Gig Review: Jerusa & Michael Logen at Tolhuistuin

Jerusa Michael Logan Tolhuistuin
Scroll naar beneden voor Nederlands.

Singer-songwriters Jerusa and Michael Logen share stories in Amsterdam
Dutch singer-songwriter Jerusa recently told A Bit of Pop Music in an interview how she travelled a lot to write new tracks. The artist from Amsterdam went to New Orleans, Nashville and Copenhagen to work on new tunes together with a group of friends, including American singer-songwriter Michael Logen. Jerusa invited him over to play a special show together in de Tolhuistuin in her home town. In an intimate and cosy setting they served us some fresh and older tunes while explaining the stories behind the creation of the tracks.

Jerusa, who delivered some excellent tunes earlier this year, obviously surrounded herself with some very talented artists. Michael Logen who mainly works in Nashville has earned his stripes by co-writing the track ‘Breaking Your Own Heart’ for Kelly Clarkson and ‘You Only Wake Up When It’s Over’ for the American hit series Nashville, which he both performs acoustically during the performance in Amsterdam. Logen has a very pleasant voice with an emotive quality which allows him to move the audience with the stories he tells. It is beautiful to see how he disappears into his own lyrics when he passionately performs the tracks. Older songs like ‘Better Man’ and ‘Mystery’ are still sung from the heart and by that voice, you get captivated quite easily.

IMG_4318

Although Jerusa delivered a vocally stunning rendition of her single ‘Lay It Down’, the focus of this performance was not on the EP Shadowland which she released earlier this year. She opened with the brand new sweet love song ‘All Of You’ and played the dance tune ‘Zero Gravity’ co-written by herself, which sounds spot on in an acoustic setting as well. Just like during her EP presentation in Paradiso in June, her track ‘Maybe We Still Got Time’ is one of the most moving and magical moments of the evening. It allows her to show off her versatile voice which can belt out powerfully, but at the same time excels when keeping things small and fragile.

It is great to see how two very talented singer-songwriters connect and their friendship and admiration for each others’ work was clearly visible when you watched them listening to each others’ tracks. The best parts of the show happened when their beautiful voices melted together perfectly in the choruses they wrote. They gave us a ‘peak behind the scenes’ at their writing sessions with a performance that definitely should be organized more often in Amsterdam. The best news for now is that we know both Jerusa and Michael Logen are very active as songwriters at the moment so we hopefully have some new releases to look forward to in the near future! Maybe even a duet?

————————————–
Concert recensie: Jerusa en Michael Logen in de Tolhuistuin

IMG_4325

Jerusa en Michael Logen geven kijkje in de keuken van songwritersbestaan
De Nederlandse singer-songwriter Jerusa vertelde onlangs in een interview met A Bit of Pop Music dat ze de afgelopen tijd veel muziek heeft geschreven in het buitenland. Zo reisde ze naar New Orleans, Nashville en Kopenhagen om nieuwe tracks te schrijven met een groep vrienden. Eén van hen is de Amerikaanse singer-songwriter Michael Logen. Jerusa nodigde hem uit voor een speciaal optreden in de Tolhuistuin in haar eigen stad, Amsterdam. In een intieme huiskamersetting zingen ze beide zowel nieuwe als wat oudere liedjes en vertellen ze tussendoor de verhalen over het tot stand komen van de muziek.

Jerusa, die zelf het afgelopen jaar een aantal uitstekende tracks op ons afvuurde, omringt zich graag met zeer getalenteerde mensen, blijkt wel uit haar samenwerking met Michael Logen. De Amerikaanse country-artiest heeft zijn sporen in de muziekindustrie al verdiend door onder anderen het schrijven van de plaat ‘Breaking Your Own Heart’ voor Kelly Clarkson en ‘You Only Wake Up When It’s Over’ voor de succesvolle serie Nashville, die hij beide akoestisch ten gehore brengt. Logen heeft een zeer aangenaam stemgeluid met een emotionele lading die hem in staat stelt het publiek mee te slepen in de verhalen die hij vertelt. Het is mooi om te zien hoe hij zelf volledig in zijn eigen gecreëerde wereld opgaat als hij passievol zijn nummers zingt. Oudere songs als ‘Better Man’ en ‘Mystery’ komen nog steeds uit zijn tenen en bij het horen van zo’n stem kun je enkel volledig geboeid zijn.

IMG_4321

Hoewel de nadruk van dit optreden zeker niet op de EP van Jerusa ligt, die eerder dit jaar verscheen, maakt ze vocaal wel weer indruk met de single ‘Lay It Down’. Verder laat ze ons het nieuwe romantische liefdesliedje ‘All Of You’ horen en laat ze zien dat de door haar mede geschreven dance tune ‘Zero Gravity’ ook prima uit de verf komt in een akoestische setting. Net als tijdens de EP presentatie in Paradiso in juni, maakt ze ook hier weer veel indruk met het gevoelige ‘Maybe We Still Got Time’. Ze laat ermee zien dat haar veelzijdige stemgeluid met gemak uithalen aankan, maar vooral ook mooi uit de verf komt als ze het klein en breekbaar houdt.

Het is mooi om te zien hoe deze getalenteerde songwriters elkaar gevonden hebben. De vriendschap en wederzijdse bewondering tussen beide artiesten is merkbaar, vooral als je ziet hoe ze ingespannen naar elkaars optredens luisteren. De wisselwerking tussen Jerusa en Logen zorgt voor mooie momenten, vooral wanneer hun stemmen samensmelten op de refreinen die ze schreven. Met deze akoestische sessie gaven ze ons een kijkje in de keuken in de studio en het zou mooi zijn als dit soort kleine, maar betekenisvolle optredens vaker georganiseerd kunnen worden in Amsterdam. Het beste nieuws voor dit moment is echter dat zowel Jerusa als Michael Logen zeer actief aan het schrijven zijn, waardoor we vast en zeker uit kunnen kijken naar de release van nieuw materiaal binnenkort. Wellicht een duetje?

Leave a Reply