Musical Review: De Tweeling (DeLaMar Theater)

De tweeling musical
(Scroll naar beneden voor Nederlands)

Musical De Tweeling is convincing and pure
In the Netherlands ‘De Tweeling’ is an already very famous story. The book by Tessa de Loo was released in 1993 and in 2001 a movie followed which was nominated for an Academy Award. Kees Prins and Frank Ketelaar came up with the script and Ilse DeLange and J.B. Meijers were asked to write the songs for the Stage Entertainment production. De Tweeling had its official premiere on 11 October and will be performed in DeLaMar Theater in Amsterdam until the end of December. After this, the actors will tour the country with this fresh, moving and layered show.

Although the story of the musical follows the same path of the book and movie (it of course is about two twin sisters who live apart from each other, one growing up in Germany and one in the Netherlands, before and during World War II), the big difference here is that the two sisters see each other again soon after the war instead of when they are in their 70s. Thanks to this fact, the actors both act out the conversations in the ‘now’ and the flashbacks. This makes for more continuity on stage and the opportunity for Rosa Da Silva and Hanna van Vliet (who play the twins Lotte and Anna) to give their characters depth with convincing emotional performances. Their dialogues are on point and often moving and they succeed in making their doubts, uncertainties and grief tangible.

And what about the topic I’m used to writing about, the music? Common Linnets Ilse DeLange and J.B. Meijers composed the new songs and wrote Dutch lyrics (yeah, that’s a first for Ilse) together with Daniël Lohues. The songs mostly sound fresh with a pop sound, without going too far into dramatic and sentimental musical terrain. The upbeat and punchy ‘Niemand Weet Wat Er Komt’ perfectly catches the hope, but at the same time the fear before the war, without getting all too literal about it. In ‘Voor Altijd’ we see both sisters have a romantic moment with their partners (Lotte is together with Jewish pianist David and Anna with German soldier Bernt) in an intertwined scene of both couples and the sweet and emotive love song is perfect for this moment. ‘De Huwelijkswals’ and ‘Hoop Vervlogen’ are also well written tracks that fit perfectly with their moment in the story without repeating to literally what happens on stage.

Both Hanna and Rosa have good voices and the latter especially excels in the scenes where she performs jazzy songs in a night club with her charismatic pianist boyfriend David (William Spaaij). She looks and sounds like a star and the Chemistry between William and Rosa is a delight to watch. De Tweeling is a beautiful telling of the famous story with class actors, music that perfectly fits the emotional but not too sentimental character of the musical and impressive vocal performances.

——————————————————————-
Musical Recensie: De Tweeling (Gezien in DeLaMar Theater)

De Tweeling is een ingetogen, maar overtuigende musical
Het verhaal van De Tweeling is alom bekend. Tessa de Loo scoorde er in 1993 een enorme bestseller mee en in 2001 werd het verhaal verfilmd, wat een nominatie voor een Oscar opleverde. Kees Prins en Frank Ketelaar gingen aan de slag om een script in elkaar te draaien en Ilse DeLange en J.B. Meijers van The Common Linnets werden gevraagd om de muzikale omlijsting te verzorgen bij deze Stage Entertainment productie. De Tweeling ging op 11 oktober officieel in première en draait nog tot eind december in het DeLaMar Theater te Amsterdam, waarna een tour door heel Nederland gepland staat. Het is een mooi ingetogen, maar overtuigende show geworden.

Het verhaal van de musical volgt grotendeels het boek (ook hier gaat het om een tweeling die op jonge leeftijd uit elkaar wordt gehaald, apart van elkaar opgroeit in Duitsland en Nederland en vervolgens de gevolgen merkt van de Tweede Wereldoorlog), maar het grote verschil is dat de zussen Anna (Hanna van Vliet) en Lotte (Rosa Da Silva) elkaar snel na de oorlog weer terugzien, in plaats van als bejaarden in een kuuroord. Dankzij dit feit worden de scènes in het ‘nu’ en de flashbacks door dezelfde acteurs en actrices gespeeld wat zorgt voor meer continuïteit op het podium en meer ruimte voor diepgang en het blootleggen van de emoties van de personages. De dialogen van de dames zijn scherp en beide weten ze de twijfel, onzekerheid en verdriet van hun personages voelbaar te maken.

Maar hoe zit het dan met de muziek, het onderwerp waar het op deze site uiteindelijk toch om gaat? Ilse DeLange stapte samen met haar Common Linnets partner J.B. Meijers uit haar comfortzone door voor de verandering in het Nederlands te schrijven, samen met Daniël Lohues, en dat levert een aantal prachtige songs op. Over het algemeen klinkt de muziek redelijk poppy en fris en gaat het niet te ver de zwaarbeladen, sentimentele musicalroute op. Het pittige en opzwepende ‘Niemand Weet Wat Er Komt’ weet zonder op een al te letterlijke manier de gebeurtenissen in het verhaal te schetsen, de hoop en angst aan de vooravond van de oorlog te vatten. Tijdens ‘Voor Altijd’ zien we beide dames met hun partner (Lotte was samen met de Joodse David terwijl Anna en relatie had met SS’er Bernt) in een romantisch moment dat mooi gekruist wordt op het podium met behulp van het ontroerende en oprechte liefdesliedje. Ook ‘De Huwelijkswals’ en ‘Hoop Vervlogen’ komen op een passend moment in de voorstelling en weten daarbij de juiste snaar te raken zonder in de tekst te herhalen wat we al op het podium zien.

Hanna en Rosa staan vocaal beide hun mannetje, maar het is vooral de laatste die indruk maakt met de jazzy liedjes die ze in een nachtclub zingt met William Spaaij (in de rol van David) achter de piano. Ze klinkt en ziet eruit als een ster en de chemie tussen Da Silva en Spaaij is een genot om te zien. De Tweeling is een prachtige vertelling van een ontroerend verhaal met klasse-acteurs, passende muziek die nooit overstemt, maar altijd ondersteunt en sterke vocale prestaties.

Leave a Reply