Gig Review: Songbird Sessions with Rae Morris, Jon Allen, Andreas Moe and Roo Panes

Rae Morris Melkweg
Rae Morris

Songbird Festival hosts an evening full of talented singer-songwriters in Amsterdam
Every year, Songird Festival organizes a weekend full of talented singer-songwriters in Amsterdam. With the Songbird Sessions concept, a few of those talented people who once played there, do a little intimate tour in club venues throughout the Netherlands. Last night, they started in de Melkweg in Amsterdam. Jon Allen, Rae Morris, Andreas Moe and Roo Panes all played a set in the capital city. It was an evening full of strong voices and beautiful songs.

The evening was opened by the British songwriter Roo Panes, who didn’t bring his band along, but just a guitar. His voice was enough to capture the attention of the audience and his songs are all beautiful stories, but they might have made more impact if he was accompanied by other musicians. This would have made his performance a bit more diverse and interesting. Next up was Andreas Moe from Sweden, whom you might know from providing vocals to tracks by Dutch DJs Hardwell and Tiesto. His own music is completely different though. Andreas was alone on stage as well, but accompanied himself on guitar, a foot drum and a harmonica. This gave more body to the tracks during the performance. Especially the songs ‘Ocean’ and ‘Step Down From It’ from his new project were received well by the audience. He closed his set with the track ‘This Year’, a catchy tune that showcases his versatile vocals.

andreas moe melkweg
Andreas Moe

Next up was Jon Allen. a British folkrock singer-songwriter. Allen just released a new album called Deep River from which he played quite a few tunes, for example the beautiful ‘Day and Night’ and ‘Lady of the Water’. With ‘In Your Light’ and ‘Happy Now’ from his first record he managed to get the crowd singing along. Allen played guitar throughout his whole performance and for some songs he was joined by a pianist, who added some swing to a rendition ‘Dead Man’s Suit’. He charmed the audience with a simple but effective performance. In between the gigs in the ‘Oude Zaal’, some local talent played in the foyer, And while this is a great idea, it made the night last a bit too long, causing Rae Morris to take the stage after 22:30, when already a lot of people had to leave. This didn’t stop the young British talent, who just released her debut album Unguarded to give an impressive performance.

Rae Morris Melkweg
Rae Morris

Rae started her gig behind her piano with the song ‘Skin’, a personal track about a previous relationship. Her voice is crystal clear and powerful. Also, her songwriting is impressive as she manages to put personal stories into relatable lyrics and big pop choruses. ‘Closer’ is catchy and sweet, while ‘Morne Fortune’ is quirky with a lot of big notes, which don’t cause any problems for Rae. Highlights of her set are the singles ‘Cold’, which she originally recorded with Fryars, and ‘Under The Shadows’, a song that was plugged a lot on BBC Radio 1 in the UK. Also, the new single ‘Love Again’, which she performed standing up in front of stage, sounds great live and could be her next hit. At the same time, the moment she impresses most is when she sings ‘Don’t Go’ with only piano to back her up. Here, her vocals truly shine and you hear what a rare talent she is. A great conclusion to a night full of impressive vocal and songwriting talent.

Check A Bit of Pop Music soon for an interview with Rae Morris.

——————————————————————-
Concert Recensie: Songbird Sessions met Rae Morris, Jon Allen, Andreas Moe en Roo Panes

Songbird Festival laat talenten door Nederland touren met Songbird Sessions
Elk jaar wordt in Rotterdam het Songbird Festival georganiseerd. Tegenwoordig hebben ze ook Songbird Sessions, waarbij enkele artiesten die ooit op het festival stonden, door Nederland reizen om in intieme zalen hun werk ten gehore te brengen. Gisterenavond begon de Melkweg in Amsterdam wederom zo’n tour met optredens van Rae Morris, Jon ALlen, Andreas Moe en Roo Panes. Het publiek kreeg een aantal zeer sterke stemmen en mooie liedjes voorgeschoteld.

Roo Panes melkweg
Roo Panes

De taak om de avond te openen was aan de Britse singer-songwriter Roo Panes, die zijn band had thuisgelaten en zichzelf daarom begeleidde op gitaar. Roo beschikt over een mooie stem en hij weet het publiek wel te boeien met de verhalen van zijn liedjes, maar tegelijkertijd is het geheel wat eenzijdig, omdat alles met slechts een gitaar gebracht wordt. Met wat meer instrumenten had hij wat variatie aan kunnen brengen en meer dynamiek in zijn optreden kunnen leggen. De volgende die het podium betrad was de Zweed Andreas Moe. Je herkent zijn stem wellicht van liedjes van de Nederlandse DJ’s Tiesto en Hardwell waar hij op zingt. Zijn eigen materiaal klinkt echter geheel anders. De singer-songwriter is ook alleen op het podium, maar begeleidt zichzelf op gitaar, voetdrum en mondharmonica. Dit geeft al een wat vollere sound aan zijn optreden. Vooral pakkende liedjes als ‘Ocean’ en ‘Step Down From It’ van zijn nieuwe project maken indruk. Moe sluit af met het mooie ‘This Year’, waarop hij nog even de veelzijdigheid van zijn stem laat horen.

Jon Allen Melkweg
Jon Allen

Vervolgens is het de beurt aan de Britse Jon Allen. Met drie albums op zijn naam is hij de meest gevestigde artiest van vanavond. Onlangs kwam de plaat ‘Deep River’ uit en daar speelt hij dan ook de nodige tracks van, waaronder de mooie composities ‘Night and Day’ en ‘Lady of the Water’. Bij oudere hitjes als ‘In Your Light’ en ‘Happy Now’ weet hij het voor elkaar te krijgen dat het publiek enthousiast meezingt. Allen begeleidt zichzelf gedurende het hele optreden op gitaar, maar hij heeft ook een pianist meegenomen, die een uitvoering van ‘Dead Man’s Suit’ wat swing meegeeft. Het pubiek is duidelijk gecharmeerd van zijn simpele, maar effectieve optreden. Tijdens de pauzes in de Oude Zaal, speelt er nog wat lokaal talent in de voyer en hoewel dit een leuk initiatief is, zorgt het er ook voor dat de avond te lang duurt. Als Rae Morris over half 11 namelijk nog het podium betreedt, is een deel van het publiek al genoodzaakt naar huis te gaan. Hier laat het jonge Britse talent, dat onlangs haar debuut album Unguarded uitbracht, zich niet door afleiden en ze geeft een indrukwekkend optreden.

Morris begint haar set met het persoonlijke liedje ‘Skin’, over een eerdere relatie. Wat gelijk opvalt, is dat ze beschikt over een loepzuivere stem en een ontwapende persoonlijkheid. Haar liedjes zijn persoonlijke verhalen, verwoord in herkenbare songteksten en grootse poprefreinen. ‘Closer’ klinkt pakkend en zoet, terwijl ‘Morne Fortune’ een duistere en eigenzinnige sound heeft met grootse uithalen, die Rae overigens allemaal zonder problemen uitbrengt. De hoogtepunten van haar optreden bestaan uit de singles ‘Cold’, een sterke single die ze in eerste instantie samen met Fryars uitbracht en ‘Under The Shadows’, waarmee ze een hit wist te scoren op het Britse BBC Radio 1. Ze sluit staand af met de pakkende nieuwe single ‘Love Again’, dat zomaar een tweede hit voor haar zou kunnen betekenen. De meeste indruk maakt ze echter alleen achter de piano als ze met wonderschone ‘Don’t Go’ ten gehore brengt. Hier hoor je hoe loepzuiver haar stem is. Rae vormt de perfecte afsluiting van een avond vol indrukwekkend zang- en schrijftalent.

Rae Morris Melkweg
Rae Morris

One thought on “Gig Review: Songbird Sessions with Rae Morris, Jon Allen, Andreas Moe and Roo Panes

  1. Pingback: A Bit of Pop Music Reviews Jon Allen's Songbird Session Performance - OK! Good Records

Leave a Reply