Gig Review: Icona Pop at Bitterzoet

IMG_0514

Icona Pop delivers energetic show in Amsterdam

Swedish electro pop-duo Icona Pop had a worldwide hit this year with their debut single ‘I Love It (feat. Charli XCX)’. Last month, they released their international debut album This Is… and to promote the record they are touring across Europe. On Monday evening they visited Amsterdam and performed in the sold out venue Bitterzoet. The girls presented a fast paced, energetic and swinging show.

The atmosphere in the venue was very positive and enthusiastic from the very moment Caroline Hjelt and Aino Jawo walked on stage in their space-themed short dresses. They started the show with ‘We Got The World’, one of their singles that has only been released in Sweden so far. The fans who claimed the spots in the front, mostly young boys and girls, still knew every word to the song and sang along with the lines of the infectious chorus: “They say you’re a freak when we’re having fun, say you must be high when we’re spreading love, but we’re just living life and we never stop.”

Basically every song got a very positive response from the audience, even the ones that did not make the cut for the international album but were part of the Swedish version, like ‘Top Rated’ which turned out to be one of the most euphoric moments of the night. The tracks on the new album, like ‘In The Stars’, ‘On The Roll’ and ‘Then We Kiss’ all managed to get people to sing and dance, even though they have only been released for a few weeks. The insanely catchy single ‘Girlfriend’ turned out to be one of the highlights as well, when the crowd enthusiastically functioned as backing vocalists.

Caroline and Aino performed as a ‘two women show’, playing guitar, keyboards and synthesizers themselves. They do not present a perfectly smooth show, which is for the better as it leaves a bit of room to let their enthusiastic and charming personalities shine through. During ‘Manners’, there seemed to be some technical difficulties, but the girls carried on professionally. Most of Icona Pop’s repertoire is a loud, upbeat mix of pop, electro and dance, but in their somewhat more stripped back moments like ‘Light Me Up’ and especially ‘Just Another Night’, the girls showed they actually have pretty good voices. Both the harmonies and individual vocals were on point during most of the night. Of course they are not this generation’s best vocalists, but their audience did not come to hear them sing a perfectly polished version of a ballad. They like the shouty vocals they became famous for on ‘I Love It’.

Above all, the audience of Icona Pop’s gig came to dance and have a good time and that is exactly what they did, especially at the last part of the show. New single ‘All Night’ went down well with almost everyone’s hands in the air. And then there was only one more song to come. Icona Pop completed a perfect party when they finally played their hit single everybody knows. Literally the whole venue shouted the ‘I Don’t Care, I Love It’ parts simultaneously. The girls perfectly proved to be able to convert their upbeat and energetic music into a fitting and infectious live show.

Setlist:
01. We Got The World
02. In The Stars
03. Then We Kiss
04. Nights Like This
05. Good For You
06. Girlfriend
07. Light Me Up
08. Manners
09. On A Roll
10. Top Rated
11. Ready For The Weekend
12. All Night

13. Just Another Night
14. I Love It

——————————————————————

Concert recensie: Icona Pop in Bitterzoet

Icona Pop geeft energieke show in Amsterdam

Het Zweedse electro-pop duo Icona Pop heeft een wereldwijde hit te pakken met hun debuutsingle ‘I Love It (feat. Charli XCX)’. Vorige maand kwam hun internationale debuutalbum This Is… uit en om deze plaat te promoten touren de meiden nu door Europa. Maandagavond kwamen ze op bezoek in Amsterdam en stonden ze in een uitverkocht Bitterzoet. Icona Pop gaf een snelle, energieke en swingende show weg.

De sfeer in de zaal zat er al goed in vanaf het moment dat Caroline Hjelt en Aino Jawo het podium betraden in hun jurkjes die er uitzien alsof ze er mee de ruimte in gaan. Ze begonnen de show met ‘We Got The World’, één van de singles die alleen in Zweden werd uitgebracht. De fans die plekken vooraan hadden bemachtigd, vooral jonge meiden en jongens, kenden het lied toch woord voor woord uit hun hoofd en zongen uit volle borst mee tijdens het aanstekelijke refrein: “They say you’re a freak when we’re having fun, say you must be high when we’re spreading love, but we’re just living life and we never stop.”

Eigenlijk kreeg elk lied een zeer positieve ontvangst van het publiek. Dit gold zelfs voor de liedjes die de internationale versie van het album niet haalden, maar enkel op de Zweedse uitgave staan, zoals ‘Top Rated’ dat uiteindelijk een van de meest euforische momenten van de avond werd. Tracks van het nieuwe album, zoals ‘In The Stars’, ‘On The Roll’ en ‘Then We Kiss’, wisten het publiek ook aan het zingen en dansen te krijgen terwijl de nummers pas net uit zijn. De ongelooflijk aanstekelijke single ‘Girlfriend’ bewees zich ook als één van de hoogtepunten, toen de mensen in de zaal enthousiast fungeerden als achtergrondzangers.

Caroline en Aino traden op als een ‘twee vrouwsshow’, waarbij ze zelf hun gitaar, keyboard en synthesizers speelden. Ze lieten geen perfect geolied optreden zien, maar dit geeft hen enkel ruimte om wat meer van hun enthousiaste en charmante persoonlijkheden te laten zien. Tijdens ‘Manners’ leken ze te kampen met wat technische problemen, maar ze zetten hun show professioneel voort. Het grootste deel van het repertoire van Icona Pop is een luide, uptempo mix van pop, electro en dance, maar tijdens de wat rustigere momenten zoals ‘Light Me Up’ en vooral ‘Just Another Night’, laten de meiden horen over goede stemmen te beschikken. Zowel de harmonieën en de individuele stukken zijn zeker in orde tijdens het grootste deel van de show. Natuurlijk behoren ze niet tot de beste vocalisten van deze generatie, maar het publiek komt ook niet naar hun show om een perfect uitgevoerde ballad te horen. Ze waarderen juist de ietwat schreeuwerige vocalen waarmee de dames bekend werden op ‘I Love It’.

Boven alles reisde het publiek af naar Bitterzoet om te dansen en te genieten en dat is precies wat er werd gedaan tijdens het laatste deel van de show. De nieuwe single ‘All Night’ werd goed ontvangen, gezien alle handen in de lucht waren tijdens het refrein. Toen was het tijd voor het allerlaatste lied waar iedereen natuurlijk al naar uitkeek. Icona Pop maakte een perfect feestje compleet met hun hitsingle die iedereen kent. Letterlijk de hele zaal schreeuwde tegelijk mee met de ‘I Don’t Care, I Love It’ passages. De meiden hebben bewezen dat ze goed in staat zijn hun swingende en energieke muziek te vertalen in een passende en aanstekelijke liveshow.

Leave a Reply