio- en clubhit en het zou helemaal mooi zijn als haar succes zou weten over te waaien naar de rest van Europa. Ik zie het wel zitten om een dansje te wagen op ‘5 AM’ in een club hier!

Little red, het nieuwe album van Katy B, verschijnt begin 2014.

One thought on “Single Review: Katy B – 5 AM

Leave a Reply