Single Review: Sophie Ellis-Bextor – Young Blood

Sophie Ellis-Bextor Wanderlust album cover

Sophie Ellis-Bextor surprises with change of style on new single

Sophie Ellis-Bextor had her big breakthrough in 2001 when songs like ‘Murder On The Dancefloor’ and ‘Get Over You’ became huge international hits. She immediately created a distinctive style of pop-dance with influences from disco that was all the more recognizable thanks to her polished vocals and gorgeous posh accent. Although she never really met the levels of success of her debut record Read My Lips again, she continued to put out great pop-dance tunes like ‘Catch You’, ‘Me And My Imagination’, Freemasons collaborations ‘Bittersweet’ and ‘Heartbreak (Make Me A Dancer)’ and ‘Not Giving Up On Love’ with Armin van Buuren. For her new album, Sophie Ellis-Bextor used a completely different approach, which immediately becomes clear after hearing first single ‘Young Blood’.

Sophie’s new single is actually miles away from the up tempo pop-dance sound she is known for. Gone are the big productions and swinging choruses. They made place for a more acoustic sound. ‘Young Blood’ is a ballad about growing old with a partner. The lyrics deal with the idea that although you might get older, love could still keep you young. Sophie sings: “There’ll be a day to take the best of us, but until then you give me young blood”. The lyrics are heartfelt and express a beautiful and meaningful story. Melodically, the chorus is beautiful and the song definitely sounds like something that could work well on the radio. The little choir that joins in on the middle-eight sounds lovely and adds something to the song. On first listen, some people might think it is all a bit too cute and sweet, but ‘Young Blood’ is actually a very interesting and captivating ballad.

Of course it might take a while to get used to this new style by Sophie and her strong dance-pop records will be missed, but with this new song she proves her voice is strong enough to carry a more bare and acoustic sound. It is a brave choice to shake things up completely after years of operating in a style that brought her success. In interviews, she told she had always wanted to make something like the new record. Wanderlust, which will be released in January, will follow the style of ‘Young Blood’ and the singer collaborated with singer-songwriter Ed Harcourt on this whole record. I cannot wait to hear more of this interesting direction Sophie Ellis-Bextor is taking.

——————————————————————-

Single Recensie: Sophie Ellis-Bextor – Young Blood

Sophie Ellis-Bextor verrast met stijlverandering op nieuwe single

Sophie Ellis-Bextor brak in 2001 groots door toen haar singles ‘Murder On The Dancefloor’ en ‘Get Over You’ wereldhits werden. Ze wist zichzelf gelijk een geheel eigen stijl aan te meten die bestond uit pop-dance met een vleugje disco. Haar muziek was vooral ook zeer herkenbaar dankzij haar gepolijste vocalen met een prachtig posh accent. Hoewel ze nooit meer het grote succes van haar debuutalbum Read My Lips haalde, bleef ze sterke tracks uitbrengen als ‘Catch You’, ‘Me And My Imagination’, Freemasons samenwerkingen ‘Bittersweet’ en ‘Heartbreak (Make Me A Dancer)’ en ‘Not Giving Up On Love’ met Armin van Buuren. Voor haar nieuwe album is Sophie Ellis-Bextor echter een compleet nieuwe weg ingeslagen, wat gelijk duidelijk te horen is op de eerste single ‘Young Blood’.

Deze nieuwe single ligt qua sound namelijk mijlenver weg van de pop-dance die ze eerder maakte. De grote producties en swingende refreinen hebben plaatsgemaakt voor een meer stripped down en akoestisch geluid. ‘Young Blood’ is een ballad die gaat over het ouder worden met een partner. De tekst gaat over het idee dat de liefde je jong kan houden, ook al word je ouder. Sophie zingt dan ook: “There’ll be a day to take the best of us, but until then you give me young blood”. De lyrics vertellen een mooi en betekenisvol verhaal dat zeer oprecht overkomt. Het refrein heeft een mooie, meeslepende melodie en het lied zou zeker niet misstaan op de radio. Het koortje dat Sophie bijvalt tijdens de bridge is een mooie toevoeging aan de plaat. Op het eerste gehoor klinkt het lied misschien wat zoet en braafjes, maar het is zeker een eigenzinnige en boeiende ballade.

Het zal natuurlijk even duren voordat al haar fans gewend zijn aan Sophie’s nieuwe stijl en haar sterke popplaten zullen ook zeker worden gemist, maar met dit nieuwe lied laat ze zien dat haar stem ook mooi overeind blijft op een wat stillere en akoestische song. Het is een dappere keuze van Ellis-Bextor om na al die jaren van pop-dance platen het roer even helemaal om te gooien. In interviews vertelde ze al dat ze altijd al eens iets heeft willen maken als het aankomende album. De nieuwe plaat Wanderlust, die in januari verschijnt, zal de stijl van ‘Young Blood’ volgen en de zangeres heeft hiervoor samengewerkt met singer-songwriter Ed Harcourt. Ik kan alvast niet wachten om meer van deze interessante, nieuwe richting van Sophie Ellis-Bextor te horen.

Leave a Reply