Interview: The Common Linnets: “We hope to look back in fifteen years and think: This was a great song!”

IMG_1028

The Netherlands are represented by a unique combination of two well-known national artists in this year’s Eurovision Song Contest. Ilse DeLange and Waylon teamed up in a country band called The Common Linnets and will perform in the first semifinal in Copenhagen. While the two musicians had to endure quite some mixed reactions on their fragile song ‘Calm After The Storm’, they at the same time managed to reach the first spot in the Dutch charts. They believe in themselves, their song and their way of handling this contest for the full 100%. “The most important for us is to be able to leave Copenhagen with the feeling our performance looked and sounded the best it could be.”

Why do you think your song ‘Calm After The Storm’ is good enough to win the Eurovision Song Contest?
Ilse: I don’t think there is a formula for winning this contest so I just think of why I love this song. I think it is a good track, because we totally feel the lyrics and when we sing it, we give everything we have. That is what makes it a good song for us, but if that is enough for Eurovision, is something we do not know yet.

Is that something you worry about?
Waylon: To be honest, I don’t worry about it. Of course I would not be happy if we end up at the bottom of the scoreboard without any points. I would be disappointed, because our song deserves more than that. As a person and an artist, I do not think about winning the contest a lot, but of course everybody who participates would love to win. However, the most important thing for us, is to be able to leave Copenhagen with the feeling our performance looked and sounded the best it could be. I hope we can look back in 15 years and think: that was a great song!

Did you spend a lot of time on figuring out what your performance on the big stage should look like?
Ilse
: We definitely give this our best shot and take this very seriously. We have worked with professionals like a director, and rehearsed with ideas for camera shots. We thought about when we want close-ups and for which parts we should use wide shots. We have spend a lot of time on this to make sure our performance looks the best it could possibly be when it is shown on television.

“We have spend a lot of time working on our performance to make sure it looks the best it could possibly be when it is shown on television.”

Did you already hear some more of the songs of other countries?
Waylon
: I did not really focus on the other acts yet. Of course we heard some snippets in Dutch television shows, but that’s about it. Our friends keep sending YouTube links with the other songs in the contest. It seems they are more interested in that than we are. I have to admit the few songs I heard were not that impressive, but then again, it is probably more fun to send the not so great ones around. It is hard for me to say something about this, because I don’t want to make this into a competition too much. I don’t see the other countries as competitors. Everybody does his or her own thing.

When Anouk presented her song ‘Birds’ last year, she received mixed reactions, just like this year when your song was played for the first time. In the end the whole country seemed to support Anouk. Do you think the same thing will happen to you?
Ilse
: I don’t really expect the whole country to support us, but it is definitely true that the reactions are harsh at first, but people seem to warm to the song after a while. In that sense, participating in Eurovision is kind of predictable, as these things happen almost every year. Therefore I think it is a good thing that we do the things that we believe in.
Waylon: Mixed reactions are part of this contest. It is hard to say anything about the results yet, so for us the most important thing right now is to give this our very best shot with the song that we thought was the best for us. That is all we can do.

Are you guys ready for the release of your album in May?
Ilse:
Definitely. We have been working on this record long before we even knew we were participating in the Eurovision Song Contest. We cannot wait to finally release it. We are both very proud of this record, as it is something we wanted to make for years. This country album was something both of us wanted to do and now it is finally coming out!

Is there a future for The Common Linnets after Eurovision, the album release and the Tuckerville concert you planned?
Ilse
: Time will tell. We really wanted to make this record together without having any expectations. For us, this is an artistic statement we make about country music. I think we did this beautifully. When all this is done, we will see what happens to The Common Linnets.
Waylon: I like to keep all the options open with this project.

IMG_1029

—————————————————————————————————————————————————–

Interview: The Common Linnets: “Over 15 jaar moeten we kunnen terugkijken en denken: Dat lied was top!”

Nederland stuurt dit jaar een bijzondere combinatie van twee grote nationale artiesten naar het Eurovisie Songfestival. Ilse DeLange en Waylon sloegen de handen ineen en gaan als countryduo The Common Linnets ons land vertegenwoordigen tijdens de eerste halve finale in Kopenhagen. Hoewel de twee heel wat kritiek kregen te verduren op hun klein gehouden, breekbare liedje wisten ze ook een nummer 1 hit te scoren met ‘Calm After The Storm’. Zelf geloven ze voor de volle 100% in hun eigen aanpak. “Het is het belangrijkst dat we daar met het gevoel weggaan dat ons optreden er mooi uitzag en prachtig klonk.”

Waarom is ‘Calm After The Storm’ voor jullie goed genoeg om het Eurovisie Songfestival te winnen?
Ilse
: Ik denk dat daar geen formules voor zijn dus dan ga je al gauw analyseren waarom je het zelf zo goed vindt. Ik denk dat het goed is, omdat wij dit liedje heel erg voelen en met volle overgave kunnen zingen. Daarom is het voor ons goed, maar of dat ook zal werken op het songfestival, dat weten we natuurlijk nog niet.

Maken jullie je druk om het resultaat wat jullie gaan behalen?
Waylon
: Eerlijk gezegd niet echt. Natuurlijk voel je het even als je met nul punten naar huis zou worden gestuurd. Dan zou ik wel balen, want dat verdient het liedje gewoon niet. Als persoon en artiest zou ik er niet wakker van liggen als we niet winnen, maar uiteindelijk doe je wel mee aan deze wedstrijd, omdat je wil winnen. Toch is het het belangrijkste dat we daar met het gevoel weg kunnen gaan dat het er heel mooi uitzag en het lied prachtig klonk. Ik wil dat wijzelf en anderen over 15 of 20 jaar kunnen terugkijken en denken: dat liedje was gewoon top!

Hebben jullie goed nagedacht over hoe het optreden straks in beeld moet komen?
Ilse
: We pakken het zeker heel professioneel aan. We hebben gewerkt met een regisseur en ook gerepeteerd met het idee hoe we de camerashots willen hebben. Wanneer er een close-up komt en wanneer juist een wijd shot. We zijn er heel veel mee bezig om dat allemaal zo optimaal mogelijk te krijgen.

“We zijn er veel mee bezig om ons optreden straks zo optimaal mogelijk te krijgen.”

Hebben jullie de concurrentie op het songfestival inmiddels al wat beter beluisterd?
Waylon
: Eerlijk gezegd nog niet echt. We hebben natuurlijk wat fragmenten gehoord bij De Wereld Draait Door, maar ik heb me er nog steeds niet heel erg in verdiept. Onze kennissen zeggen ons dan wat we moeten checken op YouTube, want die zijn er veel meer mee bezig dan wij. Dat zijn dan vaak weer de niet zo beste dingen die mensen leuk vinden om te laten zien. Ik vind het ook moeilijk om daar wat over te zeggen, want dan maak je er zelf ook een wedstrijd van. Ik zie ze niet als concurrentie. Iedereen doet zijn eigen ding.

Net als bij Anouk’s presentatie waren de reacties verdeeld toen jullie ‘Calm After The Storm’ lieten horen. Bij Anouk draaide mensen al snel bij en stond Nederland toch als een blok achter haar. Verwachten jullie dit ook?
Ilse
: Ik verwacht niet dat Nederland echt als een blok achter ons zal staan. Maar het gaat inderdaad wel altijd zo dat iedereen in het begin erg kritisch is en uiteindelijk toch wel een beetje bijdraait. Het is in die zin ook wel voorspelbaar en ik denk dat het daarom ook goed is dat wij doen wat we zelf denken dat het beste is.
Waylon: Dat hoort er inderdaad ook gewoon bij. Je kunt er gewoon nog niet veel over zeggen wat het gaat worden, maar het allerbelangrijkste is nu dat wij het allerbeste van onszelf laten zien binnen hetgeen wat we samen hebben gecreëerd. Meer kunnen we toch niet doen.

En zijn jullie al klaar voor de release van het album die ook in mei staat gepland?
Ilse
: Ja zeker, daar waren we natuurlijk al mee bezig voordat het songfestival überhaupt in beeld kwam. We zijn allebei heel trots op deze countryplaat die we beide al een hele tijd wilden gaan maken.

Is er nog een toekomst voor The Common Linnets na het songfestival, het album en Tuckerville in de Grolsch Veste?
Ilse
: De tijd zal het leren. We wilden graag samen deze plaat maken zonder daar bepaalde verwachtingspatronen aan te hangen. We maken een artistiek statement vanuit onszelf over countrymuziek. Dat hebben we denk ik heel mooi gedaan. Dan zien we nog wel wat ervan komt.
Waylon: We houden wat dat betreft alle opties nog open.

Leave a Reply