Gig Review: Jerusa at Paradiso

Jerusa featured
Scroll naar beneden voor Nederlands.

Jerusa presents first EP in Amsterdam
When you are an up and coming pop artist from Amsterdam and worked for four long years on your first EP, the best way to introduce it to an audience, is of course with a little show in Paradiso. Singer-songwriter Jerusa played the upstairs room of the venue. Of course all four songs of the Shadowland EP were performed and she gave the audience some extras as well!

Jerusa performs with a band consisting of a drummer, a guitarist, a bass player and a keyboardist. With them she is able to make the songs come to live. She starts her performance with ‘Lay It Down’, a single she released a few months ago. The song starts out quietly, yet captivating enough to keep the audience silently listening. Halfway through the song she starts some vocal acrobatics and it is immediately clear to everyone in the room who didn’t know yet, Jerusa has a powerful voice that doesn’t lose any strength when performing live. After this she speeds up the tempo with a new song called ‘Odds Against Me’. The track has a few very catchy chants in the chorus that get the audience properly going.

Jerusa Paradiso

She once again shows the strength of her versatile vocals with some high notes on the ballad ‘Favourite Memory’. She has written a track with hit potential called ‘Rabbit Hole’, the single she released recently. The chorus is very poppy and instantly settles in your mind. The same goes for title track ‘Shadowland’. This greatly produced track comes across live very well too, with the drums that dictate a lush flow and an undeniably catchy chorus that would be a great addition to hear on Dutch radio. By playing ‘Oceans of Gold’ she lets the audience know that she has a few new songs with great hooks and big vocals waiting in the wings to be released, maybe on a debut album?

It’s good to see that Jerusa incorporated some of the visuals of her impressive music videos on stage with a screen behind the band. The images are fitting every song and show Jerusa on a beach, on a hill and in the woods looking stylish and moving beautifully to the rhythm. For a fairly new artist, she has a clear idea of the images that should accompany her music and that is important, as her big pop songs are quite filmic. She closes her performance by playing guitar, as she explains that’s how she starts writing every track. She sings the beautiful ‘Maybe We Still Got Time’ together with her backing vocals and it’s a great, atmospheric end of a short but promising performance.

———————————————————–
Concert recensie: EP presentatie Jerusa in Paradiso

Jerusa Paradiso

Jerusa introduceert eerste EP in Paradiso
Als opkomende popartiest uit Amsterdam die vier jaar aan een EP heeft gewerkt, is het natuurlijk een droom om je muziek te kunnen presenteren in de poptempel Paradiso. Het lukte Jerusa, die op vrijdagavond in de kleine zaal stond om de liedjes van haar EP Shadowland live te zingen. Naast deze vier tracks gaf ze de goedgevulde zaal natuurlijk nog wat extraatjes.

Jerusa komt op in een witte top en rokje met een zwart, doorzichtig vestje eroverheen. Ze heeft vier bandleden mee die drums, keyboard, gitaar en basgitaar spelen. Dankzij hen komen de songs op een overtuigende manier tot leven. Ze begint de avond met het mooie ‘Lay It Down’ dat verstild begint, maar toewerkt naar een climax waarbij Jerusa gelijk laat horen wat ze vocaal in huis heeft. En dat is heel wat, want de zangeres klinkt overtuigend met een krachtige stem. Vervolgens schroeft ze het tempo wat op met het nieuwe liedje ‘Odds Against Me’ dat een pakkend refrein heeft waar het publiek enthousiast op reageert.

Jerusa Paradiso

Ze laat zien een veelzijdig stemgeluid met een groot bereik te hebben op ‘Favourite Memory’ waar ze vooral in de hoogte indruk maakt. Ze laat zien dat haar liedjes ook hitpotentie hebben als ze de nieuwe single ‘Rabbit Hole’ ten gehore brengt. Het poppy refrein laat je de rest van de dag niet meer los. Hetzelfde geldt voor de titeltrack ‘Shadowland’. Het stuwende ritme en de pakkende melodie komen ook live mooi uit de verf en dit lied zou zeker niet misstaan op Nederlandse radiozenders. Ook speelt ze de nog niet uitgebrachte song ‘Oceans of Gold’ met grootse vocalen en een refrein dat staat als een huis. Dit klinkt veelbelovend voor een eventueel album.

Het is mooi om te zien dat Jerusa wat van de indrukwekkende beelden uit haar eerste videoclips mee het podium op heeft genomen door middel van een scherm. Wat we daarop zien past goed bij de liedjes en Jerusa ziet er steevast goed gestyled uit als ze loopt en danst over het strand, op een heuvel of in het bos. Voor een redelijk nieuwe artiest heeft ze een duidelijk beeld van de visuele kant van haar muziek en dat is belangrijk, zeker gezien haar liedjes over het algemeen filmisch klinken. Ze sluit de avond af met een liedje op gitaar, omdat ze haar publiek wil laten horen hoe het grootste deel van haar muziek ontstaat. Op ‘Maybe We Still Got Time’ wordt ze bijgestaan door haar band op backing vocals en het is een sfeervolle afsluiter van een kort, maar veelbelovend optreden.

Leave a Reply