Introducing: Tove Lo / Single Review: Out Of Mind

ToveLoOutOfMind

Swedish newcomer releases brilliant new single

Just when you think Sweden cannot export any more great (indie)pop artists, they present you another one. After the successes of Robyn, Lykke Li and Icona Pop, Tove Lo might be the next pop act with an edge from this Nordic country to make it big. Tove Lo is a relatively new artist, who released her debut single ‘Habits’ earlier this year. This week she premiered her new single ‘Out Of Mind’, which is brilliant in every way.

Although Tove Lo only released two official singles so far, she is not a completely unknown name in the music industry. She worked with other artists as a songwriter. For example, she co-wrote with the girls of Icona Pop on the tracks ‘Ready For The Weekend’ en ‘We Got The World’. These songs are featured both on the Swedish and the international edition of Icona Pop’s album. Her own single ‘Habits’ proved she can be a good pop star herself as well. The combination of a great pop tune and heartbreakingly sad lyrics in which she constantly stays ‘high’ to forget she misses a former lover, is pure gold.

With her new single she surprisingly proves she can do even better than that. Sonically and lyrically, the two singles are not miles away from each other, as both are dark (indie)pop tracks and deal with the same sad and emotional theme of not being able to function after a break-up. ‘Out Of Mind’ has an immense chorus that blows you away immediately. The way she sings, “you’re out of your mind, to think that I could keep you out of mine”, is full of power, anger and desperation. In the middle-eight she asks her ex: “How could you say I’ll be alright? What makes you think that I’ll be just fine? Baby you have to be completely out of your mind!” Tove’s intense vocals make the lyrics even more meaningful.

The music video for ‘Out Of Mind’ fits perfectly with the theme of the song. We see Tove leave her bed to wander around town and end up in the woods, literally haunted by her demons. It is a beautiful, dark video that complements the song in a substantial way. The release of ‘Out Of Mind’ could be a very important moment in the career of Tove Lo. If this song was given to an artist like Katy Perry or Rihanna, it would have easily been a worldwide smash hit. It is a good thing this did not happen as Tove perfects the song with her emotional delivery. This song should be her big breakthrough.

In case you have not heard ‘Habits’ yet:

——————————————————————-

Zweedse nieuwkomer verrast met briljante nieuwe single

Net als je denkt dat Zweden niet nog meer goede (indie)popzangeressen in huis heeft, komen ze er weer met één op de proppen. Na de successen van Robyn, Lykke Li en Icona Pop, zou Tove Lo zomaar eens de volgende edgy popartiest uit dit land kunnen worden, die een grote doorbraak forceert. Tove Lo is een relatief nieuwe artieste, die eerder dit jaar haar debuutsingle ‘Habits’ uitbracht. Deze week kwam haar compleet briljante nieuwe single ‘Out Of Mind’ uit.

Hoewel Tove Lo pas twee officiële singles heeft uitgebracht, is ze ook geen compleet onbekende naam in de muziekindustrie. De zangeres werkte namelijk ook als songwriter voor andere artiesten. Zo schreef ze samen met de dames van Icona Pop aan de songs ‘Ready For The Weekend’ en ‘We Got The World’. Beide tracks kregen een plaatsje op zowel de Zweedse als de internationale versie van het debuutalbum van het duo. Haar eigen single ‘Habits’ bewijst dat ze zelf ook een goede popster kan zijn. De combinatie van een sterke pop-productie en een hartbrekende tekst waarin ze constant ‘high’ is om maar niet aan haar ex te hoeven denken, bleek perfect te werken.

Op haar nieuwe single laat ze verrassend genoeg zien dat ze nog beter kan. Zowel qua sound als tekst, liggen de twee singles niet mijlenver uit elkaar. Beide zijn donkere (indie)poptracks die gaan over de moeite met het verwerken van een net verbroken relatie. ‘Out Of Mind’ heeft een ijzersterk refrein dat je meteen omver blaast. De manier waarop ze zingt, “you’re out of your mind, to think that I could keep you out of mine”, is enorm krachtig en vol woede en wanhoop. Tijdens de bridge vraagt ze haar ex: “How could you say I’ll be alright? What makes you think that I’ll be just fine? Baby you have to be completely out of your mind!” Tove’s intense vocalen laten de tekst nog harder binnenkomen.

‘Out Of Mind’ heeft een video gekregen die perfect bij het thema van de song past. We zien Tove haar bed verlaten en door de stad struinen waarna ze een bos invlucht, letterlijk achtervolgd door haar demonen. Het is een mooie, donkere video geworden, die visueel goed bijdraagt aan de beleving van het lied. Het uitbrengen van ‘Out Of Mind’ zou zomaar een zeer belangrijk moment in de carrière van Lo kunnen worden. Als deze track aan een superster als Katy Perry of Rihanna was gegeven, was het met gemak een wereldhit geworden. Het is echter maar goed dat dit niet is gebeurd, want Tove’s emotionele vertolking maakt het lied alleen maar sterker. Dit zou haar grote doorbraak moeten worden.

Leave a Reply