Single Review: Waylon – Love Drunk

Waylon Heaven After Midnight cover

Waylon comes back swinging on his own

2014 is a really good year to be a fan of Dutch singer Waylon. After a very successful participation in the Eurovision Song Contest with Ilse DeLange as The Common Linnets and the release of an album with this band, he is already planning the launch of his new solo album Heaven After Midnight. This week, Waylon launched his swinging new single ‘Love Drunk’.

Just a few weeks after their second place in Eurovision with the song ‘Calm After The Storm’, Waylon decided to quit the promotion for The Common Linnets and focused completely on his own new material. The end of the collaboration between Ilse and Waylon caused quite some controversy in The Netherlands, but now it is time for him to show he made the right decision. Judging by the single ‘Love Drunk’, the singer-songwriter is still perfectly able to do things on his own. He managed to create a catchy tune that show of his musical preferences and distinctive vocal style in a great way.

First of all, ‘Love Drunk’ is definitely very suitable for radio as it is poppy and melodically strong. It is all about the ‘ooh-ooh’s’ that launch into the pre-chorus, that powerful pre-chorus itself and the repetition of the title in the chorus, which make this track such an addictive and catchy listen. He even shows a bit of his country roots in the middle-eight and most of all, his gorgeous, raspy vocal style suits this type of song perfectly. I would be really surprised if this did not become a hit in the Netherlands.

————————————————————————————-

Single Recensie: Waylon – Love Drunk

Waylon komt swingend terug met nieuw solomateriaal

2014 is zeker een goed jaar om fan te zijn van Waylon. Na zijn succesvolle deelname aan het Eurovisie Songfestival samen met Ilse DeLange als The Common Linnets en de release van het bijbehorende album is hij alweer druk met de voorbereidingen van het uitbrengen van zijn nieuwe soloplaat Heaven After Midnight. Deze week lanceerde hij de swingende nieuwe single ‘Love Drunk’.

Slechts enkele weken na de succesvolle tweede plaats op het Eurovisie Songfestival met het lied ‘Calm After The Storm’, besloot Waylon te stoppen met de promotie voor The Common Linnets, omdat hij zich volledig wilde focussen op zijn solocarrière. De breuk tussen Ilse en Waylon werd breed uitgemeten in de Nederlandse pers, maar nu is voor Waylon het moment gekomen om te laten zien waarom hij hiervoor gekozen heeft. Met zijn nieuwe single ‘Love Drunk’ laat hij zien dat hij het nog steeds prima alleen af kan. Het is een pakkende plaat geworden waarop Waylon’s muzikale voorkeuren en onderscheidende stemgeluid sterk uit de verf komen.

Wat meteen opvalt is dat ‘Love Drunk’ uitermate geschikt is voor op de radio dankzij een zeer sterke pop-melodie. Van de ‘ooh-ooh’s’ die de ijzersterke pre-chorus inluiden tot het slimme refrein dat de titel regelmatig herhaalt, deze nieuwe single nestelt zich direct in je hoofd. Natuurlijk kon Waylon het ook niet laten om ons nog een beetje van zijn country-roots te laten horen tijdens de bridge en ook hier komt zijn krachtige stemgeluid prima tot zijn recht. Het zou me dan ook verbazen als het Waylon niet zou lukken hier een behoorlijke hit mee te scoren.

Leave a Reply