Gig Review: Kyla La Grange at Paradiso

IMG_2269

Kyla La Grange debuts in Amsterdam with one hour show in Paradiso

Kyla La Grange may not be a name that will ring a bell for many people in the Netherlands yet, but you might have heard her on the radio this summer quite often. 3FM decided to feature her single ‘Cut Your Teeth’ as ‘megahit’. It was not the original version of the track that gained loads of airplay, but the remix by Kygo that transforms the laidback vibe into somehing more danceable. In June, she released her second album with the same title and to promote this release, she went on a small tour around Europe. On thursday night, she played an hour long gig in the upstairs room of Paradiso.

A shy and slightly nervous Kyla and her four band members came on stage quietly and immediately started playing a spiced up version of ‘Fly’ with heavy drums and an edgier instrumentation. During the first few songs, Kyla’s voice sometimes drowned in the loud sound of her band, but later on, the sound improved and the balance was found again. Although both me and Kyla expected people only came down to hear ‘Cut Your Teeth’, some fans knew the words to the other tracks as well. For example the catchy song ‘I Don’t Hate You’ went down well with the crowd. Also, the tropical sounding ‘The Knife’ made the audience move a little. Kyla told us it was her way to bring summer back in cold Amsterdam, and that did work out well for four minutes. It was definitely one of the best tracks we got to hear during the gig.

Although most people know Kyla because of her sophomore record, she also played quite a few tracks from Ashes, her debut released in 2012. The sound of that album is a lot less electronic and a little more pop-rock. She explained to her audience that she wrote this record when she was in a bad place, feeling sad all the time, while her second record was created during a more peaceful period. From the older songs, especially ‘Heavy Stone’ impressed. Kyla’s emotional rendition of this song about letting a former lover go although you don’t want to hurt him or her, got the audience completely silent and in awe of her absolutely gorgeous, crystal clear sounding voice.

After this emotional moment it was time to dance a little when she performed her biggest hit to date, ‘Cut Your Teeth’. La Grange actually decided to scrap the original album version from the setlist and perform the more popular Kygo remix. Of course this is a logical decision, but I would have prefered to hear the original live, as this version has a lot biger emotional impact and a more unique atmosphere. It definitely belongs to the best songs released this year so far. At the same time the remix is more danceable and catchy, so no surprise it went down as well as it did, both on Dutch radio as in the audience in Paradiso. She ended her first ever show in Amsterdam with her favourite track of her second album, ‘Cannibals’. This guitar-driven track, her playing the guitar herself and the fact that she still plays quite a lot of tracks from her first record, show the rock chick in Kyla is still there. I personally have to admit I think her sweet and soft voice fits the electronic sound of songs like ‘Cut Your Teeth’ and ‘Maia’ better, but she proved her voice can do more than sweet sounds, as she belted with a lot of power as well. I am really curious to hear what her third album will sound like, because this girl definitely has a lot to bring to the table.

——————————————————————————————————————————————–
Concert Recensie: Kyla La Grange in Paradiso

IMG_2266

Kyla La Grange speelt eerste show in Amsterdam

Bij de naam Kyla La Grange zal misschien nog bij niet heel veel mensen een belletje gaan rinkelen, maar de kans is groot dat je haar wel eens op de radio hebt gehoord afgelopen zomer. Ze scoorde namelijk de ‘Megahit’ bij radiozender 3FM met haar single ‘Cut Your Teeth’. Het was uiteindelijk de Kygo remix, die de laidback vibe in een meer dansbaar lied veranderde, waarmee ze een hitje wist te scoren. In juni verscheen haar gelijknamige tweede album en om deze release te promoten begon Kyla aan een kleine Europese tour. Donderdagavond gaf ze een optreden in de kleine zaal in Paradiso.

Een ietwat verlegen en nerveuze La Grange komt stilletjes het podium op met haar band waarna ze een stevige versie van ‘Fly’ ten gehore brengen met donderende drums. Tijdens de eerste paar liedjes valt op dat het geluid nog niet helemaal goed staat afgesteld en de lieve stem van La Grange af en toe wat verdrinkt in het volle geluid van haar vierkoppige band. Later wordt deze balans echter weer gevonden waardoor de liedjes beter uit de verf komen. Ik had, net als Kyla zelf overigens, verwacht dat de meeste mensen zouden komen om dat ene hitje te horen, maar het was leuk om te zien dat ook de andere liedjes van de zangeres regelmatig werden meegezongen. Het pakkende refrein van ‘I Don’t Hate You’ en het tropische ‘The Knife’, waarmee Kyla naar eigen zeggen de zomer even terugbracht in het koude Amsterdam, werden beide erg goed ontvangen. Terecht ook, want het waren twee van de beste liedjes die we die avond te horen kregen.

La Grange bracht ook het één en ander ten gehore van haar eerste plaat, Ashes, uit 2012. Het valt direct op dat de liedjes van deze plaat veel meer als pop/rock klinken en niet het electrnosiche geluid van Cut Your Teeth hebben. Kyla legde zelf uit dat ze haar eerste album schreef toen ze door een moeilijke periode ging, terwijl ze helemaal ‘Zen’ was tijdens het produceren van de tweede. Van haar debuut maakte vooral het lied ‘Heavy Stone’ veel indruk. Het lied over het laten gaan van een ex-partner die je eigenlijk niet wil kwetsen, wist de zaal volledig stil te krijgen. Vol spanning werd er geluisterd naar de kraakheldere, loepzuivere stem van deze blonde schone.

Na dit emotionele moment was het direct tijd voor een dansje met de Kygo remix van haar hit ‘Cut Your Teeth’. Het is een logische keuze om deze hit-versie live te spelen, maar eerlijk gezegd had ik nog liever het origineel gehoord, waarin Kyla meer ruimte heeft om de emotionele diepgang van het lied bloot te leggen. Dit is voor mij namelijk één van de allerbeste liedjes van het jaar. In de kleine zaal van Paradiso gingen de voetjes van de vloer en de reactie was enthousiast. Ze sloot af met haar eigen favoriete lied van haar plaat, ‘Cannibals’. Ze nam een gitaar ter handen en liet zien dat de rockchick nog steeds in haar zit. Ze liet zien te beschikken over een zachte, mooie stem, maar ook flink te kunnen uithalen met veel power. Het zal interessant zijn om te zien hoe Kyla zich nu verder gaat ontwikkelen en ik ben dan ook benieuwd hoe haar derde album zal klinken.

Leave a Reply