Album Review: Icona Pop – This Is…

IconaPopThisis

Swedish duo proves to be more than ‘I Love It’

In 2013 they were suddenly there. Their international debut single ‘I Love It (feat. Charli XCX)’ became a world wide smash hit. Of course I am talking about Icona Pop. This Swedish duo, consisting of Caroline Hjelt and Aino Jawo, has been working on their music career in Sweden for a few years now, but had their big break earlier this year. They already released a Swedish edition of their debut album, but now the international version is out too. And it proves that the girls are capable of more than just one smash hit.

The ridiculously catchy and infectious ‘I Love It (feat. Charli XCX)’ turned out to be a successful formula for Icona Pop. The combination of the loud sounds, the pumping beat, their feisty lyrics and scream-singing suited them very well, but the album does not consist of eleven songs that follow this path. The girls created a more versatile album, but the upbeat and cheery mood ‘I Love It’ introduced, is omnipresent throughout the record.

This becomes apparent when hearing the second international single ‘All Night’. Although this song is not as spectacular and a bit more generic than ‘I Love It’, the song breathes the same upbeat happiness that works contagious. The same goes for ‘Girlfriend’, which was released as a single in Sweden last summer. The chorus is a banger and the cheeky lyrics fit well with the personas of the girls. ‘Ready For The Weekend’ and ‘We Got The World’, which were both on the Swedish release of their album as well, follow a similar path with synth-heavy and dance productions, and are both infectious little songs that work perfectly as a background sound to preparation for a Saturday night out.

The second half of the album, however, is slightly different. It starts with the brilliant ‘In The Stars’. This song is absolute pop brilliance. It swings, the production is great and the chorus (especially the post-chorus) are probably the best moments on the album, when it comes to melodies. This song has the potential to be the next huge hit they need, in order to avoid being seen as a one-hit-wonder. On ‘Just Another Night’, a slightly slower and more serious song, we hear more personality and emotion in the voices of the girls. The instrumentation is more like a pop/rock band sound, which is great in order to shake things up a bit. On ‘Light Me Up’, Icona Pop goes down a more sensual and laidback route, influenced by a bit reggae and urban. Once again the chorus is undeniable.

Icona Pop delivered a carefree, infectious and catchy pop album with some necessary diversity to keep things interesting. The album is full of potential hit singles, so it should not be an impossible task for the girls to become more than a one-hit-wonder.

Must listen: In The Stars, Girlfriend, We Got The World, Just Another Night, Light Me Up.

Check this blog next week for a review about Icona Pop’s gig in Amsterdam.

——————————————————————-

Album Recensie: Icona Pop – This Is…

Zweeds duo heeft meer in huis dan hit ‘I Love It’

In 2013 waren ze er ineens. Hun internationale debuut single ‘I Love It (feat. Charli XCX)’ werd een wereldwijde hit. Ik heb het natuurlijk over Icona Pop. Dit Zweedse duo, dat bestaat uit Caroline Hjelt en Aino Jawo, werkte in Zweden al enkele jaren aan hun muzikale carrière, maar eerder dit jaar kwam de grote doorbraak. Ze brachten in hun thuisland al eerder hun debuutalbum uit, maar nu is het tijd voor de release van de internationale versie. Het album laat zien dat de dames meer in zich hebben dan één hit.

Het belachelijk aanstekelijke en catchy ‘I Love It’ bleek een succesvolle formule voor Icona Pop. De combinatie van de luide productie, de pompende beat, hun felle teksten en schreew-zingen paste goed bij ze, maar het album bestaat gelukkig niet uit elf replica’s van deze single. De meiden creëerden een afwisselender album, dat toch bij bijna alle songs de positieve en enthousiaste vibe van ‘I Love It’ weet terug te brengen.

Dit wordt meteen duidelijk bij het horen van de tweede internationale single ‘All Night’. Hoewel het lied minder spectaculair en wat meer mainstream is dan de eerste single, heeft het dezelfde aanstekelijke vrolijkheid over zich. Hetzelfde geldt voor de single ‘Girlfriend’, die afgelopen zomer in Zweden uitkwam. Het refrein knalt en de ondeugende songtekst pas goed bij de persona’s van de meiden. ‘Ready For The Weekend’ en ‘We Got The World’, die beiden al op de Zweedse editie van hun debuut stonden, volgen een vergelijkbare dancesound met veel synthesizers. Beide songs zijn zeer aanstekelijk en werken goed als achtergrondmuziek bij de voorbereidingen voor een zaterdagnacht uit.

Het tweede deel van het album is enigszins verschillend van de eerste paar tracks. Het begint met de briljante track ‘In The Stars’. Deze song is pure pop-perfectie. Het swingt, is goed geproduceerd en het refrein (en vooral ook het post-refrein) zijn de beste momenten van het hele album op het gebied van melodie. ‘In The Stars’ heeft de potentie om de grote hit te worden die ze nodig hebben, om te bewijzen dat ze geen eendagsvliegen zijn. On ‘Just Another Night’ een wat langzamere en serieuzere track, horen we meer persoonlijkheid en emotie in de stemmen van Caroline en Aino. De instrumentatie neigt hier meer naar een pop/rock band, wat goed is voor de diversiteit op het album. Op ‘Light Me Up’ klinken de dames sensueel en laidback met invloeden uit urban en reggae. Men kan wederom niet om het sterke refrein heen.

Icona Pop levert een zorgeloos, vrolijk en pakkend popalbum af, met de nodige diversiteit om het spannend te houden. Het album staat vol met potentiële hitsingles, dus het moet geen zware opgave zijn voor de dames om het imago van eendagsvliegen te ontstijgen.

Dit moet je gehoord hebben: In The Stars, Girlfriend, We Got The World, Just Another Night, Light Me Up.

Houd dit blog in de gaten, want volgende week vind je hier een review over het optreden van Icona Pop in Amsterdam.

Leave a Reply