Gig Review: Jessie Ware at Paradiso

Jessie Ware Paradiso

Jessie Ware charms, jokes around and sings her heart out in Paradiso

Jessie Ware’s star is still rising. Around two years ago, the British singer visited Amsterdam for a gig in the smaller ‘oude zaal’ in de Melkweg and now she sold out Paradiso. She released her second record Tough Love late 2014 and is now touring to promote this new material. Just like her musical output, Jessie showed growth as an artist and performer, but she did not lose her charming personality and still loves to joke around with her fans in the front rows.

Jessie Ware and her four bandmembers come on stage in black suits, that contrast with the white backdrop. The first notes of ‘Running’, one of the best tracks on her debut Devotion, are played and the audience already goes crazy. During this track it is immediately clear that Jessie has a great set of pipes. On the records, her vocals often sound restrained and subdued which is beautiful in the context of the productions, but live she proves she can belt like her life depends on it, something she does during the last chorus of ‘Running’. From that moment on, Paradiso is in awe of her. Her eclectic mix of pop, soul and electronic music with honest and emotional lyrics is a delight to listen to in this venue.

Jessie Ware posesses the great quality to make her songs sound even better in a live setting. Latest single ‘Champagne Kisses’ sounds even more sensual live, the gloriously catchy ‘Want Your Feeling’ has more punch and the soaring chorus of ‘Cruel’ is even more captivating. Jessie’s voice shines on perfect renditions of ‘Keep On Lying’ and ‘Pieces’, which makes the choruses even more powerful and touching. Both songs are highlights of the show and of her album Tough Love. The title track and first single is performed in a lower vocal style than the studio verses, but still sounds sexy and sensual.

Jessie Ware Paradiso

But it is not only Jessie’s voice that makes an impact on the crowd. In between all of the serious songs (and sometimes even during the tracks), she jokes around with her fans. When she bends over to let a female fan sing a line with her, the girl takes over the microphone and when she finally gets it back, it is not working anymore, causing Jessie to miss some lines. She laughs it off charmingly. At one point a fan from the first row jumps on stage to dance after he has eye contact with her. His moves amuse Jessie greatly. Nothing goes past her without making a comment on it, like the ‘pathetic dancing’ of the audience and a fan on the front row asking for a selfie (‘I’m not taking a fucking selfie with you during my show’). She laughs at herself as well for clumsily smacking the microphone in her own face and advising her single fans to masturbate on Valentines Day to her new track ‘Meet Me In The Middle’ from the Fifty Shades of Grey soundtrack.

Towards the end of the show she proves once more that she is up there with the best vocalists of this generation when she sings the absolutely beautiful ballad ‘Taking In Water’ from her debut record. She finishes with two big singalong tracks (no encore though, because she thinks they’re ‘bullshit’). Literally everybody in the room knows the words to ‘Wildest Moments’ which makes for quite a special moment, even for Jessie herself. The last track of the night is one of her recent singles ‘Say You Love Me’. The big singalong chorus makes for a perfect ending and the part at the end where Jessie is belting and the audience provides backing vocals is one of the best moments of an already epic night.

————————————————————————————————————-

Concert recensie: Jessie Ware in Paradiso

Jessie Ware Paradiso

Charmante Jessie Ware grapt, grolt en zingt voor haar leven in Paradiso

De ster van de Britse zangeres Jessie Ware is nog altijd rijzende. De zangeres stond in maart 2013 al eens met een eigen show in de Oude Zaal van de Melkweg, maar vrijdagavond verkocht ze de grote zaal van Paradiso uit. Ware bracht eind 2014 haar tweede plaat Tough Love op de markt en om dit nieuwe materiaal te promoten, tourt ze nu door Europa. Al snel is duidelijk dat niet alleen de muziek van de zangeres is gegroeid, maar ook haar podiumprestaties zijn nog beter geworden. Gelukkig is ze haar charmante persoonlijkheid vol humor nog niet verloren.

Zowel Jessie als haar band komen op in zwarte pakken die contrasteren met de witte achtergrond op het podium. De eerste noten van ‘Running’, één van de bekendste nummers van haar debuut Devotion, worden ingezet en het publiek wordt direct al wild. Jessie maakt gelijk duidelijk dat ze een erg sterke stem heeft, die op haar platen vaak wat ingetogener klinkt, wat ook weer mooi werkt in de context van de productie van de liedjes. Live pakt ze vocaal regelmatig groots uit, zoals in het laatste refrein van ‘Running’ en vanaf dat moment hangt heel Paradiso aan de lippen van de brunette. Haar eclectische mix van pop, soul en elektronische muziek komt prachtig tot zijn recht in deze zaal.

Jessie Ware bezit de kwaliteit om haar liedjes in een live setting naar een nog hoger plan te brengen. De meest recente single ‘Champagne Kisses’ klinkt live nog sensueler, het heerlijk catchy ‘Want Your Feeling’ is krachtiger en het zwevende refrein van ‘Cruel’ pakt je nog sneller in. Haar stem maakt indruk tijdens perfecte uitvoeringen van ‘Pieces’ en ‘Keep On Lying’, waardoor de emotioneel krachtige refreinen nog harder binnenkomen. Dit zijn niet alleen twee hoogtepunten van de avond, maar ook van haar plaat Tough Love. De titeltrack en eerste single wordt in een iets lagere toonhoogte gebracht, maar is nog altijd sexy en sensueel.

Jessie Ware Paradiso

Het is echter niet alleen de stem van Jessie die indruk maakt, maar ook haar persoonlijkheid en humor. Tussen de serieuze liedjes door (en soms zelfs tijdens) is ze aan het grappen met de mensen op de voorste rij. Tijdens het zingen buigt ze naar een vrouwelijke fan vooraan om haar een zinnetje mee te laten zingen, maar het meisje neemt direct de microfoon over en wanneer Ware hem terugkrijgt staat hij uit, waardoor ze een stuk van het lied mist. Ze lacht het op een charmante manier weg. Ze maakt oogcontact met een fan die vervolgens op het podium springt en kekke dansmoves laat zien, tot groot plezier van Jessie die niet meer bijkomt van het lachen. Niets ontgaat haar en ze kan het niet laten om opmerkingen te maken over het ‘belachelijke dansen’ van het publiek of een jongen op de voorste rij die een selfie met haar wil maken (‘I’m not going to take a fucking selfie with you during my show’). Ze lacht echter ook zichzelf uit als ze weer per ongeluk met haar microfoon in haar eigen gezicht slaat of als ze haar single fans adviseert op Valentijnsdag te masturberen op haar lied ‘Meet Me In The Middle’, van de soundtrack van Fifty Shades of Grey.

Tegen het einde van de show laat ze nogmaals zien tot de beste zangeressen van deze generatie te behoren, als ze de gevoelige ballade ‘Taking In Water’ van haar eerste album ten gehore brengt. Ze sluit het concert op grootse wijze af met twee bekende meezingers uit haar repertoire (een toegift komt er echter niet, want dat vindt ze ‘bullshit’). Ieder woord van ‘Wildest Moments’ wordt door de gehele zaal meegebruld, wat een bijzonder moment is, ook voor Jessie zelf. Het allerlaatste lied van de avond is ‘Say You Love Me’, één van haar recente singles, die zich ook leent om uitbundig mee te worden gezongen. Als Jessie tijdens het laatste refrein een aantal uithalen doet, zorgt de zaal massaal voor achtergrondzang. Een prachtig moment om een fantastische show mee af te sluiten.

One thought on “Gig Review: Jessie Ware at Paradiso

  1. Pingback: Month of February | Amsterdamming

Leave a Reply