Gig Review: BANKS at Paradiso

Banks Paradiso

BANKS hypnotizes Paradiso with strong beats and vocals

Ever since the first months of 2013, American singer and songwriter BANKS was all over the blogs and music websites, being praised as the next big thing. Her seductive and vulnerable mix of R&B, electronic sounds and a bit of pop captured the attention. It took her until September of this year to release her debut album called Goddess. This strong collection of songs contains a lot of tracks she put out over the last one and a half years, but also features completely new ones. To promote the record she went on tour and performed her first gig in Paradiso in Amsterdam and that was quite an intense experience.

From the moment BANKS came on stage in her all black outfit, she brought a mysterious atmosphere with her. BANKS is not much of a talker, but more of a completely focussed, hypnotic performer who dances with a piercing look in her eyes like she is possessed by a devil. Weird as this may sound, she knows exactly what her songs need in order to make an impression in a live setting. There’s the beats, her voice, her movements and expression that all together form a performance with a high emotional intensity. The best example of this all happened during the performance of her best song to date, ‘Waiting Game’. Her voice sounded gorgeous and vulnerable at the same time, she looked both stoic and hurt at times and the heavy beats of the track filled the venue with a dark but oh so pleasant atmosphere.

Some people might say that BANKS is not a very charismatic performer, but I think her focussed way of telling the stories of the songs add to the intensity level of her shows. She does not need to talk a lot in order to make a connection with the audience that obviously adored her. She warmed up her fans pretty fast by playing some of her best known songs, like the powerful title track ‘Goddess’ and the haunting single ‘Brain’, in the first part of her show. One of the highlights was ‘Warm Water’, a sweet track that everyone in the room seemed to know the words to. New songs like ‘Fuck ‘Em Only We Know’ and ‘I Drove You Crazy’ sounded really good in a live setting too. Banks might not be the strongest vocalist of her generation and especially during the first track she seemed to struggle for a bit, but later on she proved to be able to convincingly pull off an emotional and spot on performance.

The only slight flaw of this gig might be the setlist. When she introduced her single ‘Fall Over’, she performed the first part without her two band mates alone on the piano, because, as she explained, that is the way her songs are created. At the same time, she did not perform beautiful piano ballads like ‘You Should Know Where I’m Coming From’ and ‘Someone New’. The last part of the gig with some of her best songs like ‘Drowning’, ‘Waiting Game’ and ‘Beggin For Thread’ was very strong, but the encore ‘Stick’ was not the best way to close this hypnotizing show. Still, Banks’ performance was one of the best I have seen this year.

—————————————————————————————————————————————————

Concert Recensie: Banks in Paradiso

banks blog 2

Al sinds begin 2013 doet de naam BANKS de ronde op veel muziekblogs en websites. Ze werd regelmatig aangekondigd als een grote nieuwe ster, maar toch duurde het nog tot september dit jaar voordat haar eerste album officieel verscheen. Goddess, zoals haar sterke debuut heet, bestaat voor een groot deel uit tracks die ze al eens op het internet losliet, maar er staan ook nog een aantal nieuwe songs op. Om deze release te promoten ging ze op Europese tournee en deed daarbij ook Nederland aan. Op 15 november stond ze in de grote zaal van de Amsterdamse poptempel Paradiso.

Vanaf het moment dat BANKS het podium betrad in haar volledig zwarte outfit, was het duidelijk dat ze een bijzonder mysterieuze atmosfeer met zich mee bracht. BANKS is bepaald geen prater, maar meer een artieste die haar nummers één voor één in opperste concentratie met een hoge emotionele intensiteit op haar publiek afvuurt. Ze danst alsof ze door een duivel is bezeten met een doordringende blik in haar ogen. Hoe vreemd dit misschien ook klinkt, er was geen betere manier voor haar om de emotionele lading van de liedjes zo treffend over te brengen. Ze heeft alleen de beats, haar stem, haar bewegingen en expressies nodig om indruk te maken. Het mooiste voorbeeld waarbij dit allemaal goed samenkwam is haar beste track, ‘Waiting Game’. Haar stem klonk prachtig breekbaar en de zware beats vulden Paradiso met een duistere, maar o zo mooie atmosfeer.

Sommige mensen zullen zeggen dat BANKS geen charismatische performer is, maar juist haar ingetogen, geconcentreerde manier van de verhalen van de liedjes vertellen is intens en komt hard binnen. Ze heeft geen lange praatjes tussendoor nodig om een connectie te maken met haar publiek dat in Paradiso duidelijk aan haar voeten lag. Ze warmde haar fans al snel op door haar bekendere liedjes als het krachtige ‘Goddess’ en het meeslepende ‘Brain’ al vroeg in de show te spelen. Toch vielen ook nieuwe tracks als ‘Fuck Em Only We Know’ en ‘And I Drove You Crazy’ goed in de smaak. Eén van de hoogtepunten was toch wel haar vertolking van ‘Warm Water’, waar heel Paradiso de tekst van leek te kennen. BANKS is misschien niet de sterkste vocaliste van haar generatie en zeker tijdens het eerste lied leek ze wat moeite te hebben met de noten, maar dit maakte ze later meer dan goed met rauwe, emotionele vertolkingen in een jasje van gepolijste beats.

Het enige kleine minpunt van dit optreden was de setlist. Ze kondigde aan het begin van ‘Fall Over’ zonder haar twee bandleden alleen op de piano te doen, omdat dit is hoe haar liedjes ontstaan, maar ze speelde niet de mooie piano ballads ‘You Should Know Where I’m Coming From’ en ‘Someone New’ die misschien wel een plaatsje hadden verdiend. Het laatste gedeelte van de show was erg sterk met de liedjes ‘Drowning’, ‘Waiting Game’ en ‘Beggin For Thread’, maar een cover en albumtrack ‘Stick’ als toegift had iets beter gekund. Desondanks is dit optreden van BANKS zeker één van de beste shows die ik dit jaar heb gezien.

Leave a Reply