Concert Review: Jeff Mills at Concertgebouw

Jeff Mills concertgebouw
(Scroll naar beneden voor Nederlands.

Jeff Mills brings new musical experience to Concertgebouw Amsterdam
Jeff Mills is currently working on quite a special project. The world famous techno DJ and producer started working with orchestra’s six years ago and left the clubs and festivals for concert halls where people listen to his music in their seats. While people might have reacted sceptical to his ideas at first, Mills was determined to create a new experience in the still growing electronic music world, not in the last place to inspire other artists. In a sold out Concertgebouw in Amsterdam he performed his piece Light From The Outside World together with the Noord Nederlands Orkest. It was impressive to say the least.

The audience is probably quite a bit younger than on your usual classical night in the concert hall, but still young and old came down to see Mills perform. For the people who experienced the techno scene of the 90s, he still is a hero and for the raver generation of this moment his status is almost sacred as well, judging on the huge applause he gets when he walks down the stairs for the first time. Mills is shy when he shortly talks about the meaning behind Light From The Outside World. He explains how the project started from the idea that our reality is not necessarily real and could be simulated by a bigger force outside of our own little world. He selected his work that seemed most meaningful to himself and asked Thomas Roussel to arrange the songs for the orchestra.

When the first pieces are being played it is immediately clear how well-attuned the DJ and the orchestra truly are. His beats and the full orchestra sounds with strings, trumpets, drums and everything, melt perfectly together, almost like they have always been. Therefore it never feels forced in any way. In the first part of the concert the pace is a bit slower and the emphasis lies somewhat more on the orchestra, but in the second part the beats play a more prominent role and this change of pace is met by a huge audience reaction.

These beats at the same time bring some ‘problems’ with them. Large parts of this crowd are probably used to dance like there is no tomorrow when these tunes are being played and now they sit and listen to them all dressed up in a concert hall. It is interesting to see how different the reactions to this situation are. Some people sit still and listen carefully, while others do a very light version of headbanging to the beats. You see quite some toe tapping and drumming on the lap as well and every now and then some hands go in the air when Mills and the orchestra worked their way through another big and almost futuristic build up. Conductor Christophe Mangou also experiences the urge to move to the beats of his colleague. While he faultlessly conducts the orchestra you can see how he gets carried along by the work Mills delivers behind his machine. Seriously, conducting and techno dances have never been so connected!

Of course Mills plays his classic hit ‘The Bells’ and brings a whole new dimension to the track that many of us heard over and over. Of course this leads to euphoria in the audience. He plays an exciting solo next, together with drums and percussion that lead to one of the absolute highlights of the night. As a closer, he plays a completely new version of a song from his club youth, ‘Bourgie Bourgie’ by Ashford and Simpson. After a huge applause and a standing ovation ‘The Bells’ is performed once more and this time around the audience can do some little dances. Jeff Mills and the Noord Nederlands Orkest bring a unique mix of classical music and techno. It’s actually a completely new way of experiencing music. I have seldomly said ‘go and visit this’ with more passion than how I say it to you now about Light From The Outside World.
————————————————–

Concert Recensie: Jeff Mills in het Concertgebouw

Jeff Mills brengt compleet nieuwe ervaring naar Concertgebouw Amsterdam
Het is een opvallend concept te noemen. De wereldberoemde techno DJ en producer Jeff Mills besloot zes jaar geleden samen te gaan werken met orkesten en de clubs en festivals te verruilen voor concertzalen met zitplaatsen. Waar menigeen in eerste instantie wellicht sceptisch reageerde, wilde Mills naar eigen zeggen nieuwe wegen inslaan in de alsmaar groeiende elektronische muziek, waar hij op zijn beurt ook weer muzikanten mee hoopt te inspireren. In een uitverkocht Concertgebouw in Amsterdam laat hij samen met het Noord Nederlands Orkest zijn Light From The Outside World horen en dat is niet minder dan indrukwekkend te noemen.

Het concert zal allicht een stuk jonger publiek hebben aangetrokken dan wat meestal de revue passeert in de vaak klassieke concertzaal, maar toch is ook voor Jeff Mills jong en oud uitgelopen. Voor de mensen die in de jaren ’90 veel in de techno scene te vinden waren is hij ongetwijfeld een ware held en ook voor de ravers van nu blijft hij een onschendbare status hebben. Dat blijkt wel uit het luide applaus en gejoel als de 52-jarige DJ de trap af komt lopen. Mills blijkt een verlegen prater wanneer hij kort uitlegt waar Light From The Outside World voor staat. Hij licht toe dat het concept ontstond door het idee dat onze werkelijkheid misschien niet echt werkelijkheid is, maar gestuurd wordt vanuit een andere dimensie. Hij selecteerde hiervoor zijn naar eigen zeggen meest betekenisvolle werk, dat vervolgens door Thomas Roussel voor een orkest gearrangeerd werd.

Als de eerste stukken worden gespeeld is meteen duidelijk hoe perfect de producer en het orkest op elkaar zijn ingespeeld. De beats en het volle geluid van het grootse orkest met strijkers, blazers, drums en noem maar op, smelten naadloos samen en de combinatie voelt dan ook nooit geforceerd aan. In de eerste helft is het tempo wat lager en ligt de nadruk iets meer op de muzikanten van het orkest, maar na verloop van tijd wordt het tempo flink opgevoerd en zijn de beats eigenlijk constant aanwezig, tot groot plezier van het publiek.

De opzwepende klanken van Mills brengen ook de nodige ‘problemen’ met zich mee. Het grootste deel van het publiek zal ongetwijfeld gewend zijn flink uit zijn bol te gaan wanneer deze nummers gespeeld worden, maar nu zit je in je nette kloffie in het Concertgebouw. De publieksreacties zijn dan ook zeer verschillend: de één zit nagenoeg stil aandachtig te luisteren, de ander doet een zeer lichte vorm van headbangen en weer een ander is met zijn voet aan het tikken of op zijn schoot aan het trommelen. Een enkeling gooit zo nu en dan triomfantelijk de handen in de lucht als het orkest met Mills via spannende, haast futuristische opbouwen weer naar een hoogtepunt heeft toegewerkt. Ook voor dirigent Christophe Mangou levert dit nieuwe situaties op. De man stuurt zijn orkest foutloos aan en raakt zichtbaar in vervoering door het werk dat Mills achter de draaitafel verricht. Dirigeren en techno dansjes doen hebben nog nooit zo dicht bij elkaar gelegen.

Natuurlijk mag Mills klassieker ‘The Bells’ niet ontbreken en de uitvoering met het orkest brengt een geheel nieuwe dimensie aan het al zo vaak gespeelde stuk, wat tot euforische reacties uit het publiek leidt. Wat volgt is een energieke solo van Mills in combinatie met drums en percussie, wat tot één van de grote hoogtepunten van het concert leidt. Hij sluit af met een geheel nieuwe versie van een klassieker uit zijn club jeugd, ‘Bourgie Bourgie’ van Ashford & Simpson. Na een daverend applaus en een staande ovatie wordt nog eenmaal ‘The Bells’ ten gehore gebracht. Ditmaal mag het publiek wel staan en gaan de voetjes alsnog voorzichtig van de vloer. Jeff Mills en het Noord Nederlands Orkest brengen een unieke mix van klassiek en techno en tegelijkertijd een compleet nieuwe ervaring op muzikaal gebied. “Gaat dat zien!” is zelden meer van toepassing geweest dan bij Light From The Outside World van meester Jeff Mills.

Leave a Reply