Gig Review: Oh Land at Paradiso Upstairs

Oh Land Paradiso
Scroll naar beneden voor Nederlands.

Oh Land plays Earth Sick for fans in Amsterdam
Danish pop artist Oh Land came to Amsterdam to play a headlining show for the fourth time in her career. After two shows in Bitterzoet and one at Paradiso, she now played the upstairs room of the famous venue. This time around she is touring to promote her fourth album, called Earth Sick, which was released in November 2014. She financed the recording through Pledge, where people can fund the project and get an album in return. She produced the record in her appartment in Brooklyn and was eager to play the tracks live for her Dutch fans. After 30 minutes of delay as Oh Land had to wait until Jessie J’s gig in the same venue finished, she delivered a show with some minor technical issues, but also with a lot of passion and personality.

Oh Land came up with three band members (drums, guitar and keyboard) and started playing ‘Machine’, the opener of her fourth album. Towards the end of the track, where it all gets a bit louder, it becomes clear that boxes in the small room are a bit too loud, which makes the listening somewhat unpleasant at times, but luckily this technical issue seems to get better further into the show. When she starts playing the infectious ‘Pyromaniac’ the keyboard malfunctions, but the always charming Nanna (Oh Land’s real name) saves the situation by, as she puts it herself, ‘dancing like an idiot’. In the meantime she tells a little story about her parents who wanted her to play a classical instrument, which would have been a good idea at this moment, she admits herself. She doesn’t finish ‘Pyromaniac’. “Well, it’s a shit song anyway”, Nanna jokes.

She plays a show that contains tracks of all four albums and by the end of the night you realize she actually has a great back catalogue already. The songs ‘Sun of a Gun’ and ‘White Night’ that brought her to the edge of worldwide pop stardom, are still as popular with her fans as back in 2011. The experimental en exciting ‘Audition Day’ from Fauna (2008) sounds just as fresh today. The uptempo ode to her ‘girlfriends’ ‘Renaissance Girls’ from Wish Bone (2013) became an Oh Land classic as well, judging by the dancing of her fans. The same goes for the sweet and fragile ballad ‘Love You Better’, that has everyone listening in awe of Oh Land’s crystal clear and emotive vocals.

But of course Nanna did not only travel to Amsterdam to play her old hits, she promoted the release of Earth Sick and she once more proves she is an excellent songwriter who balances perfectly between edgy electronic productions and catchy pop choruses. The first single ‘Head Up High’ sounds like it should have been a radio hit at least around Europe and is enthusiasticly received by her fans in Amsterdam. In an interview with A Bit of Pop Music soon to be published, Nanna explained that the title track ‘Earth Sick’ is the song she is the most proud of. Live, it functions as a moment of serenity and it is not hard to see that Nanna loves playing this honest song. She creates the beats herself with help of her keyboardist live on stage for the exciting productions like ‘Flags’, the eccentric ‘Favor Friends’ and the anthemic ‘No Particular Order’. Oh Land delivered another album full of songs that make her live shows captivating to watch and listen.

————————————————————–
Concert recensie: Oh Land in Paradiso kleine zaal

Oh Land Paradiso

Oh Land speelt ‘Earth Sick’ voor fans in Amsterdam
Het is alweer de vierde keer dat de Deense popartieste Oh Land Amsterdam bezoekt voor een concert. Ze speelde al tweemaal in Bitterzoet, eenmaal in de grote zaal van Paradiso en ditmaal is de kleine zaal van de poptempel aan de beurt. Oh Land tourt momenteel door Europa met haar vierde album Earth Sick, dat afgelopen november verscheen. De zangeres gooide het roer om en financierde de opnames die in haar appartement in Brooklyn plaatsvonden, via Pledge, waar fans het project funderen en een album ervoor terug krijgen. Het was duidelijk dat Oh Land veel zin had om de nieuwe tracks live voor te stellen aan haar Amsterdamse fans. Na een vertraging van 30 minuten, Oh Land moest wachten tot het concert van Jessie J in de grote zaal afgelopen was, presenteerde ze een show met wat technische mankementen, maar vooral veel passie en persoonlijkheid.

Oh Land werd op het podium vergezeld door een toetsenist, gitarist en drummer en zet gelijk de opener van haar vierde album, ‘Machine’, in. Het geluid in de kleine zaal is in eerste instantie wel erg hard afgesteld waardoor de climaxen van de eerste tracks wat onprettig zijn voor de oren, maar gelukkig wordt dit naar verloop van tijd iets beter. Tijdens het aanstekelijke ‘Pyromaniac’ stopt de keyboard er even mee, maar de altijd charmante Nanna (zoals Oh Land eigenlijk heet) weet de situatie te redden door naar eigen zeggen als een idioot te gaan dansen. Ze vertelt vervolgens hoe haar ouders haar altijd stimuleerden een klassiek instrument te kiezen en ze geeft toe dat dit nu wel van pas was gekomen. ‘Pyromaniac’ wordt nooit meer afgemaakt. “It’s a shit song anyway”, grapt ze.

Oh Land speelt een show die liedjes bevat van alle vier haar albums en aan het einde van de avond realiseer je je, dat ze al een heel sterk repertoire voor zichzelf heeft op weten te bouwen. De liedjes ‘Sun of a Gun’ en ‘White Nights’ die haar op de rand van een wereldwijde doorbraak als popster bracht, zijn nog altijd populair bij de fans. Ook ‘Renaissance Girls’, opgedragen aan haar vriendinnen, behoort nu tot de Oh Land klassiekers, gezien het publiek er flink op danst. Ook de fragiele liefdesballade ‘Love You Better’ wordt goed ontvangen en in volledige stilte beluisterd. De breekbare, maar kristalheldere stem van Oh Land maakt indruk.

Natuurlijk is Oh Land niet alleen naar Amsterdam afgereisd om oude hits te spelen, maar presenteerde ze ook het nodige nieuwe werk van haar vierde album. Zo bracht ze de eerste single ‘Head Up High’ ten gehore, wat in een ideale wereld gewoon een radiohit door heel Europa was geworden. De fans zijn in ieder geval enthousiast over de aangename popplaat. In een interview met A Bit of Pop Music dat binnenkort te lezen valt, geeft Oh Land aan dat de titeltrack ‘Earth Sick’ haar favoriete liedje is en ze speelt de verstilde eerlijkheid dan ook vol overtuiging. Oh Land creëert de beats live samen met haar toetsenist voor onder anderen het pakkende ‘Flags’, het eigenzinnige ‘Favor Friends’ en het grootse ‘No Particular Order’. Oh Land heeft weer een album afgeleverd dat laat zien wat een uitzonderlijk songwriting talent ze heeft. Gelukkig weet ze dit met gemak te vertalen naar een energieke en meeslepende liveshow.

Leave a Reply