Single Review: Mariah Carey – The Art Of Letting Go

Mariah Carey The Art Of Letting Go single cover

Mariah Carey goes back to basics on new single

In recent years, Mariah Carey was mostly focussing on R&B and hip-hop, when releasing music. She put out singles like ‘Obsessed’, ‘Touch My Body’ and ‘It’s Like That’ and for her single ‘#Beautiful’ this summer, she asked help from R&B singer Miguel and buzz single ‘Triumphant (Get ‘Em)’ featured raps by Rick Ross en Meek Mill. For her new single, ‘The Art Of Letting Go’, Mariah goes back to her roots and does it on her own. She delivers a classy and traditional ballad.

The breezy and summery single ‘#Beautiful’ was supposed to lead up to the album release, but Mariah decided she wanted to spend more time on perfecting her new record. For ‘The Art Of Letting Go’, the singer leaves the R&B and hip-hop behind for a moment and goes for a big ballad. Quite a few of her fans have asked for the rappers and other singers to not be included this time around, and just let her own vocals shine and that is exactly what she does now. The first two verses and choruses are quite minimal in terms of production and sound subtle and understated. Mariah’s voice sounds powerful and emotional as ever and the song sounds like something she could have recorded and released in the nineties as well, which is definitely a good thing.

From the middle-eight on, the song explodes and in the last minute, Mariah shows how strong her voice still is. This is definitely the best part of the song, although the more understated parts sound refreshing too. Lyrically, ‘The Art Of Letting Go’ deals with a break up, where it is hard to let each other go, but deep down inside you know it is for the better, because you were not treated good enough. Carey wrote and produced the song together with Rodney ‘Darkchild’ Jerkins and they managed to keep the vibe of the song personal and heartfelt. Although Mariah made some great R&B and hip-hop tracks, it is good to see her release a personal ballad as a single. I am not sure if the song is instant and catchy enough to become a big hit, but it would be great to hear more of this stuff on her new record.

——————————————————————-

Single Recensie: Mariah Carey – The Art Of Letting Go

Mariah Carey gaat terug naar de basis op nieuwe single

De laatste jaren focuste Mariah Carey zich vooral op R&B en hiphop als het gaat om haar muziek. Ze bracht singles als ‘Obsessed’, ‘Touch My Body’ en ‘It’s Like That’ uit en voor haar single ‘#Beautiful’ deze zomer, vroeg ze de hulp van R&B-zanger Miguel en de buzz-single ‘Triumphant (Get ‘Em)’ bevatte raps van Rick Ross en Meek Mill. Voor haar nieuwe single ‘The Art Of Letting Go’ gaat Mariah echter terug naar haar roots en doet ze het helemaal alleen. Ze levert een smaakvolle en traditionele ballad af.

Het nieuwe album zou eigenlijk vlak na de zoete en zomerse single ‘#Beautiful’ volgen, maar Mariah besloot dat ze meer tijd nodig had om de plaat te perfectioneren. Op de nieuwe single ‘The Art Of Letting Go’ laat Mariah de R&B en hiphop even achter zich en komt ze voor de dag met een mooie ballade. Een aantal fans lieten al blijken dat ze hoopten dat Carey haar gastrappers en zangers even achterwege zou laten en haar eigen stem centraal zou laten staan en dat is precies wat ze nu doet. De eerste twee coupletten en refreinen zijn vrij minimaal geproduceerd, maar deze ingetogen sound past haar goed. Mariah’s stem klinkt krachtig en emotioneel als altijd en het lied klinkt als iets wat ze ook in de jaren ’90 had kunnen uitbrengen, wat zeker positief is.

Vanaf de bridge halverwege het lied, explodeert ‘The Art Of Letting Go’ en in het laatste refrein laat Mariah nog maar even horen hoe indrukwekkend haar stemgeluid nog altijd is. Dit is zeker weten het sterkste gedeelte van het lied, maar de ingetogenheid van het eerste deel werkt ook verfrissend. Qua tekst gaat ‘The Art Of Letting Go’ over het beëindigen van een relatie waarbij het moeilijk is om diegene ook echt los te laten, maar diep van binnen weet je dat je beter af bent zonder. Carey schreef en produceerde de track met Rodney ‘Darkchild’ Jerkins en ze zijn erin geslaagd een persoonlijke en oprechte song te creëren. Hoewel Mariah een aantal zeer goede R&B en hiphop tracks heeft gemaakt, is het goed om haar weer eens een pure ballad als single te zien uitbrengen. Het is nog de vraag of het lied pakkend genoeg is om uit te groeien tot een grote hit, maar meer van deze stijl is zeker welkom op haar nieuwe plaat.

Leave a Reply