Gig Review: Måns Zelmerlöw at Paradiso

Mans Zelmerlow Paradiso
Scroll naar beneden voor Nederlands.

Måns Zelmerlöw plays solid show in Paradiso
Winning the Eurovision Song Contest could be a great start of a big career in Europe, but often it turns out to be hard to maintain momentum after the weeks of the victory. This year Måns Zelmerlöw took the victory home to Sweden with his song ‘Heroes’. The pop singer released his album Perfectly Damaged only a few weeks later and started a media tour across Europe. Now it’s time to play the clubs around the continent as well and that’s why he visited Amsterdam for a show in Paradiso. Musically it was solid, but not really exciting or daring.

After the energetic Dutch R&B girl band OOAK (One of a Kind) performed a medley of covers and their first single ‘Act Like This’, the audience, mostly consisting of teenage girls, finally got to see their brand new idol Måns Zelmerlöw. The Swedish pop star was joined by a band consisting of a keyboardist, drummer and two guitarists who also provide backing vocals. The show is opened with the track ‘Someday’, one of the songs of his new album. He delivers a solid version of the track with decent vocals and a live arrangement that sounds exactly the same as on record. This goes for almost every track of the record that he plays, which makes the show pleasant, but never surprising.

Mans Zelmerlow Paradiso

Of course there are some quality pop tracks on Perfectly Damaged, like the new single ‘Should’ve Gone Home‘, a beautiful midtempo song with a big chorus and emotive vocals. The lovely ‘The Core of You’ is dedicated to the positive attitude of the children he met in Africa through building schools with his foundation. He finishes the song with the statement that refugees should be welcome all over Europe. It’s a personal moment in a mostly smooth show. ‘Stir It Up’ is a single worthy track with an anthemic chorus and ‘Miss America’ from 2007 still sounds irresistibly poppy and fresh on acoustic guitar today. The schlager pop anthems ‘Cara Mia’ and ‘Hope And Glory’ with which he tried to represent Sweden in Eurovision in 2007 and 2009, have new arrangements for the live show to fit with his current pop (and very light rock) sound. The new versions might sound different for the people who know the original, but for the others it’s just another piece of polished pop with a band sound, which we were listening to all evening. By playing several guitars during the show, Måns shows himself to be not just a pop star, but a musician as well.

Måns incorporated some covers in his show as well, for example ‘Every Teardrop Is A Waterfall’ by Coldplay and ‘Human’ by The Killers. Once again absolutely fine renditions, but they do not really add anything to the song as it existed before or to the show he is giving. The only cover that brought a surprise element to his concert was his version of ‘Nobody’s Wife’ by famous Dutch star and also a Eurovision representative, Anouk. Of course the absolute highlight of the evening followed when he played his Eurovision winning hit ‘Heroes’, even bringing with him most of the visual backdrop that made his performance in Vienna so outstanding. To show once more that he is not just a pop dance singer, he ended the night with an acoustic version of his single ‘Broken Parts’. Måns is a charismatic entertainer with a good voice and a big passion for performing, but musically, his concert could have been more exciting and varied than what we saw tonight in Paradiso.

————————————————————
Concert Recensie: Måns Zelmerlöw in Paradiso

Mans Zelmerlow Paradiso

Måns Zelmerlöw geeft solide show weg in Paradiso
Het winnen van het Eurovisie Songfestival kan het begin zijn van een potentieel grootse carrière in Europa en de rest van de wereld. Het kan echter ook gebeuren dat je enkele weken na je overwinning alweer vergeten bent. Måns Zelmerlöw, de Zweedse winnaar van het festival in 2015, doet er alles aan om in beeld te blijven. Na het winnen met zijn single ‘Heroes’ verscheen al gauw het album Perfectly Damaged, waarmee hij vervolgens op een grote mediatour ging. Inmiddels heeft hij de televisiestudio’s verruild voor clubs en daar gaat hij nu rond met zijn “The Heroes Tour”. Muzikaal zit het concert prima in elkaar, maar spannend of vernieuwend wordt het nergens.

Nadat de energieke Nederlandse R&B girlband OOAK (One of a Kind) een medley van covers en hun eerste single ‘Act Like This’ hebben doorgebracht worden de vele tienermeisjes in de zaal dan eindelijk getrakteerd op hun idool. De Zweedse zanger komt op met een vierkoppige band bestaande uit een drummer, toetsenist en twee gitaristen die ook achtergrondzang verzorgen. Het optreden wordt geopend met een prima vertolking van het lied ‘Someday’, van het meest recente album. Måns is prima bij stem en de band speelt strak en het klinkt eigenlijk net zo als op plaat wat niet slecht is, maar wanneer dit bij elk lied het geval is, laat het wel weinig ruimte voor verrassingen of afwisseling.

Mans Zelmerlow Paradiso

Natuurlijk staan er op de nieuwe plaat genoeg goede pop songs, zoals het midtempo ‘Should’ve Gone Home’ met een uitstekend, pakkend refrein en een emotionele boodschap met dito stemgeluid. Het wonderschone ‘The Core Of You’ wordt opgedragen aan de kinderen in de scholen die zijn gebouwd door Zelmerlöw’s eigen stichting en aan het einde van het lied wordt nog een statement gemaakt dat vluchtelingen overal in Europa welkom horen te zijn. Het is een klein persoonlijk moment in een verder gestroomlijnde en strakke show. ‘Stir It Up’ is een radiovriendelijke song met een groots refrein en het aanstekelijke ‘Miss America’ uit 2007 klinkt vandaag de dag nog steeds fris op akoestisch gitaar. Zijn schlagerpop liedjes ‘Cara Mia’ en ‘Hope & Glory’ uit 2007 en 2009 werden voor de huidige meer pop/rock Måns in een nieuw jasje gestoken en dat klinkt best interessant als je de originele versies kent, maar als je die nooit hebt gehoord is het de zoveelste gepolijste pop track met een bandgeluid waarbij netjes binnen de lijnen wordt gekleurd. Zelmerlöw speelt zelf ook meerdere gitaren waarmee hij het idee probeert weg te nemen dat hij slechts een popster is. Hij presenteert zichzelf duidelijk als muzikant.

Måns nam ook wat covers mee voor zijn show, zoals ‘Every Teardrop is a Waterfall’ van Coldplay en ‘Human’ van The Killers. Wederom klinken zijn live versies van de songs prima, maar het voegt weinig toe aan het origineel of aan de show waar ze nu zijn ingestopt. Het enige verrassende moment volgt als Zelmerlöw een stuk ten gehore brengt van ‘Nobody’s Wife’ van Neerlands trots Anouk. Het echte hoogtepunt volgt natuurlijk pas als hij tegen het einde zijn Eurovisie winnende hit ‘Heroes’ inzet. Hij heeft zelfs het grootste gedeelte van de opvallende visuelen van het optreden in Wenen mee weten te krijgen. Om nog eens te laten horen dat hij niet alleen pop en dance maakt, sluit hij zijn concert af, zittend op de grond, terwijl hij ‘Broken Parts’ akoestisch ten gehore brengt. Måns is een charismatische entertainer met een goede stem die overduidelijk geniet van zijn tijd op het podium, maar muzikaal had het concert meer indruk kunnen maken met wat minder voorspelbaarheid en meer variatie.

Leave a Reply