Gig Review: Ásgeir at Amsterdamse Bostheater

Asgeir Amsterdamse Bos
(Scroll naar beneden voor Nederlands)

Ásgeir defies the rain in Amsterdam
On paper it looked great. Icelandic Ásgeir would be in performing Amsterdam in an open air venue in the woods on a summer evening during sunset. In reality, this evening wasn’t all that summery. A storm in the afternoon threatened the event, but in the end all we had to endure was some rain (a lot of rain actually). Luckily, Ásgeir Trausti wasn’t all that impressed by it, because where he comes from, this weather was nothing unusual. And at least he had a roof above his head while playing! The visitors of the concert were not going to let the rain ruin their night either and kept listening carefully, no matter what.

After my little Icelandic adventure, where I witnessed an Ásgeir concert in Reykjavik, tonight was the night I was about to hear the tracks live in English! Well mostly, because of course the Icelandic singer-songwriter performed some songs in Icelandic as well. For example ‘In Harmony’ was performed as ‘Samhjómur’, but his most famous songs were played in English as that is probably how his audience here knows them. Ásgeir improved a lot on the language as he does not need the English translations of his songs on paper anymore while performing and they actually come out convincing. He plays the exceptionally gorgeous ‘Going Home’ just when the rain begins to pour and it somehow fits with the melancholic vibe of the track.

This actually applies to the whole night. The gloomy weather and falling rain form an atmospheric background for his music. Still, the introvert performer shortly apologizes for the weather he brought with him. Together with his four band members he continues to play like nothing is happening when the staff starts to cover the items on stage. He shows he is an extremely gifted musician and multi intstrumentalist by playing guitar and keys. His huge vocal range and distinctive high tones come out best on ‘Higher’, he swings with the bombastic ‘Torrent’ and moves his fans with ‘In The Silence’. Every track of the album hits home and I would say it is time for him to write and record the next one. The show is over in around an hour after he walks around in the rain for a bit and comes back for an acoustic encore. Ásgeir is not a talker or a show man, but he does not need all that. He lets his music and lyrics speak for themselves and that is definitely powerful enough!

—————————————————-
Concert recensie: Ásgeir in het Amsterdamse Bostheater

Asgeir Amsterdamse Bos

Ásgeir en fans trotseren regen in Amsterdamse Bos
Het klonk allemaal zo ideaal. Een optreden van Ásgeir met ondergaande zon in het Amsterdamse Bostheater tijdens een warme zomeravond. In realiteit was er maar bar weinig zomers aan deze avond. ‘S middags was het zelfs even de vraag of het optreden wel door kon gaan door onweer. Uiteindelijk moesten we alleen wat regen (zeg maar gerust een boel regen) doorstaan. Ásgeir zelf leek zich er in ieder geval niet druk om te maken. De zanger is afkomstig uit IJsland waar het wel vaker onstuimig weer is en bovendien stond hij onder een afdakje. Gelukkig lieten zijn Nederlandse fans het optreden ook niet in het water vallen en bleven tot het bittere einde geboeid luisteren.

Na mijn IJslandse avontuur waarbij ik Ásgeir in de hoofdstad van zijn thuisland hoorde zingen, was het nu tijd voor mij om de liedjes ook eens live te beleven in het Engels. Het grote deel althans, want de muzikant speelde natuurlijk ook nog wat nummers in zijn moedertaal. Zo werd het opzwepende ‘In Harmony’ bijvoorbeeld ten gehore gebracht als ‘Samhjómur’. De meest bekende liedjes kwamen echter voorbij in het Engels, natuurlijk vooral omdat zijn fans hier ze zo het beste kennen. Op dit gebied heeft hij zich behoorlijk verbeterd, want vlak na de release van de Engelstalige vertalingen van zijn IJslandse debuutalbum, moest hij nog optreden met de teksten erbij. Inmiddels komt het er ook zonder geheugensteuntje overtuigend uit. Zo zingt hij het ronduit prachtige ‘Going Home’ met veel gevoel, net op het moment dat het met bakken uit de lucht begint te komen. Op één of andere gekke manier past het ook wel weer bij de melancholische sfeer van het lied.

Dit geldt eigenlijk ook voor de rest van het optreden. Het troosteloze weer met de druppende regen is eigenlijk helemaal geen verkeerd decor voor deze eigenzinnige singer-songwriter muziek. Toch laat de introverte zanger kort aan het publiek weten dat het hem spijt dat hij dit weer heeft meegebracht. Samen met zijn vier bandleden blijft hij spelen alsof er niets aan de hand is, terwijl werknemers de spullen op het podium afdekken. Gedurende de avond laat hij zien een buitengewoon getalenteerde muzikant te zijn die prima overweg kan met een keyboard en gitaar. Hij laat zijn grote vocale bereik horen met een onderscheidend hoog geluid op het lied ‘Higher’ en hij laat zien ook swingende muziek onder de knie te hebben met het bombastische ‘Torrent’. Ontroeren kan hij ook, bewijst hij met een liedje als ‘In The Silence’. Eigenlijk is elke song van het album gewoon meer dan raak, maar na een uurtje is de IJslander al wel weer uitgezongen. Hij heeft nog maar één album (in twee talen weliswaar) op zijn naam staan, dus het wordt tijd om weer eens de studio in te duiken. Na een korte wandeling door de regen keert hij nog één keer terug voor een akoestisch slotakkoord. Ásgeir is een man van weinig woorden en een showman is het ook niet. Deze ingetogen muzikant laat zijn melodieën en songteksten voor zich spreken en die zijn sterk genoeg!

Leave a Reply