Gig Review: Selah Sue at Paradiso

IMG_2326

Selah Sue introduces new material in eager Paradiso

Selah Sue is in an exciting and thrilling new phase of her career. After launching her very successful self titled debut album in 2011, the singer is planning the release of new material after years of touring and writing. She has got a new single called ‘Alone’ out and an EP will follow next month, but her second studio album will be released in the first months of next year. Still, this record is almost ready so Selah debuted a lot of new material in front of a very eager crowd in Paradiso on tuesday night.

Selah Sue started out alone with her guitar singing new song ‘Always Home’ and the audience was completely silent. It was the first of a lot of new tracks that the audience had to endure tonight, but they did not seem to mind at all, as most of the new material went down very well judging by the loud reactions. Sanne, Selah’s real name, told her fans that her sophomore album will be called ‘Reason’ and the title track was one of the new ones that made the biggest impression. It sounds like a natural progression from the diverse sound of the first record with some soul influences and a big singalong chorus.. It is already obvious that her second record will be a mix of a lot of different styles, just like the first one, judging by the fact that we heard an acoustic track that turned into an epic rock ballad (‘Time’), a captivating, heavily electronic song (the closer of the night ‘Falling Out’) and an R&B and soul inspired laidback sound with strong beats (‘Daddy’). She even succeeded in training her fans to quickly learn a small part of the words to the track ‘Won’t Go For More’. Hearing these songs live and thinking about them forming an album together is exciting and I am quite sure Reason will not disappoint.

Selah recently premiered the first single ‘Alone’ from the EP with the same title and probably from the second record as well. This funky track with a strong guitar line sounded great live and the audience was already singing along to the insanely catchy chorus. Last week she also premiered a collaboration with rapper Childish Gambino called ‘Together’. Because he could not be there, Selah did his rap verse and she did that surprisingly well, showing she has some hip-hop talent in her as well. Apart from all the new music that was coming our way, Sue also played a fair deal of the tracks on her debut record and she made a great selection, only performing the best half. Of course her well known singles ‘Black Part Love’ en ‘Raggamuffin’ went down well with the audience that sang along enthusiastically. Even after more than three years ‘This World’ still makes a big impression live. It is an outstanding and intense track, still her best song to date. A swinging rendition of ‘Crazy Vibes’ spiced up the show a little more and she sounded gorgeous when singing ‘Fyah Fyah’, accompanied by a nice little light show.

It is still astonishing to realize that her big, raspy voice comes out of a cute, small, blonde Belgian girl. The contrast between her speaking in between of the songs and her singing is huge, but that is part of the charm watching her. I remember visiting a concert by her in 2011 in Paradiso and it is obvious that she is now even more confident and free on stage. She just shines the whole way through and it is clear that she enjoys every little bit of it and this enthusiasm is contagious, judging by the good vibe in the audience. I for one am waiting for that second album and would love to hear those tracks again live after the release.

————————————————————————-

Concert Recensie: Selah Sue in Paradiso

Selah Sue Paradiso

Selah Sue test nieuwe liedjes voor gretig Paradiso

Er breekt een spannende, maar vooral toffe nieuwe fase aan in de carrière van Selah Sue. De Belgische zangeres is namelijk na de release van haar debuutplaat in 2011 en heel wat concerten en festivals eindelijk klaar om nieuw materiaal te lanceren. Ze is de afgelopen tijd druk geweest met schrijven en opnemen en het eerste wapenfeit daarvan is uit in de vorm van single ‘Alone’. Een EP met dezelfde naam volgt volgende maand en begin 2015 kunnen we een geheel nieuwe plaat verwachten met de titel Reason. Selah Sue was in Paradiso om haar nieuwe werk aan de fans voor te stellen.

Ze komt in eerste instantie geheel alleen op om op gitaar het nieuwe lied ‘Always Home’ ten gehore te brengen, voor een muisstil publiek dat geboeid staat te luisteren. Het is de eerste van een hele reeks nieuwe tracks die één voor één op een enthousiast en gretig publiek worden afgevuurd. Ze vertelt haar fans dat het nieuwe album Reason gaat heten en Selah laat met de soulvolle titeltrack horen dat haar stijl zich ontwikkeld heeft, maar niet volledig is veranderd. Ook is meteen duidelijk dat ze nog altijd een ijzersterk refrein in de vingers heeft. Na het horen van haar nieuwe liedjes lijkt het erop dat de tweede plaat, net als zijn voorganger, een mix zal worden van vele verschillende stijlen. Zo laat ze een akoestische track horen die halverwege verandert in een grootse rockballad (‘Time’), een boeiende, zwaar elektronische song (albumsluiter ‘Falling Out’) en een aangename mengeling tussen pop, soul en R&B met fijne beats (‘Daddy’). Sue weet haar fans al snel een stukje van het nieuwe lied ‘Won’t Go For More’ aan te leren en dat wordt ook meteen meegezongen.

Selah heeft een hit in handen met haar nieuwe single ‘Alone’ die zowel op de EP als op het album komt te staan. De funky single met sterke gitaarriff is ontzettend pakkend en wordt uit volle borst meegezongen. Daarnaast ging onlangs een uitstekende samenwerking met rapper Childish Gambino, ‘Together’, in première. Gambino kon er in Paradiso niet bijzijn en daarom besluit Sanne, zoals de zangeres echt heet, de rap zelf maar voor haar rekening nemen en dat gaat haar uitstekend af. Ze laat zien dat ze ook talent heeft voor hiphop. Naast alle nieuwe liedjes die we voor de kiezen kregen, speelde Sue natuurlijk ook het oude, vertrouwde materiaal van haar debuutalbum en maakte daarbij een perfecte selectie van de beste helft. Zo kwamen natuurlijk de bekende singles ‘Raggamuffin’ en ‘Black Part Love’ voorbij waarvan het hele publiek ieder woord kende, maar het is vooral toch weer die belachelijk goede track ‘This World’ die live indruk maakt. Deze duistere, uitbundige, spannende song blijft nog altijd haar beste werk. Een swingende versie van ‘Crazy Vibes’ wakkert het vuur bij het publiek nog wat verder aan en ook een mooie vertolking van ‘Fyah Fyah’ met een kleine lichtshow maakt indruk.

Het is nog altijd moeilijk om je voor te stellen dat het krachtige, rauwe stemgeluid echt uit dat kleine, blonde, Vlaamse meisje komt. Er is dan ook een wereld van verschil tussen het schattige meisjes dat praat tussen de liedjes door en de femme fatale die ze ten gehore brengt, maar dat maakt Selah Sue juist ook boeiend om naar te blijven kijken. Het grootste verschil tussen haar show nu en het concert dat ik in 2011 van haar zag in Paradiso, is dat ze nog veel zekerder van zichzelf is geworden als performer en nu vooral straalt. Het is van een kilometer afstand te zien dat Selah intens geniet van het optreden en dit enthousiasme draagt ze met gemak over op het publiek dat aan haar voeten ligt. Ik kan alvast niet wachten op haar tweede plaat Reason hoor de liedjes na de release graag nog eens live.

Leave a Reply