Single Review: Christina Perri – Human

Christina Perri Human cover

Christina Perri returns to music with beautiful new single

Christina Perri had her big break in the United States when her song ‘Jar Of Hearts’ was used during a performance on So You Think You Can Dance. The single became an international hit and rightfully so, because it is definitely one of the best and most touching ballads released in recent years. Perri released her debut album Lovestrong. in 2011 and enjoyed success with her song ‘A Thousand Years’, the soundtrack of part four of the Twilight movies. Last year she released a Christmas EP, but now she is back with an official new single ‘Human’ and she once again proves she can write and perform beautiful ballads like no one else.

Christina Perri’s debut album Lovestrong. was full of beautiful and emotional ballads like ‘The Lonely’, ‘Tragedy’ and of course ‘Jar Of Hearts’. The new single ‘Human’ is not miles away from the sound of Lovestrong., but it is obvious as well that Perri’s style developed a bit since that release. She sounds somewhat more mature and confident vocally as well as in the lyrics of the track. In the verses Perri states all the things she could do for another person, like holding her breath and biting her tongue, but in the choruses she confesses: “I’m only human and I bleed when I fall down”. There the vulnerability in her lyrics and vocals is back, which adds to the emotional and personal identity of the song.

Melodically, the chorus of ‘Human’ is one of the best things Perri has done so far. At the start of the first chorus, the instrumentation is reduced to a minimum to give room to Perri’s voice and the melody and this actually delivers a magical moment in the song. In the second chorus the band plays along which sounds great as well. It shows Perri does not only sound great on ballads that revolve mostly around the piano, but she also masters this kind of pop ballad with a full band sound. Her vocals sound impressive and vulnerable at the same time. She always manages to add a personal and emotional touch with her characteristic vocal style. Perri’s second album is supposed to come out in spring next year and ‘Human’ is a very promising first taste of it.

——————————————————————-

Single recensie: Christina Perri – Human

Christina Perri maakt haar comeback met een mooie nieuwe single

Christina Perri beleefde haar grote doorbraak in de Verenigde Staten in 2010 toen haar liedje ‘Jar Of Hearts’ werd gebruikt in een aflevering van So You Think You Can Dance. Het lied groeide uit tot een internationale hit wat volledig terecht is, want ‘Jar Of Hearts’ is absoluut één van de beste ballads die in de laatste jaren is uitgebracht. Het debuutalbum Lovestrong. verscheen in 2011 en Perri wist succes te oogsten met haar lied ‘A Thousand Years’, dat als soundtrack van de vierde Twilight film werd gebruikt. Vorig jaar bracht ze nog een Kerst EP uit als tussendoortje, maar nu is ze volledig terug met de nieuwe single ‘Human’ en ze laat zien dat ze nog steeds mooie ballads kan schrijven en zingen als geen ander.

Christina Perri’s debuutalbum Lovestrong. stond vol met mooie en emotionele ballads zoals ‘The Lonely’, ‘Tragedy’ en natuurlijk ‘Jar Of Hearts’. De nieuwe single ‘Human’ ligt niet heel ver van deze sound vandaan, maar Perri klinkt nu toch wat zelfzekerder en volwassener, zowel vocaal als qua songtekst. In de coupletten somt de zangeres allerlei dingen op die ze voor een ander zou kunnen doen zoals het inhouden van haar adem of een neppe glimlach opzetten, maar in het refrein geeft ze toe: “I’m only human and I bleed when I fall down”. Dan is de breekbaarheid weer terug, wat bijdraagt aan het emotionele en persoonlijke karakter van het lied.

Melodisch gezien is het refrein van ‘Human’ één van de beste dingen die Perri tot nu toe heeft uitgebracht. Als het refrein voor het eerst wordt ingezet, is de instrumentatie beperkt tot een minimum om de melodie en Perri’s vocalen volop de ruimte te geven om te stralen. Dit zorgt voor een haast magisch moment in het lied. Tijdens het tweede refrein speelt de band volop mee wat ook zeer goed klinkt. Perri laat hiermee zien dat ze naast het beheersen van ballads die rondom een piano zijn gebouwd, ook goed overeind blijft in een voller bandgeluid. Haar stem klinkt wederom tegelijkertijd indrukwekkend en breekbaar. Perri weet haar tracks altijd van een persoonlijke touch te voorzien met haar karakteristieke stemgeluid. Het tweede album van Christina Perri zou in het voorjaar van 2014 moeten verschijnen en ‘Human’ is alvast een veelbelovend voorproefje.

Leave a Reply