Single Review: Britney Spears – Perfume

Britney Spears Britney Jean album cover

Britney Spears and Sia team up for new single ‘Perfume’

Britney Spears came back with new music earlier this year. She released the single ‘Work Bitch!’ in September. Both the song and its chart run were quite disappointing and now Britney and her team decided to shake things up a little for the second single, ‘Perfume’. ‘Perfume’ is a ballad, co-written by Sia and it is quite different from most singles Britney released in recent years. It is a good thing to hear her sing properly again, but is the song good enough to get her back on top of the charts?

Britney Spears is not the only one to work with singer and songwriter Sia at the moment. Sia previously worked with Rihanna (‘Diamonds’) and David Guetta (‘Titanium’ and ‘She Wolf’), but also wrote tracks on the new albums of Céline Dion, Katy Perry, Birdy and Jessie J. Considering that ‘Work Bitch!’ lacked a good chorus or even a melody, it was a smart move from Britney and her team to choose a Sia song as next single. She has proven in the past that she can write beautiful and melodic ballads.

‘Perfume’ might not be one of the best things Sia has ever written, but it still is a step in the right direction in Britney’s career. Her vocals actually sound pretty good, especially in the verses. It does not sound like she is putting on a voice or struggling to reach the notes. She seems to sound natural, which is great. Not only does her voice sound better in the verses, these parts of the song come across stronger than the chorus anyway. Not that the chorus is bad, but it could have been somewhat more powerful and catchy. The part that sticks in your head after a few listens, is the post-chorus where Britney sings she is about to ‘mark her territory’ with her perfume and hopes the ex-girlfriend will smell it. The melody is strong here and definitely lifts the song to a higher level.

Lyrically, the song deals with Britney suspecting her boyfriend to still have feelings for his ex. The story comes across very well in the lyrics, which are cleverly written. It is a good thing to hear Britney on a somewhat more personal and emotional track, after the mess that was ‘Work Bitch!’. I am not sure if this song will bring her a huge hit, but it is definitely a step forward from the previous single.

Britney Spears will release her new record Britney Jean on the 3rd of December.

——————————————————————-

Single Recensie: Britney Spears – Perfume

Britney Spears krijgt hulp van Sia op nieuwe single

Britney Spears kwam eerder dit jaar terug met nieuwe muziek. De zangeres bracht in september de nieuwe single ‘Work Bitch!’ uit. Zowel de song zelf als de prestaties in de hitlijsten, waren behoorlijk tegenvallend. Britney en haar team hebben hun strategie dan ook behoorlijk aangepast voor de release van ‘Perfume’, de tweede single. ‘Perfume’ is een ballad die mede is geschreven door Sia en het klinkt behoorlijk anders dan de meeste singles die we in recente jaren van Britney hebben gehoord. Het is positief dat we haar weer eens echt horen zingen, maar is het lied goed genoeg om haar weer aan top van de hitlijsten te krijgen?

Britney Spears is niet de enige artieste die recent samenwerkte met zangeres en songwriter Sia. Zo schreef ze al voor Rihanna (‘Diamonds’), was ze te horen op tracks van David Guetta (‘Titanium’ en ‘She Wolf’), en werkte ze mee aan liedjes voor de nieuwe albums van Céline Dion, Katy Perry, Birdy en Jessie J. Aangezien ‘Work Bitch!’ een goed refrein en een sterke melodie miste, is het een slimme stap van Britney en haar team om een Sia liedje als tweede single te kiezen. Zij heeft namelijk al bewezen dat ze mooie, melodische ballades kan schrijven.

‘Perfume’ is misschien niet één van de sterkste tracks die Sia ooit heeft neergepend, maar het is wel een stap in de goede richting in de carrière van Britney. Haar stem klinkt weer eens behoorlijk goed, vooral in de coupletten. Het klinkt niet alsof ze een stemmetje opzet of moeite heeft om de noten te halen. Haar stem klinkt juist natuurlijk, wat fijn is om te horen. Niet alleen haar stem is beter in de coupletten, dit zijn sowieso de sterkere gedeeltes van het lied. Niet dat het refrein slecht is, maar dit had zeker wat krachtiger en pakkender gekund. De passage die wel goed blijft hangen is het stukje na het refrein, waar Britney zingt dat ze haar ‘territorium afbakent’ met parfum. De melodie is hier juist heel sterk en brengt het lied naar een hoger niveau.

Qua tekst gaat ‘Perfume’ over het vermoeden dat je geliefde nog steeds gevoelens heeft voor zijn of haar ex. Dit verhaal wordt zeer goed verwoord in het lied, dat knap geschreven is. Het is mooi dat Britney zich weer eens op een wat persoonlijkere en meer emotionele song durft te laten horen, na het rommeltje wat ze ons met ‘Work Bitch!’ voorschotelde. Het is de vraag of ‘Perfume’ een grote hit gaat worden voor de zangeres, maar het is zeker een stap in de goede richting.

Britney Spears brengt op 3 december haar nieuwe album Britney Jean uit.

Leave a Reply