Single Review: Sandra van Nieuwland – Always Alone

Sandra van Nieuwland Banging on the doors of love album cover

Sandra van Nieuwland releases new single and announces album release

Sandra van Nieuwland took the Netherlands by storm when she auditioned for The Voice Of Holland. The singer immediately impressed the judges and the public with her version of Usher’s ‘More’. She did not win the show but her rendition of this song, and others she performed at the voice like ‘Keep Your Head Up’ and ‘Begging’, all became big hits and she compiled the covers on the album And More. Things got really interesting however, when she released her first official single ‘Hunter’, that she wrote herself. Now it is time for the release of second single ‘Always Alone’ and the album Banging On The Doors Of Love.

Although Van Nieuwland’s covers did extremely well charts wise, she still had to prove herself when she released her first own single ‘Hunter’. Van Nieuwland showed she does not need to release other artist’s songs in order to get hits, because ‘Hunter’ did pretty good in the Dutch charts. More importantly, it is a great pop song with a strong chorus and beautiful lyrics that definitely has an international and well produced sound to it. The fact that Van Nieuwland composed and wrote the song herself does set the bar high for her next releases.

On the 8th of November she released her second single, ‘Always Alone’. Once again the singer proves she is capable of delivering great pop tunes. ‘Always Alone’ is a slightly slower song, which describes a dysfunctional relationship. Van Nieuwland puts a lot of emotion in the lyrics as well as her vocal style. The result is a radio friendly ballad that could strike a chord with large parts of her audience, because of the well expressed and relatable lyrics. In a few hours after the release on iTunes, the song managed to climb to the top 20 in the Dutch iTunes chart. The singer will release her album, full of new songs and own compositions, Banging On The Doors Of Love on the 22nd of November, and I am looking forward to hear what else she has to offer.

——————————————————————-

Single Recensie: Sandra van Nieuwland – Always Alone

Sandra van Nieuwland komt met tweede single en kondigt album aan

Sandra van Nieuwland veroverde Nederland in een rap tempo toen ze auditie deed voor The Voice Of Holland. De zangeres wist de jury en het publiek snel te overtuigen met haar versie van Usher’s ‘More’. Ze won het programma uiteindelijk niet, maar haar vertolkingen van deze song en andere liedjes die ze tijdens de show zong, zoals ‘Keep Your Head Up’ en ‘Begging’, werden allemaal regelrechte hits. Deze bundelde ze vervolgens op het album And More. Toch werd het pas echt interessant toen Van Nieuwland deze zomer haar eerste echte single ‘Hunter’, die ze zelf heeft geschreven, presenteerde. Nu komt ze met de tweede single ‘Always Alone’ en het album Banging On The Doors Of Love volgt al snel.

Hoewel Van Nieuwland’s covers het zeer goed deden in de hitlijsten, moest ze zichzelf nog steeds bewijzen met haar eigen materiaal toen ‘Hunter’ uitkwam. Het bleek dat Sandra andermans liedjes niet nodig heeft om te scoren, want het werd een behoorlijke hit in de Nederlandse hitlijsten. Nog belangrijker, het is een sterke poptrack met een goed refrein en een mooie songtekst, dat zeer internationaal en goed geproduceerd klinkt. De zangeres legde de lat dan ook hoog door dit als eerste eigen compositie uit te brengen.

Op 8 november kwam de opvolger ‘Always Alone’ uit. Wederom laat ze zien dat ze in staat is tot het brengen van goede popliedjes. ‘Always Alone’ is een iets langzamer liedje dat gaat over een disfunctionele relatie. De zangeres heeft veel emotie in zowel de songtekst als haar stem gelegd. Het resultaat is een radiovriendelijke ballad die zomaar eens een gevoelige snaar zou kunnen raken bij haar publiek, door de goed verwoorde en herkenbare songtekst. Binnen een paar uur na de release van het liedje wist het al naar de top 20 van Nederlandse iTunes chart te klimmen. De zangeres brengt op 22 november Banging On The Doors Of Love uit. Het is een album vol volledig nieuwe songs en eigen composities en ik ben benieuwd om te horen wat Sandra allemaal nog meer in haar mars heeft.

One thought on “Single Review: Sandra van Nieuwland – Always Alone

Leave a Reply