Gig Review: Miss Montreal & Kensington at Sail 2015

Kensington Sail
Scroll naar beneden voor Nederlands.

Kensington and Miss Montreal play their biggest hits at Sail 2015
Every five years, Amsterdam turns into a huge stage for the worlds largest and most beautiful boats for one week in August. Sail 2015 takes place this weekend and to attract even more visitors, they came up with a concept called the ‘SAIL Music Marina’, where well known Dutch artists get the opportunity to perform to a large crowd, partly on boats, surrounded by water. Thursday night was the night for Kensington and Miss Montreal.

First up was Miss Montreal. The band around singer-songwriter Sanne Hans broke through in 2008 and has cemented her name in the Dutch music industry ever since. She mostly plays her big hits to entertain the diverse crowd at Sail 2015. The single ‘Say Heaven Say Hell’ was the first one that people sang along cautiously and Miss Montreal gave her all to get the somewhat shy crowd going. She did a little section in Dutch next, including her big hit ‘Hoe’, a duet with singer-songwriter Nielson and of course the people knew the words to this one.

Later in her gig, Miss Montreal seemed more at ease on stage joking around and the crowd started to react more and more to her little requests. Her voice became more powerful and raw with every song and even the tracks themselves became stronger. She played the bluesy and undeniably catchy ‘Wish I Could’ with an extended keyboard break and the pop/rock of ‘I Am Hunter’ is still one of her finest moments. Of course the only way to end this performance, was to play her debut single and biggest hit to date, ‘Just A Flirt’, about meeting someone when drunk and not being able to recreate the magic in sober condition. It seemed everyone at Sail could somehow relate to that!

The hostess announced the next act as the ‘biggest rock band of the country’ and that is not at all exaggerated at the moment. Kensington started to gain more and more succes with their second record Vultures and especially the single ‘Home Again’ and with the third album Rivals they became one of the biggest Dutch musical export products. The crowd was supposed to stay seated during the concerts, but when Kensington started rocking out on stage more and more people stood up to find a place close to the water and stage to dance. The security realized it was impossible to stop them.

Of course the guys of Kensington were thankful for this and managed to make everyone jump with hit singles like ‘Streets’, ‘War’ and the brand new ‘Riddles’. The band grew as live performers over the years and Eloi’s vocals are easily recognizable in a rocky and raw manner. They know exactly how to play with their audience and every single track rocks. The unusual surroundings offered them the opportunity to organize a little singalong, divided in the pirates on the water and the people on the land. They saved ‘Home Again’ for last and if that wasn’t enough musical fireworks, the evening ended with a big fireworks show. It was an evening full of Dutch pop and rock music to be proud of, during a huge event that the Netherlands should be proud of as well.

————————————————————
Concert Recensie: Kensington en Miss Montreal bij Sail 2015

Miss Montreal Sail

Kensington en Miss Montreal trakteren publiek op hun grootste hits
Deze week is het weer zover. In Amsterdam vindt SAIL plaats, het evenement dat het IJ omtovert in een grootse en bonte verzameling (zeil)boten. Om nog meer bezoek naar de hoofdstad te trekken, worden er concerten georganiseerd in het kader van ‘SAIL Music Marina’. Bekende Nederlandse artiesten krijgen zo de kans om een uniek optreden te geven voor een groot publiek, deels op water in boten en deels op stoeltjes aan de kade. Ditmaal was het de beurt aan Miss Montreal en Kensington.

Miss Montreal mocht het spits afbijten. De band rondom singer-songwriter Sanne Hans die in 2008 een doorbraak beleefde en sindsdien haar naam definitief heeft gevestigd in de Nederlandse muziekindustrie, speelde voornamelijk haar grootste hits om het diverse publiek tijdens Sail 2015 te kunnen vermaken. Tijdens de single ‘Say Heaven, Say Hell’ begonnen de eerste mensen voorzichtig mee te zingen en Sanne haalde alles uit de kast om het wat afwachtende publiek mee te laten doen. Het lukte voor het eerst echt op het Nederlandstalige ‘Hoe’, haar hitsingle met singer-songwriter Nielson.

Hoe verder het optreden vorderde, hoe meer Miss Montreal ontspannen op het podium stond. Sanne grapte erop los en ze wist steeds meer respons te krijgen op haar kleine verzoekjes aan het publiek. Ook vocaal werd ze sterker naarmate de nummers vorderden en perste ze de ene na de andere sterke en rauwe noot eruit. Ze speelden het bluesy en onwijs pakkende ‘Wish I Could’ met een verlengde keyboard break en de poprock van ‘I Am Hunter’ is nog altijd één van haar fijnste momenten. Dit optreden kon maar op één manier worden afgesloten en dat was natuurlijk met haar debuutsingle en grootste hit ‘Just A Flirt’. Het lied over verliefd worden op iemand in een dronken bui en deze magie niet voort kunnen zetten terwijl je nuchter bent, spreekt ongetwijfeld veel mensen bij Sail 2015 aan!

De volgende act werd aangekondigd als ‘de grootste rockband van Nederland’ en dat is niet eens overdreven. Kensington is in de afgelopen jaren uitgegroeid tot één van de succesvolste Nederlandse muzikale exportproducten. Met het album Vultures uit 2011 en vooral de single ‘Home Again’, mochten ze voor het eerst van het grote succes proeven en met de plaat Rivals ging het helemaal los voor de Utrechtse mannen. Tijdens het Sail concert was het de bedoeling dat het publiek netjes in hun stoelen zou blijven zitten, maar zodra Kensington begon te rocken was dit zelfs voor de beveiliging niet meer te handhaven en zochten mensen een plekje verder vooraan op om te dansen.

De mannen van Kensington maakten hier natuurlijk gretig gebruik van en lieten hun fans springen op de succesvolle singles als ‘Streets’, ‘War’ en het nieuwste wapenfeit ‘Riddles’. De band is live gegroeid en de eenvoudig te herkennen stem van Eloi heeft steeds meer karakter gekregen met een rauw rock randje. Ze weten precies hoe ze hun publiek moeten bespelen en elke track rockt. De ongewone omgeving voor het concert gaf hen de mogelijkheid een klein zangwedstrijdje te organiseren tussen de ‘piraten’ en de ‘landrotten’. Afsluiten deden ze met de single ‘Home Again’ en alsof dat nog niet genoeg muzikaal vuurwerk was, volgde er ook nog een grootse vuurwerkshow aan de andere kant van het water. Het was een avond om trots te zijn op deze Nederlandse artiesten, maar ook op dit grootse evenement in Amsterdam.

Leave a Reply