Single Review: Sumera – Wolf

sumera

Sumera is ready for a big breakthrough with exciting new single ‘Wolf’
Sometimes I come across these artists who are exceptionally good, but do not get enough recognition yet. Sumera is one of these musicians, but probably not for long. The singer rose to fame in the Netherlands when she partcipated in X Factor, but after this, she decided to go her own way and released her debut EP Stop Heart independently. Now, two years later, she is back with new material. This week, she premiered the video for the exciting new single, called ‘Wolf’.

With the release of her first EP two years ago, Sumera showed she found her sound in a mix of catchy pop and electro. She released the outstanding track ‘Bright Lies’ as a single and I still don’t understand how that song did not become a hit here in the Netherlands. The EP also offered the interesting composition ‘Gender Blender’ and a beautiful ballad called ‘Curtain That Falls’. Sumera recently signed a deal with Warner Music who prepare to launch an international career for her that starts in the Netherlands and Germany. The first release is the new single called ‘Wolf’, an exciting song that perfectly shows how Sumera has grown within her genre in a few years time.

In comparison to her earlier work, ‘Wolf’ sounds even more edgy, more mature and definitely a little bit darker. There is a tension to be found in the beautifully detailed production of the track, which wonderfully coincides with the emotionally striking lyrics. The dark and compelling atmosphere of the track is enhanced by Sumera’s vocal performance, which is more emotional and convincing then ever. At points she even sounds a little fearful when she sings about the ‘wolf at her door’. The little ad-libs she does remind a bit of the vocal style of Kate Bush and more recently some tracks by up and coming pop and electro artist Banks. The chorus of ‘Wolf’ is quite memorable and the build up to it is melodically beautiful and powerful. In the climax of the song, it sounds like two choruses clash, which takes this track to an even higher level.

Update (24th of June): Sumera announced the release of a few remixes of her tracks for this summer. BLVTH’s reinterpretation of ‘Wolf’ is the first and is an exciting new version. Even more exciting though, Sumera added she is ready (for the next chapter) after summer!

———————————————————————————————————————————————————————

Single Recensie: Sumera – Wolf

Sumera richt zich op internationale doorbraak met uitstekende nieuwe single ‘Wolf’

Zo nu en dan kom ik een artiest tegen die zo goed is, dat het onbegrijpelijk blijft waarom hij of zij niet meer aandacht krijgt. Sumera is zo’n muzikante, maar waarschijnlijk niet voor lang. In Nederland geniet ze al enige bekendheid door haar deelname aan X Factor. Na haar onterechte vroegtijdige uitschakeling, begon de zangeres te werken aan de EP Stop Heart die ze in 2012 in eigen beheer uitbracht. Inmiddels heeft ze een platencontract in de wacht gesleept en eerder deze week verscheen de video voor de nieuwe single ‘Wolf’.

Toen Sumera met haar debuut-EP op de proppen kwam, bleek het gelijk dat ze haar eigen stijl had gevonden in een mix van aanstekelijke pop en electro. Ze bracht de ijzersterke single ‘Bright Lies’ uit, waarvan ik tot op heden niet begrijp waarom het in Nederland geen grotere hit werd. Ook was er een interessante compositie als ‘Gender Blender’ en een mooie ballade als ‘Curtain That Falls’ op de EP te vinden. Sumera heeft nu een contract getekend bij Warner. Het label gaat proberen om de zangeres internatonaal te lanceren, te beginnen bij Nederland en Duitsland. De nieuwe single ‘Wolf’ is het eerste wapenfeit een spannende track die de groei die Sumera binnen haar genre heeft doorgemaakt, perfect laat zien.

In vergelijkbaar met haar voorgaande materiaal, is de nieuwe single wat uitdagender, duisterder en volwassener te noemen. Er is een spanning te ontdekken in de gedetailleerde productie van het lied, die overigens perfect aansluit bij de treffende, emotionele lyrics. De duistere en drukkende sfeer van het lied wordt versterkt door het overtuigende vocale optreden van Sumera, die emotioneler dan ooit klinkt. Op sommige punten klinkt ze zelfs ietwat angstig als ze over de Wolf in haar leven zingt. Bij de ad-libs in het refrein doet haar stem soms wat denken aan de stijl van Kate Bush of iets meer recentelijk, de manier van zingen van pop en electro-artieste Banks. Het refrein van ‘Wolf’ is memorabel en de opbouw er naartoe is erg sterk. De track komt tot een climax als twee verschillende refreinen met elkaar lijken te botsen, wat voor een prima finale zorgt.

Sumera legt momenteel de laatste hand aan haar debuutalbum die later zal verschijnen. Ik kan alvast niet wachten om meer nieuw materiaal van dit grote talent te mogen horen.

Leave a Reply