Gig Review: Loreen at Melkweg

IMG_1050

Loreen finally pleases Dutch fans with show in Amsterdam

Although it has been almost two years since Loreen won the Eurovision Song Contest with her huge hit ‘Euphoria’, last night was the first time she played a headlining gig in Amsterdam. The singer was supposed to perform here in December last year, but postponed her tour due to commitments in the studio. Although she did not manage to sell out de Melkweg completely, Loreen was surprised by the amount of people that showed up to see her in concert. If anything became clear from the hour that Loreen stood on the stage, it is that she moved on from winning Eurovision and developed herself into a confident and quirky performer of beat heavy electronic pop, dance and house music.

Loreen even brought a support act with her. The duo MNRS from London played a solid set of enjoyable electro pop songs. Especially in the vocals, the band reminded a bit of British band Hurts. After that, Loreen took the stage to open with her most recent single ‘We Got The Power’, that she released and performed during the Eurovision Song Contest in 2013 in her country Sweden. Although Loreen played quite a few songs from her debut album Heal, it felt like she played a lot of new tracks, because she made new arrangements and beats for all of the previously released songs. The single ‘Crying Out Your Name’ that originally has some drum and bass influences was turned into a pumping house track and ‘Everytime’ that has quite a minimal instrumentation on the album was updated with fat beats during the verses.

She also played her singles ‘In My Head’, ‘My Heart Is Refusing Me’ and album track ‘Sidewalk’ in new versions, often sounding somewhat darker, louder and explosive. Where the songs all sound quite polished and radio friendly on the album, during live performances Loreen turns them into heavier and more intense mixes of pop, electro, dance and house. She also played two new songs of which the first was a quite instant midtempo track with a great and catchy chorus and swinging beats. The lyrics that were something like ‘you’re mine forever, if we die, we die together’ immediately settle in your head which is a good thing. The second new song was kind of a rave anthem with the loudest and most alternative sound Loreen has given herself so far. The style could be described as a Robyn track gone even wilder. Still, somewhere in the noisy production there were some quite strong hooks hidden, which will probably come across better in a studio version.

Of course Loreen ended her performance with her Eurovision winning hit ‘Euphoria’. Although all the updated versions and remixes she performed during the gig were refreshing and interesting, it would have been good to hear Euphoria live in its original version, but Loreen also changed the biggest hit everyone was eager to hear live. Luckily, it did not stop the audience from singing along passionately to the song that managed to place to Eurovision Song Contest in a much more positive and contemporary light. It was slightly disappointing that she did not come back for an encore after only one hour on stage, but other than that her gig was totally worth the wait. Here’s hoping that new singles and a second album will come sooner than later!

—————————————————————————————————————————————————–

IMG_1047

Concert Recensie: Loreen in de Melkweg

Loreen trakteert fans eindelijk op show in Amsterdam

Hoewel het alweer bijna twee jaar geleden is dat Loreen het Eurovisie Songfestival won met het lied ‘Euphoria’, was het gisterenavond pas de eerste keer dat de zangeres voor een volledig concert naar Nederland kwam. Het was eigenlijk de bedoeling dat ze in December hier al zou staan, maar door verplichtingen in de studio werd dit uitgesteld. Hoewel ze de oude zaal van de Melkweg niet helemaal wist uit te verkopen, was ze aangenaam verrast door het aantal fans dat op kwam dagen voor haar show. Als er iets duidelijk werd tijdens het uur dat de Zweedse op het podium stond, is het wel dat ze zichzelf flink heeft ontwikkeld tot een eigenzinnige, zelfverzekerde artieste die een uitdagende mix van electro, pop dance en house neerzet.

Loreen nam ook nog een voorprogramma met zich mee. De zaal werd opgewarmd door het Londense electropop duo MNRS. Ze speelden een aangename set van fijne, vaak lekker in het gehoor liggende liedjes. De stem van de zanger deed meer dan eens denken aan het geluid van de Britse band Hurts. Daarna was het de beurt aan Loreen die opende met haar meest recente single ‘We Got The Power’, die ze uitbracht rond het Eurovisie Songfestival van 2013 dat in haar thuisland werd gehouden. Hoewel ze een behoorlijk aantal nummers van haar debuutalbum Heal speelde, voelde het alsof ze meer nieuw materiaal ten gehore bracht, omdat bijna alle liedjes in een nieuw jasje werden gestoken. Van de single ‘Crying Out Your Name’ die eigenlijk behoorlijke invloeden uit drum and bass heeft werd een pompende housetrack van gemaakt en het op het album minimalistisch klinkende ‘Everytime’ werd wat opgeleukt met verse beats.

Daarnaast speelde ze ook de singles ‘In My Head’ en ‘My Heart Is Refusing Me’ en albumtrack ‘Sidewalk’, allen in een wat meer duistere, hardere en meer explosieve versie. Hoewel de liedjes op het album allemaal vrij gepolijst en radiovriendelijk klinken, worden ze live wat zwaarder en intensere mixen van pop, electro, dance en house. Ook gaf de Zweedse alvast wat voorproefjes van haar nieuwe album. Ze speelde twee nieuwe tracks waarvan de eerste een behoorlijk pakkende midtempo track met fijne beats is. De lyrics bevatten de zinnen ‘You’re mine forever, if we die, we die together’ en blijven meteen in je hoofd zitten. De tweede track die Loreen live speelde is een stuk drukker en minder toegankelijk. Het luide en vrij alternatieve geluid deed denken aan een nog pittigere versie van de Zweedse popster Robyn. In de lawaaierige live versie zaten echter wel een aantal goede hooks verstopt die in de studio waarschijnlijk beter uit de verf komen.

Loreen sloot haar show uiteraard af met haar songfestival winnende hit ‘Euphoria’. Hoewel het verfrissend werkte dat ze gedurende het hele concert haar liedjes in nieuwe versies ten gehore bracht, was het misschien beter geweest als ze bij haar grote hit die iedereen graag live wilde horen, zich aan originele arrangement had gehouden. Gelukkig weerhield de aangepaste versie het publiek er niet van om uit volle borst mee te brullen met het lied dat het Eurovisie Songfestival internationaal weer op de kaart wist te zetten. Enigszins teleurstellend was het wel dat Loreen na amper een uur op het podium ook niet meer terugkwam voor een toegift. Dit is echter een klein smetje op een sterk optreden dat zeker enthousiast maakt voor het nieuwe materiaal van de zangeres wat hopelijk snel wordt uitgebracht.

Leave a Reply