Single Review: Rebecca Ferguson – I Hope

RebeccaFergusonIHope

British soul singer-songwriter launches comeback single
Every once in a while a singer who already seems to know what kind of artist he or she wants to be, auditions for a talent show on television. They do not want or need much guidance to find their own style. Rebecca Ferguson, who auditioned for X Factor UK in 2010, was one of them. Her distinctive, soulful vocal style was ready from the start to be recorded. She finished as the runner-up and signed a deal with Syco Music and Epic Records. Ferguson was one of the few contestants of such a show to completely co-write her debut album Heaven. Now she presents us ‘I Hope’, the first single to be released from her second record Freedom.

Her debut was released in 2011 and made quite an impact in the British charts. Heaven went double platinum in the United Kingdom and sold more than a million copies worldwide. The album was an impressive set of songs for a first album from an X Factor candidate, who wrote most of her tracks herself. Heaven mixed soul with pop and blues and consisted of beautiful ballads like the first single ‘Nothing’s Real But Love’ and ‘Shoulder To Shoulder’. On strong tracks like ‘Backtrack’ and ‘Fairytale (Let Me Live My Life This Way)’ she showed she could do slightly more up-tempo tracks as well.

The new single ‘I Hope’ is a natural progression from her sound on Heaven. The song has a bit more power and is quite up-tempo, but still has the soulful sound her voice is able to create. The track is slightly more radio friendly than most of her output, thanks to the catchy chorus. The verses are a bit more dark, but sound atmospheric and exciting. The song is about getting over hateful feelings towards an ex boyfriend in order to grow as a person. Therefore Ferguson hopes life threats her former lover kind. ‘I Hope’ is a great progression to her debut album, but I hope to see even more edgy, swinging and a bit more daring productions on the new album Freedom. Still, ‘I Hope’ is a strong new single and makes me excited for new Ferguson material.

Freedom will be released on the 2nd of December.

——————————————————————

Britse soul singer-songwriter brengt comeback single uit

Eens in de zoveel tijd krijgen talentenjachten op TV te maken met een artiest die eigenlijk al precies weet welke muzikale richting hij of zij op wil. Zij willen niet teveel gestuurd worden en dicht bij hun eigen stijl blijven. Rebecca Ferguson, die in 2010 meedeed aan de Britse X Factor, was er zo eentje. Haar onderscheidende, soulvolle stemgeluid was al vanaf de eerste auditie klaar om in een studio opgenomen te worden. Ze eindigde uiteindelijk als tweede en tekende een platencontract bij Syco Music en Epic Records. Ze is één van de weinige kandidaten uit zo’n show, die meeschreef aan elk lied op haar debuutalbum Heaven. Nu presenteert ze ‘I Hope’, de eerste single van haar tweede album Freedom.

Haar debuutalbum werd in 2011 uitgebracht en maakte indruk in de Britse hitlijsten. De plaat behaalde een dubbelplatina status in het Verenigd Koninkrijk en wereldwijd werden meer dan een miljoen exemplaren verkocht. Heaven is een uitstekende verzameling songs, zeker voor een debuterende X Factor kandidaat. Het mixt soul met pop en blues en bestaat uit beeldschone ballads, waaronder de eerste single ‘Nothing’s Real But Love’ en ‘Shoulder To Shoulder’. Op sterke tracks als ‘Backtrack’ en ‘Fairytale (Let Me Live My Life This Way)’ liet ze zien dat ze ook wat meer uptempo liedjes aan kan.

De nieuwe single ‘I Hope’ is een natuurlijke, volgende stap die doorgaat op de sound van Heaven. Het lied is iets krachtiger en meer uptempo, maar heeft nog steeds het soulvolle geluid van Rebecca’s mooie stem. De song is ook wat radiovriendelijker dankzij het pakkende refrein. De coupletten klinken daarentegen wat donkerder, maar tegelijkertijd ook sfeervol en meeslepend. Het lied gaat over het opgeven van haatgevoelens richting een ex om te kunnen groeien als persoon. Daarom hoopt Ferguson dat het leven goed zal zijn voor haar voormalige vriend. ‘I Hope’ is een goede volgende stap in haar carrière, maar ik hoop op Freedom ook wat meer gewaagde, swingende en spannende tracks te horen. Ze heeft hoe dan ook een sterke nieuwe single afgeleverd en ik kijk uit naar haar nieuwe materiaal.

Het album Freedom verschijnt op 2 december.

Leave a Reply