Single Review: Lea Michele – Cannonball

Lea Michele Louder album cover

Glee actress transforms into an exciting new pop star

As we all know, 2013 has been an absolutely tough year for Lea Michele. The singer and actress lost the love of her life, but managed to keep going and appeared in the latest episodes of Glee. Michele broke through with playing the role of Rachel in this series a few years ago. Now it is time to broaden her horizon and start a solo career in music. Today, she released her first single ‘Cannonball’. The debut album Louder will follow in March next year and judging by this first single, 2014 could definitely be the year of Lea Michele.

Lea Michele has been playing one of the main roles in Glee for a few years now and she could be considered as one of the biggest voices of the cast as well. After numerous solos on cover songs during the show, she now decided to release her own music. For her first single, the power ballad ‘Cannonball’, the singer got some help from Sia, who penned the track. Michele did not co-write on her first single, but she does have some writing credits on the album, along with artists like Christina Perri, new Swedish star Tove Lo and more appearances from Sia.

Lea Michele is not the first artist that recently put out a Sia written ballad. Rihanna’s ‘Diamonds’, Céline Dion’s ‘Loved Me Back To Life’, Britney’s ‘Perfume’ and many other album tracks were written by the Australian singer-songwriter. Sia’s writing style is recognizable in the power ballad ‘Cannonball’. Both the verses and chorus are incredibly catchy and powerful. Lea’s strong vocals match very well with this type of pop ballad. The song is not miles away from the above mentioned Sia tracks, but it also reminds slightly of songs like ‘Battlefield’ by Jordin Sparks. The repetition of certain words in the chorus as well as the verses add to the catchiness of the track and the melody is basically very strong throughout every part. Lea gets the chance to showcase the strength of her vocals and although the last chorus could have done with a bit more of a climax, I think it is a good thing that they kept her vocal style poppy and not too theatrical. Overall, ‘Cannonball’ is an exciting first single from a promising new pop star!

——————————————————————

Single recensie: Lea Michele – Cannonball

Glee actrice ontpopt zich tot veelbelovende popster

Zoals de meesten van ons wel weten is 2013 bepaald geen makkelijk jaar geweest voor Lea Michele. De zangeres en actrice verloor de liefde van haar leven, maar sloeg zich dapper door deze moeilijke tijd heen door toch in de meest recente afleveringen van Glee te verschijnen. Michele brak enkele jaren geleden door toen ze de rol van Rachel op zich nam in de populaire televisieserie. Nu verbreedt ze haar horizon door een solo carrière in de popmuziek te beginnen. Vandaag verscheen haar eerste single ‘Cannonball’ en het debuutalbum Louder zal in maart in de schappen liggen. 2014 zou zomaar eens het jaar van Lea Michele kunnen worden.

Lea Michele speelt al enkele jaren één van de hoofdrollen in Glee en ze zou ook wel de grootste stem in de cast van de serie genoemd kunnen worden. Na het inzingen van vele solo’s op een oneindige hoeveelheid covers afkomstig uit de show, vond ze het nu tijd om met haar eigen materiaal aan de slag te gaan. Voor de eerste single, powerballad ‘Cannonball’, kreeg de zangeres hulp van Sia, die meeschreef. Michele schreef zelf niet mee aan haar debuutsingle, maar krijgt wel enkele credits op andere tracks die op haar debuut komen te staan, naast inbreng van onder anderen zangeres Christina Perri, nieuwe Zweedse ster Tove Lo en nog een aantal co-writes van Sia.

Lea Michele is niet de eerste die met een door Sia geschreven song op de proppen komt. Rihanna’s ‘Diamonds’, Céline Dion’s ‘Loved Me Back To Life’, Britney’s ‘Perfume’ en een behoorlijke hoeveelheid albumtracks van diverse artiesten werden door de Australische singer-songwriter geschreven. Sia’s stijl is dan ook gemakkelijk te herkennen op ‘Cannonball’. Zowel de coupletten als de refreinen van de track zijn zeer catchy en krachtig. Lea’s sterke stem sluit dan ook perfect aan bij liedjes in deze stijl. De song ligt qua geluid niet ver bij de bovengenoemde Sia songs vandaan, maar doet hier en daar qua opbouw ook wat denken aan liedjes als ‘Battlefield’ van Jordin Sparks. Het herhalen van bepaalde woorden tijdens zowel de coupletten als het refrein, draagt bij aan de aanstekelijkheid van de plaat en de melodie is eigenlijk gedurende het hele lied ijzersterk. Lea krijgt de kans om de kracht van haar stem te laten horen en hoewel het laatste refrein misschien een iets grotere climax had nodig gehad, is het goed om te horen dat haar stem in de productie poppy is gebleven en niet te theatraal is gemaakt. ‘Cannonball’ is dan ook een veelbelovende nieuwe single van een interessante nieuwe popster!

Leave a Reply