Gig Review: Years & Years at Paradiso

Olly Years & Years Amsterdam

Years & Years perform in sold out Paradiso during first show in Amsterdam
There is no stopping Years & Years at the moment. The British band went from promising new act to worldwide hit sensation in no time and this showed in Amsterdam at their gig. Their concert was moved to a bigger location and sold out quickly. It is quite unusual for a band that doesn’t even have an album out to play a sold out Paradiso. But what is it about Years & Years that attracts so much hype? Their single ‘King’ became a worldwide hit and judging by the crowd in Amsterdam, they already have quite a large die hard following. But did they live up to the high expectations live?

As a supporting act, the Dutch duo CUT_ played a visual set of deep and dark electronic pop music mixed with triphop. Their music is not that accessible if you compare it to the bubbly electro of Years & Years, but still, the audience seemed to enjoy the strong set of singer Belle and producer Sebastiaan. ‘Slowly’ was one of their more poppy moments which led to the biggest audience reaction, but also ‘Honey and Pearls’ and a translated cover of Stromae’s ‘Papaoutai’ were enjoyable to listen to. A surprisingly strong supporting act actually!

CUT_

When the guys of Years & Years came on stage, the young girls in the audience started to scream like their life depended on it and especially the charming singer Olly seems hugely popular with all fans. They started out by playing ‘Foundation’, a slower song that immediately showed off Olly’s quirky and soft vocal style. Very early, the audience was treated to ‘Take Shelter’, one of their best singles so far and it became apparent that their fans know every word to every song that already has been released one way or another. This is especially a good thing since Olly’ vocals are not always as strong as on record throughout the performance. It is not that he sings out of tune or struggles to reach the high notes, but his voice just isn’t very big and has more of a soft and gentle tone. In combination with the strong electronic productions of the tracks, his voice sometimes disappears somewhat and that is where the audience comes in and helps him out. This problem could be solved by using backing vocalists who will make the sound of the band fuller.

Olly is able to compensate with a whole lot of charisma. From the moment he walked on stage he had the audience in the palm of his hand with his endearing giggles and boyish dance moves. He is quite a fascinating performer to watch and I am not surprised so many girls and guys are in awe of him. When he takes place behind the piano to sing the heartbreakingly beautiful ‘Memo’ we hear how fragile but beautiful his voice really is. He also convinces on an emotional rendition of the captivating ballad ‘Eyes Shut’ and a powerful performance of the new break-up song ‘Without’, all new tracks to be released on their upcoming album Communion in June.

Years & Years Amsterdam

Out of the new songs, the catchy ‘Shine’ has the most hit potential and will probably be released as the next single. After a strong last part with the popular uptempo hits ‘Real’ and ‘Desire’ there is only one way to end this gig. By playing worldwide smash ‘King’ of course. Fans made up a surprise for the band by handing out illuminating bracelets for every visitor which they were supposed to show during the last song. In their enthusiasm, a lot of fans threw the bracelets on stage, causing Olly to hide behind a box. An end that strikingly summarizes how Years & Years became immensely popular in a short amount of time. With the album coming out in two months, I am sure we will be seeing and hearing these guys a lot over the coming weeks.

———————————————————–
Concert Recensie: Years & Years in Paradiso

Years & Years

Years & Years voor het eerst met eigen show in Nederland in uitverkocht Paradiso
Het is de band Years & Years de afgelopen tijd voor de wind gegaan. Enkele maanden geleden werden ze nog gezien als een veelbelovende nieuwe act, maar binnen een mum van tijd zijn ze uitgegroeid tot een internationale hitsensatie. De Britse mannen verkochten de Amsterdamse zaal Bitterzoet veel te snel uit en werden overgeplaatst naar de grote zaal van Paradiso die ook zo vol was. Het gebeurt niet vaak dat een band die nog niet eens een album uit heeft gebracht, voor een uitverkochte zaal in Paradiso staat. Toch lukte het de mannen van Years & Years. Waar komt de hype rond de mannen vandaan? Hebben ze meer te bieden dan alleen hitsingle ‘King’ en komen ze live goed uit de verf?

Als voorprogramma trad het Amsterdamse duo CUT_ (Cut Underscore) aan. Zij speelden een interessante, visuele set van zware en diepe elektronische pop met invloeden uit triphop. Hoewel het geheel een stuk minder pakkend was dan het gemiddelde lied van Years & Years, reageerde het publiek toch erg positief op het werk van zangeres Belle en producer Sebastiaan. Met ‘Slowly’ speelde ze één van de meest poppy momenten en dat werd gewaardeerd door het publiek. Ook ‘Honey and Pearls’ en één naar Engels vertaalde cover van Stromae’s ‘Papaoutai’ maakten indruk. Een verrassend sterk voorprogramma!

Toen de mannen van Years & Years het podium betraden barstte Paradiso haast uit zijn voegen van het gegil van de jonge meisjes. Vooral Olly kon rekenen op heel wat aandacht van het vrouwelijk publiek. De mannen openden met het opvallende liedje ‘Foundation’, waarop de eigenzinnige en zachte stem van zanger Olly gelijk goed hoorbaar was. Vrij vroeg werd het publiek getrakteerd op de eerste hit in de vorm van ‘Take Shelter’ waarbij gelijk bleek dat de fans de teksten van alle uitgebrachte tracks al kennen. Dit komt goed uit, want de stem van Olly weet niet altijd even goed overeind te blijven als op plaat. Het is niet dat hij vals zingt of de noten niet haalt, maar zijn stemgeluid is wat soft, zacht en hoog, waardoor het niet altijd opgewassen is tegen de volle producties van hun liedjes. Gelukkig heeft hij zijn fans om hem hier en daar een handje te helpen er bovenuit te komen. Voor de toekomst zou optreden met wat achtergrondzangers een goede uitkomst zijn.

Years & Years Amsterdam

Gelukkig heeft Olly charisma in overvloed om te compenseren. Vanaf het moment dat hij opkomt eet het publiek uit zijn hand door zijn enthousiasme, aandoenlijke giecheltjes tussen de nummers en uitbundige dansmoves. Hij is een fascinerende persoonlijkheid op het podium en je kunt je ogen maar moeilijk van hem afhouden. Het is dan ook niet moeilijk te begrijpen dat veel jongens en meisjes in de zaal compleet idolaat van hem zijn. Als hij achter de piano plaatsneemt om het hartverscheurende ‘Memo’ te zingen, wordt pas echt duidelijk hoe gevoelig en wonderschoon zijn stem echt is. Ook op de boeiende ballade ‘Eyes Shut’ en het nieuwe liedje over hartenzeer ‘Without’ komt zijn stem goed uit de verf. Al deze liedjes zijn overigens afkomstig van het album Communion dat in juni zal verschijnen.

Van het nieuwe materiaal is het lied ‘Shine’ het meest pakkend en radiovriendelijk en daarom een logische keuze als volgende single. Tegen het einde toe komen een aantal sterke uptempo songs zoals ‘Real’ en de hit ‘Desire’ voorbij. Er is echter maar één manier om dit korte, maar krachtige concert in stijl af te sluiten. Uiteraard, met de wereldhit ‘King’. Een aantal fans hadden een leuke verrassing bedacht voor hun favoriete band door gekleurde bandjes uit te delen die licht geven en pas tijdens het laatste liedje tevoorschijn mochten komen. In hun enthousiasme begonnen de fans de bandjes echter op het podium te gooien waardoor Olly zich even schuil moest houden achter een box. Een passend einde op een avond waarin bleek dat Years & Years in korte tijd een indrukwekkende fanschare heeft opgebouwd. Met de aanstaande release van hun debuutalbum zullen ze de komende weken en maanden alom tegenwoordig zijn.

2 thoughts on “Gig Review: Years & Years at Paradiso

Leave a Reply