Introducing: Laleh

lalehsjung

Swedish singer-songwriter is ready for an international career

Over the past few years, she has been one of the most notable and interesting female artists in Sweden. Her first album was a huge success and the next two did fairly well, but it was only with her fourth album that she became on of the most popular artists there. Her career started to take off in the other Scandinavian countries as well, especially with the release of the single ‘Some Die Young’. In the next few months she will release this single in Germany and Sweden will get a whole new record. Therefore it is time to introduce you to Laleh.

Laleh Pourkarim was born in Iran, but moved to Azerbaijan and later Belarus when she was only one year old. At twelve she moved to Sweden, where she stayed. She started an acting career, but switched to music in 2005. It was the beginning of an interesting musical story that balances between great pop tunes and more alternative and mysterious sides to Laleh as an artist.

Laleh’s music career started with a bang when her self titled debut record reached the first spot in the charts. In the same year she won the Grammi award (the Swedish Grammy’s) for the best artist. Her first singles ‘Invisible (My Song)’, ‘Live Tomorrow’ and ‘Forgive But Not Forget’ were all great pop songs with an identity and interesting lyrics. She released her second album Prinsessor a year later, which did fairly well, but not as great as its predecessor. It still brought us great songs like the laidback ‘Call On Me’ and the piano-driven title track.

Pourkarim then took a break and returned to music in 2009 with ‘Me And Simon’. The album contains the song ‘Snö’ (Snow), which served as the soundtrack for the movie Arn – The Knight Templar. It is one of her best songs to date with its mysterious atmosphere, gorgeous vocals and beautiful orchestration. The album had a slightly more alternative sound, influenced by a bit of folk, but also contained a good pop song like ‘Big City Love’. In 2011 Laleh’s career gained momentum when she participated in the television show Så Mycket Bättre, where established Swedish artists interpret each others songs each week with a performance. Laleh turned out to be the public’s favourite of the season with her stunning interpretations of ‘Just Nu’, ‘Ängeln I Rummet’ and ‘Here I Go Again’ topping the digital charts.

A month after the end of the television show, she released her fourth record ‘Sjung’ (Sing) with ‘Some Die Young’ as first single. The brilliant and emotional track became her biggest hit in her home country so far, but it did even better in Norway. She stayed at the Norwegian number one position for eight weeks. It is not surprising it did so well, as this song perfectly showcases the incredible, meaningful song-writing and emotional delivery, Laleh is capable of. The rest of the album mixed pop with folk, with captivating and interesting songs like ‘Samuel’, ‘Elephant’, ‘In The Comet’ and ‘Who Started It’.

Next week, her new album ‘Colors’ will be released in Sweden. The title track and first single creates high expectations as it is up there with ‘Some Die Young’ as one of her best tracks. The melody is infectious and the lyrics are once again on point. The middle-eight where she sings “I pulled up my roots from the bottom I was caught in and I had a talk with the shadow and the light fighting for me” is brilliant and brings the song to a higher level. While she brings Sweden and Norway a new record, Germany will be introduced to her with ‘Some Die Young’ and possibly an album consisting of older and new tracks. Laleh is one to watch, as she has it in her to win over more countries with her impressive songs and lovely voice.

Watch this blog for a review on Laleh’s new record Colors.

—————————————————————–

Zweedse singer-songwriter is klaar voor internationale carrière

De afgelopen jaren was ze één van de meest opvallende en interessante vrouwelijke artiesten van Zweden. Haar eerste album werd een groot succes en de twee opvolgers presteerden aardig, maar het was pas bij haar vierde plaat dat ze één van de populairste artiesten van het land werd. Met de release van de single ‘Some Die Young’ wist ze haar carrière in de rest van Scandinavië ook van de grond te krijgen. De single krijgt nu ook een release in Duitsland en in Zweden verschijnt volgende week een compleet nieuw album. Tijd om je voor te stellen aan Laleh.

Laleh Pourkarim werd geboren in Iran, maar verhuisde al naar Azerbeidzjan en Wit-Rusland toen ze slechts één jaar oud was. Op haar twaalfde ging ze in Zweden wonen en daar bleef ze. Ze begon daar met acteren, maar besloot in 2005 toch een muzikale carrière na te jagen. Het was het begin van een interessant muzikaal verhaal, dat balanceert tussen sterke pop songs en meer alternatieve en mysterieuze kanten aan Laleh als een artieste.

Laleh’s muzikale carrière begon knallend toen haar naar zichzelf vernoemde debuutalbum de eerste plaats haalde. Tevens won ze dat jaar een Grammi (Zweedse Grammy) voor beste artiest. Haar eerste singles ‘Invisible (My Song)’, ‘Live Tomorrow’ en ‘Forgive But Not Forget’ zijn aangename poptracks met een identiteit en interessante songteksten. Een jaar later kwam haar tweede album Prinsessor uit. Het presteerde aardig, maar wist niet het succes van de voorganger te evenaren. Toch bracht het ons mooie tracks als het laidback ‘Call On Me’ en de vooral op piano gebaseerde titeltrack.

Pourkarim nam daarna een lange pauze om in 2009 weer terug te keren met het nieuwe album Me And Simon. Op het album staat de prachtige track ‘Snö’ (Sneeuw) die als sountrack werd gebruikt bij de film Arn – The Knight Templar. Het is absoluut één van haar beste tracks tot nu toe, dankzij de mysterieuze sfeer, de beeldschone vocalen en de uitstekende orkestratie. Het album klonk wat alternatiever dankzij invloeden van folk, maar het bevatte ook mooie popsongs als ‘Big City Love’. In 2011 raakte Laleh’s carrière in een stroomversnelling door haar deelname aan Så Mycket Bättre, een Zweedse televisieshow waar gevestigde artiesten elkaars liedjes interpreteren met een optreden. Laleh groeide uit tot de publiekslieveling van het seizoen toen haar interpretaties van ‘Just Nu’, ‘Ángeln I Rummet’ en ‘Here I Go Again’ de bovenste regionen van de digitale hitlijst haalden.

Een maand na het einde van de tv-show kwam haar vierde album ‘Sjung’ (Zing) uit, gepaard met de release van ‘Some Die Young’ als eerste single. De briljante en emotionele song werd haar grootste hit in Zweden tot nu toe, maar deed het nog beter in buurland Noorwegen. Ze stond daar maar liefst acht weken op de eerste plaats. Het is eigenlijk niet verrassend dat het lied het zo goed deed, gezien de fantastische, betekenisvolle tekst en Laleh’s overtuigende, emotionele performance. De rest van het album mixt pop met folk, in boeiende en interessante tracks als Samuel’, ‘Elephant’, ‘In The Comet’ en ‘Who Started It’.

Volgende week komt haar nieuwe album ‘Colors’ uit in Zweden. De titeltrack en eerste single creëert alvast hoge verwachtingen aangezien het in de buurt komt van ‘Some Die Young’ qua kwaliteit. Het heeft een aanstekelijke melodie en de lyrics zijn weer zeer de moeite waard. De bridge waar ze zingt “I pulled up my roots from the bottom I was caught in and I had a talk with the shadow and the light fighting for me” is briljant en het brengt het lied naar een hoger niveau. Terwijl Zweden en Noorwegen een nieuw album krijgen, krijgt Duitsland de single ‘Some Die Young’ nu en mogelijk later een album met nieuwe en oude tracks. Laleh is er één om in de gaten te houden, omdat ze het in zich heeft nog meer landen voor zich te winnen met haar indrukwekkende songs en fijne stemgeluid.

Houd dit blog in de gaten voor een recensie van Colors, het nieuwe album van Laleh.

Leave a Reply