Album Review: Selah Sue – Reason

Selah Sue Reason album cover

(Scroll naar beneden voor Nederlandse versie)

Selah Sue back with long awaited second record

It is already four years ago that Selah Sue impressed in the European charts with her self titled debut album. The young singer, whose real name is Sanne Putseys, came back late in 2014 with the brand new single ‘Alone’, a first taste of the always important sophomore record. The catchy and funky track got brought her positive reactions and quite a lot of buzz. Now she launched her second album called Reason. Because the wait was long, the expectations are high, but is she able to impress once again?

First of all, Reason is not a completely different direction from what she did on her debut album, but the Belgian singer-songwriter definitely shows growth. Especially her songwriting and the production of the tracks sound more mature. Listening to Reason feels like listening to a diverse but cohesive and perfected but still sincere body of work. In comparison to her earlier work, the tracks sound fuller thanks to the layered and less acoustic productions that gives the overall sound more swing.

The great thing about this record is that Selah is able to use all kinds of different styles and puts them together into one record that still sounds like a unity. Take for example the dark and electronic sound she uses on ‘Right Where I Want You’. The tension in this track breathes a competely different atmosphere than the laidback percussion of ‘Daddy’, an endearing ode to her father (after she already dedicated ‘Mommy’ to her mother on the first record). Those songs are two extremes within the boundaries of this cohesive collection of honest and emotional songs, where the soulful but contemporary big choruses of ‘Alive’ and ‘Fear Nothing’ (with simply outstanding vocals by the way) seem to be the centre.

Selah pours her heart out on the ballad ‘Sadness’ that takes you back to the Soul music of the sixties, until the post chorus kicks in, where she semi raps over a lazy guitar with a light reggae vibe. This is typical for Sue’s eclactic mix of styles. Furthermore, this track stands out for her raw and pure vocal delivery that make the emotional message even stronger. Sue sings about the tough times she is going through, linking to the fact she is constantly fighting depression, something she bravely talked about in a Belgian television show last year.

Where her first album had more obvious hits and stand out tracks like ‘This World’, ‘Ragamuffin’ and ‘Black Part Love’, the sophomore record does not have the same highs although the first single ‘Alone’ might be her biggest hit to date. She could probably promote her new release best with the catchy ‘Won’t Go For More’ and the vivacious title track ‘Reason’, which will do well if performed at festivals. Selah Sue managed to deliver a second album that is consistent throughout and takes you on a journey inside her emotional world, without compromising either the most happy or difficult parts of it. At the end of the album the guitar driven ballad ‘Always Home’ comes on and you realize what a rare talent she is. I am absolutely positive Reason will make an ever bigger star out of her.

Must listen: Alone, Sadness, Daddy, Won’t Go For More, Always Home, Fear Nothing

You want to know what a Selah Sue concert is like? Read my review of her gig in Amsterdam last year here.

————————————————————-

CD Recensie: Selah Sue – Reason

Selah Sue maakt indruk met volwassen tweede plaat

Het is alweer vier jaar geleden dat het jonge Belgische meisje Sanne Putseys grote indruk maakte met haar debuutalbum. De debuutplaat van Selah Sue, zoals ze zich op het podium noemt, bereikte de hoogste regionen van de hitlijsten in België en Nederland en ook de rest van Europa toonde interesse in haar muziek. Eind 2014 kwam ze terug met de funky en hitgevoelige single ‘Alone’, die het nieuwe tijdperk in haar carrière aankondigde. Doordat ze zo lang wachtte met haar tweede plaat, zijn de verwachtingen hooggespannen, maar kan ze dit waarmaken?

Om maar even met de deur in huis te vallen, ja zeker dat ze dat kan. Reason is geen complete omschakeling in verhouding tot haar debuut, maar laat vooral groei zien op het gebied van liedjes schrijven en de productie. Als je de plaat van begin tot einde luistert, kom je erachter dat Sue volwassen is geworden en een samenhangend, maar divers en geperfectioneerd, maar oprecht werkje heeft afgeleverd. Qua sound is dit album gelaagder en minder akoestisch, waardoor de tracks al snel meer swingen.

Het is bewonderenswaardig als je bedenkt hoeveel verschillende stijlen Selah in een album weet te proppen en het nog steeds als een eenheid kan laten klinken. Ik neem ‘Right Where I Want You’ als voorbeeld; een duistere, elektronische song die een gespannen atmosfeer met zich mee brengt tegenover de relaxte percussie op ‘Daddy’, een aandoenlijke ode aan haar vader (op haar debuutplaat werd haar moeder ook al geëerd op het liedje ‘Mommy’). Deze twee liedjes zijn de uitersten binnen de grenzen van een indrukwekkende collectie aan emotionele songs waarvan de machtig mooi gezongen, grootse refreinen van ‘Alive’ en ‘Fear Nothing’ het centrum zijn.

Selah laat haar luisteraars diep in haar hart kijken op ‘Sadness’, een ballad die je mee terug neemt naar de soul van de jaren ’60, totdat ze plots verwijst naar reggae op een door gitaar gestuurd intermezzo. Deze overgangen zijn typisch voor de eclectische sound van de zangeres. Verder blinkt de song vooral uit dankzij haar rauwe en pure stemgebruik, dat de emotionele boodschap nog harder binnen laat komen. Ze zingt over de moeilijke tijden die ze dikwijls meemaakt, door het feit dat er continu een depressie op de loer ligt, iets waar ze vorig jaar openhartig over sprak in een Belgisch televisieprogramma.

Terwijl haar eerste plaat misschien wat meer duidelijke hoogtepunten had zoals ‘This World’, ‘Raggamuffin’ en ‘Black Part Love’, had ze met de eerste single ‘Alone’ nu ook een grote hit te pakken. Dit zou wellicht nog dunnetjes overgedaan kunnen worden met de makkelijk meezingbare refreinen van ‘Won’t Go For More’ en de titeltrack ‘Reason’. Selah Sue presteert het om een consistent album af te leveren waarop ze de luisteraars meeneemt naar de mooie en minder rooskleurige plekjes van haar emotionele wereld. Aan het einde van de plaat laat ze op de gitaar gedreven ballade ‘Always Home’ nog even horen wat haar ook weer zo’n uniek talent maakt. Met Reason gaat ze ongetwijfeld nog een grotere ster worden dan ze nu al is.

Dit moet je luisteren: Alone, Sadness, Daddy, Won’t Go For More, Always Home, Fear Nothing

Benieuwd hoe Selah live klinkt? Lees hier mijn verslag van haar optreden in Paradiso, november 2014.

One thought on “Album Review: Selah Sue – Reason

Leave a Reply