Single Review: Lady Gaga – Venus

ladygagaartpop

Lady Gaga releases another single from ARTPOP

Lady Gaga is unstoppable at the moment. Next month, her new album ARTPOP will be released, and the singer is already promoting the record by releasing several singles. In August the first single ‘Applause’ was released. Earlier this month, Gaga premiered ‘Aura’ in a lyric video, linked to the movie Machete Kills, in which she plays a role. Earlier this week ‘Do What U Want (feat. R. Kelly)’ was released as a promo single and ‘Venus’ was supposed to be the second single. Gaga and her team turned things around. Now ‘Venus’ is released as a promo single only.

Although these changes in the releases are a bit confusing, I think Gaga and her team made a good decision when they pushed ‘Do What U Want’ forward as the new official single. The song got a good reception from the public and reviewers and it did very well on the American iTunes charts. When compared to ‘Venus’, which is released today and was supposed to be the second single, ‘Do What U Want’ is a more instant and radio friendly track, so in order to get a hit, I think Gaga made the right decision.

This is by no means saying that ‘Venus’ is not a good track, because it definitely is. The thing is, this song is a lot to take in on first listen, because there are so many different parts and melodies. After a few listens, all these different parts make sense in combination to each other and a gorgeous pop song unfolds. Especially the pre-chorus and chorus are melodically very strong and take the song to a high level. Gaga produced the track herself and she did a pretty good job on it. The song has some eighties influences, but most of all it is a modern pop track that fits Lady Gaga perfectly. Her style is definitely omnipresent in ‘Venus’ and this is exactly what we need from her. She is at her best on fun and characteristic productions with incredibly catchy hooks. More of this on ARTPOP please!

Gaga performed ‘Venus’ and ‘Do What U Want’ on X Factor UK tonight.


——————————————————————-

Lady Gaga brengt alweer een single uit van ARTPOP

Lady Gaga is niet te stoppen op dit moment. Volgende maand verschijnt haar nieuwe album ARTPOP en de zangeres is de plaat al flink aan het promoten met de releases van verschillende singles. In augustus verscheen al de eerste single ‘Applause’. Eerder deze maand ging ‘Aura’ in première in een lyric video met beelden van Machete Kills, een film waar Gaga ook in te zien is. Maandag ging ‘Do What U Want (feat. R. Kelly)’ in verkoop en dit lied was slechts als promo single bedoeld. Inmiddels is dit veranderd en nu is ‘Venus’, dat vandaag werd uitgebracht, de promosingle.

Hoewel deze veranderingen in het uitbrengen van singles nogal verwarrend zijn, denk ik wel dat Gaga en haar team de juiste keuze hebben gemaakt door ‘Do What U Want’ als de officiële tweede single naar voren te schuiven. De track werd goed ontvangen door het publiek en de recensenten en deed het goed in de Amerikaanse iTunes hitlijst. Als je het lied vergelijkt met ‘Venus’, dat eigenlijk de tweede single zou worden, is ‘Do What U Want’ pakkender op het eerste gehoor en vooral radiovriendelijker. Daarom denk ik dat Gaga een goede beslissing heeft gemaakt als ze een grote hit wil scoren.

Dit wil echter absoluut niet zeggen dat ‘Venus’ geen goede track is, want dat is het zeker wel. Het lied is komt echter druk over en zit vol met verschillende melodielijnen, waardoor er best veel op je af komt tijdens de eerste luisterbeurt. Na het een paar keer gehoord te hebben, vallen alle verschillende stukjes op zijn plaats en komt er een prachtige popsong tevoorschijn. Vooral de aanloop naar, en het refrein zelf, maken indruk met hele sterke melodieën die het lied naar een hoger plan trekken. Gaga heeft ‘Venus’ zelf geproduceerd en dat doet ze goed. Het lied heeft wat invloeden uit jaren ’80, maar klinkt toch vooral als een zeer moderne plaat die perfect bij Gaga past. Haar persoonlijke stijl is alom aanwezig op ‘Venus’ en dat is precies wat Gaga zou moeten maken. Ze is op haar best op opzwepende, karakteristieke producties met ongelooflijk catchy hooks. Meer van dit soort songs op ARTPOP, alstublieft!

Leave a Reply