Video Review: Caro Emerald – I Belong To You

Cover

Caro Emerald classy and stylish as always in new video

Although Caro Emerald has been very busy touring Europe ever since her second record was out, she recently found some time to record a video for her new single. Today she premiered the video for ‘I Belong To You’, the fourth single from the album The Shocking Miss Emerald. The single follows up the releases of the tango ‘Tangled Up’ and the swinging ‘Liquid Lunch’. ‘I Belong To You’ is a slower song which reminds of the bombastic Bond soundtracks. Now it got a classy and stylish video treatment, which suits Caro perfectly.

Caro Emerald had her breakthrough in the Netherlands when she released the single ‘Back It Up’ in 2009. The follow up ‘A Night Like This’ became an even bigger hit and by the time her debut album Deleted Scenes From The Cutting Room Floor was released, Emerald was already a superstar in her own country. The album sold exceptionally well and became one of the most popular Dutch albums of all time. It was only a matter of time before the rest of Europe fell for Caro’s swinging and contagious songs, based in styles from the fifties. The pressure was high when she released her sophomore record earlier this year, but Caro managed to impress again when the album reached the first place in the charts in the Netherlands and the United Kingdom, among other countries. Now Emerald releases ‘I Belong To You’ as her next single, which is a great choice as it is one of the absolute best tracks on the album.

‘I Belong To You’ is a classy ballad with a thrilling chorus. The atmosphere of the track reminds of the fifties once again. The song is slightly updated for the video, with some sound effects added in the instrumental parts. This song could have easily been used as a soundtrack for a James Bond movie. It has got the same big production and gorgeous melody, Bond soundtracks by for example Shirley Bassey are known for. The video was filmed in Glasgow, during Emerald’s tour there. Most of the video is stylishly shot in black and white in a beautiful castle where Emerald lives in the story. The part where she opens the door for her handsome lover is perfectly timed with the moment the huge chorus kicks in for the first time. The second part of the video is filmed with a live audience and we see Caro perform the song. The visuals work very well with the song and ‘I Belong To You’ definitely received the classy and beautifully shot video, it deserved.

Caro Emerald will release the Deluxe Edition of The Shocking Miss Emerald on the 4th of November in the UK.

——————————————————————-

Caro Emerald stijlvol als altijd in nieuwe video

Hoewel Caro Emerald het sinds het uitbrengen van haar tweede album behoorlijk druk heeft gehad met een Europese tour, wist de zangeres onlangs wat tijd te vinden om een nieuwe video op te nemen. Vandaag liet ze de clip voor ‘I Belong To You’, de vierde single van het album The Shocking Miss Emerald, in première gaan. De single volgt onder anderen de tango ‘Tangled Up’ en het swingende ‘Liquid Lunch’ op. ‘I Belong To You’ is een wat langzamere track die behoorlijk doet denken aan de stijl van de bombastische Bond soundtracks. Nu heeft het lied een smaakvolle video gekregen, die perfect bij Caro past.

Caro Emerald brak in 2009 door in Nederland toen ze de single ‘Back It Up’ uitbracht. De opvolger ‘A Night Like This’ werd een nog grotere hit en voordat haar debuutalbum Deleted Scenes From The Cutting Room Floor goed en wel was verschenen, was de zangeres al een superster in eigen land. Het album verkocht uitzonderlijk goed en werd zelfs één van de bestverkochte platen aller tijden in Nederland. Het was slechts een kwestie van tijd voor de rest van Europa voor Caro’s aanstekelijke en swingende liedjes, gebaseerd op stijlen uit de jaren ’50, zou vallen. De verwachtingen waren hooggespannen toen Emerald dit jaar terugkwam met een tweede album en ze wist weer indruk te maken door de eerste plaats in onder anderen de albumlijsten van Nederland en het Verenigd Koninkrijk te halen. Nu brengt ze ‘I Belong To You’ als haar nieuwe single uit en dit is een goede keuze, gezien het absoluut één van de beste tracks op de plaat is.

‘I Belong To You’ is een klassieke ballad met een groots en meeslepend refrein. Ook dit lied van Caro ademt een sfeer die aan de jaren ‘50 doet denken. Het lied is in vergelijking met de albumversie ietwat aangepast voor de video, want er zijn een aantal geluidseffecten toegevoegd aan de instrumentale stukken. Het lied zou met gemak gebruikt kunnen zijn voor de soundtrack van één van de Bond-films. ‘I Belong To You’ heeft dezelfde grootse productie en mooie melodielijn als bekende Bond soundtracks van bijvoorbeeld Shirley Bassey. De video werd opgenomen in Glasgow toen Caro daar was vanwege haar tour. Het grootste gedeelte van de video werd gemaakt in stijlvol zwart-wit in een mooi kasteel wat als huis van de zangeres fungeert in het verhaal. De scène waarin ze de deur opendoet voor haar knappe geliefde is perfect getimed met het moment in het lied, dat het grootse refrein begint. Het tweede gedeelte van de video werd opgenomen met een live publiek voor wie Caro het lied zingt. Deze beelden werken goed met het lied en ‘I Belong To You’ heeft dan ook zeker de stijl- en smaakvolle video gekregen die het verdient.

De Deluxe Editie van The Shocking Miss Emerald is sinds vrijdag te koop in Nederland.

Leave a Reply