Song of the Day: Démira – Dragons

Demira Dragons
Scroll naar beneden voor Nederlands.

Démira is ready for big things with single ‘Dragons’
Music lovers in the Netherlands might already know who Démira Jansen is. She participated in the second season of De Beste Singer-Songwriter van Nederland and reached the final stages. Her interesting style of poetic pop with folk and electronic influences definitely stood out and sounded international. She has been making music ever since, but it is now that she is starting to reach her full potential with the release of the outstanding single ‘Dragons’. It’s creative, original and just wonderful.

In the Netherlands, we don’t have a lot of strong indie pop women who make music that could fit on the radio, but at the same time has a very personal style and edge. Démira could actually fill up this gap, judging by ‘Dragons’. The video version of the song starts out with a long intro with mystical vocals in a mysterious atmosphere. After a minute, the drums and guitars come in and she shows more of that characteristic vocal style. The chorus is compelling and catchy at the same time. Stylistically it could be described as a mix of ’80s Kate Bush and the recent work of Swedish singer-songwriter Lykke Li, which is of course a huge compliment.

But it’s not only the song that impresses with international appeal. The video, directed by Sjoerd Boonstra, is a beautiful little artwork that works perfectly with the track. The same mystical vibe is carried out in the visuals about a young girl with Maleficent like horns. Démira looks the same and is absolutely powerful and convincing in her scenes performing the song. This could and actually should be a defining moment in her still young career.

———————————————–
Single recensie: Démira – Dragons

Démira is klaar voor het grote werk met single ‘Dragons’
Muziekliefhebbers in Nederland weten wellicht al wie Démira Jansen is. De jonge zangeres deed mee aan het tweede seizoen van De Beste Singer-Songwriter van Nederland en schopte het tot de finaleshows. Haar opvallende poëtische pop met invloeden uit folk en elektronische muziek viel meteen op, mede omdat het zo internationaal klonk. De zangeres ontwikkelde zich muzikaal verder in de afgelopen jaren en het lijkt erop dat ze nu klaar is voor het grote werk met de single ‘Dragons’. Het is eigenzinnig, spannend, creatief en vooral prachtig!

In Nederland zijn sterke indiepop zangeressen die genoeg crossover appeal hebben voor het grote publiek en hun eigenzinnigheid behouden, dun gezaaid. Démira zou dit gat weleens kunnen gaan opvullen met de single ‘Dragons’. Het nummer begint (in de video althans) traag met een lang, mystiek vocaal intro in een mysterieuze atmosfeer. Pas na een minuut komen er drums en gitaren bij en laat Démira nog meer van haar bijzondere stemgeluid horen. Het refrein is meeslepend en pakkend tegelijk en zou qua geluid kunnen worden omschreven als een mengeling van Kate Bush uit de jaren ’80 en het recente werk van de Zweedse singer-songwriter Lykke Li. Dat is vanzelfsprekend een groot compliment.

Het is niet alleen het lied zelf waarmee Démira haar internationale allure laat zien. De video geregisseerd door Sjoerd Boonstra, is een prachtig kunstwerkje over een meisje met hoorns, een soort Maleficent. Démira zelf loopt er hetzelfde bij en weet het lied krachtig en overtuigend neer te zetten in haar scènes. Dezelfde mystieke sfeer als in het lied is te zien en het past dus allemaal perfect. Dit zou wel eens een groot moment kunnen worden in haar nog jonge carrière.

Leave a Reply