Single Review: Shakira – Can’t Remember To Forget You (feat. Rihanna)

Shakira Rihanna Cant Remember To Forget You single cover

Shakira and Rihanna team up for a proper pop banger

I think it is safe to say that the first highly anticipated and huge pop release of the year was dropped today. Shakira released her first new single since 2010 and asked Rihanna for some help. They recorded the track ‘Can’t Remember To Forget You’ together, which serves as the lead single for the upcoming new studio album by Shakira, that will come out in March. But is the song as good as you would expect from two pop super stars?

Let me start by saying that ‘Can’t Remember To Forget You’ (which is co-written by Swedish pop singer Erik Hassle) could be described as a typical Shakira track. It is undoubtedly recognizable as such and of course her characteristic vocal style adds to this. Stylistically, when compared to her previous material, it comes closest to ‘Animal City’, an album track from Oral Fixation Part 2. It mixes pop with some influences from ska, which reminds a bit of the sound that made No Doubt famous. The verses are nice, although Shakira’s diction is a bit poor at some points which makes it hard to understand what she is actually singing. The chorus is powerful and the ‘woah’ parts are undeniably catchy. During the chorus the song sounds slightly more rock influenced which works quite well.

I think it was a great decision to let Rihanna feature on this song. The song would not have been ruined if she was not on it, but she definitely adds something to it as her voice really fits the style and melts really well with Shakira for that matter. To be quite honest, ‘Can’t Remember To Forget You’ does not come close to either of the two singers’ best material, but it is an unpretentious, catchy and fun pop track that could easily become a big hit over the next few weeks. Having said that, I hope Shakira’s album, that will be released at the 25th of March, will feature some stronger and more interesting songs as well.

——————————————————————

Single Recensie: Shakira – Can’t Remember To Forget You (feat. Rihanna)

Shakira en Rihanna brengen 2014’s eerste pop hit

Ik denk dat ik niet overdrijf als ik zeg dat vandaag de eerste grote pop release hoge verwachtingen van waren, plaatsvond. Shakira bracht haar eerste single sinds 2010 uit en vroeg Rihanna hierbij om hulp. Ze namen het lied ‘Can’t Remember To Forget You’ op, wat nu als lead single voor Shakira’s album, dat in maart verschijnt, wordt gebruikt. Maar is de song eigenlijk wel zo goed als je zou verwachten van twee pop supersterren?

Laat ik beginnen met te zeggen dat ‘Can’t Remember To Forget You’ als een typische Shakira track klinkt. Haar stijl is ontegenzeggelijk direct herkenbaar en natuurlijk speelt haar karakteristieke stemgeluid hier ook een rol in. Wanneer je de stijl van het lied vergelijkt met haar eerdere materiaal, valt deze single het beste te vergelijken met ‘Animal City’, een albumtrack van Oral Fixation Part 2. Het mixt pop met wat invloeden uit ska, wat weer enigszins doet denken aan de stijl waarmee No Doubt populair werd. De coupletten klinken zeer aardig, hoewel Shakira’s gezang soms wat onverstaanbaar overkomt. Het refrein is krachtig en de ‘woah’ kreten zijn absoluut pakkend. Tijdens het refrein krijgt het lied een wat meer rockende aankleding, wat goed werkt om het wat kracht bij te zetten.

Het was zeker een goed idee om Rihanna een feature te geven op deze single. Het lied zou niet meteen een stuk minder goed zijn zonder haar, maar ze voegt toch zeker wel wat toe doordat haar stem goed bij het lied past en ook nog eens goed mengt met het geluid van Shakira. Om heel eerlijk te zijn komt ‘Can’t Remember To Forget You’ niet in de buurt van het beste materiaal van beide zangeressen, maar het is een onpretentieus, lekker in het gehoor liggend popliedje dat ongetwijfeld een grote hit zal blijken in de komende weken. Dat gezegd hebbende, hoop ik wel dat Shakira’s album, dat op 25 maart zal verschijnen, ook wat sterkere en interessantere liedjes zal bevatten.

Leave a Reply