Gig Review: Years & Years at Klokgebouw

IMG_4392
Scroll naar beneden voor Nederlands.

Years & Years show growth, but aren’t there yet
It has been a hectic year for the guys of Years & Years. After the British synth pop band was named the ‘Sound of 2015’ by BBC their career was catapulted into success after succes. Their single ‘King’ became an international hit and their first show in Amsterdam in April was already moved to a bigger venue. Now, seven months later, they play the even bigger Klokgebouw in Eindhoven and a gig in the Heineken Music Hall (5000 people) is already booked for next year. These guys are unstoppable but are they able to keep up with their own success?

I wrote earlier that due to some technical problems and singer Olly Alexander’s voice not being too powerful, the band wasn’t completely convincing live in Paradiso, but during their gig at Flow Festival in Helsinki, they showed to have improved a lot. In Eindhoven’s Klokgebouw Olly, Mikey, Emre and drummer Dylan who only joins for the live shows, brought two female backing singers with them and while this solved the problem of the vocals being overshadowed by the productions, it caused another. It made Olly a little lazy. He simply did not sing the choruses of hits like ‘Desire’, ‘Shine’ and ‘King’ properly, but decided to do some high ad libs while the backing vocalists sung the main parts. Although this didn’t sound bad necessarily, it is safe to say most fans came to hear Olly sing these parts.

Luckily for them, he shows he absolutely does have the vocal talent to pull off the slower songs. He does an emotional rendition of ‘Memo’ and the popular single ‘Eyes Shut’, sitting behind the piano, and that is actually what he does best. The band surprises their fans with an interesting cover of Britney Spears’ ‘Toxic’ which actually fits the sound of the band pretty well and the whispering tone of Olly’s voice can keep up throughout the song as well.

As they only have one album to their name and Olly isn’t exactly the chatty kind of performer, the show is over after somewhat more than an hour, but you have the feeling you have heard a lot of great pop tracks, as their debut Communion is absolutely one of the best albums of the year. They literally just throw tune after tune at their audience with the outstanding singles mentioned above, but also album tracks like ‘Ties’, ‘Worship’ and ‘Border’ that are loved by their fans. Although Olly wasn’t the vocal centre point of the evening at all times, he sure knows how to put all eyes on him with his charm and cute dance moves. If only his voice will improve to carry a full concert, this band will definitely continue to go places in the coming years.

—————————————–
Concert Recensie: Years & Years in Klokgebouw

IMG_4405

Years & Years boeken vooruitgang, maar zijn er nog niet
Het is een hectisch jaar voor de mannen van Years & Years. De carrière van de band raakte in een stroomversnelling nadat ze werden uitgeroepen tot ‘Sound of 2015’ door de BBC en de single ‘King’ werd vervolgens meteen een wereldhit. In april traden ze voor het eerst met een eigen show op in Amsterdam en die werd gelijk van Bitterzoet naar het veel grotere Paradiso verplaatst en verkocht uit. Nu stonden ze zelfs in het nog grotere Klokgebouw en volgend jaar staan ze al geboekt voor een show in de Heineken Music Hall, waar 5000 mensen inpassen. Deze gasten zijn niet te stoppen, maar kunnen ze hun eigen succes eigenlijk wel bijbenen?

Ik schreef eerder dat door wat technische problemen en het breekbare stemgeluid van zanger Olly Alexander, het optreden in Paradiso ietwat in het water viel, maar toen ik ze zag op Flow Festival in Helsinki waren ze op de goede weg. In het Klokgebouw werden Olly, Mikey, Emre en drummer Dylan die alleen meedoet tijdens live optredens, ondersteund door twee achtergrondzangeressen die wat druk op de dunne stem van Olly wegnemen. Hierdoor wordt het geluid voller, maar het creëert tegelijkertijd ook weer een probleem. Olly wordt er namelijk een beetje lui van. Zo laat hij grote delen van de refreinen van de hits als ‘Desire’, ‘Shine’ en ‘King’ aan hen over terwijl hij zelf wat hoge uithalen er overheen doet. Hoewel het als geheel niet slecht klinkt, komen de fans toch echt om Olly de refreinen van hun favoriete liedjes te horen zingen.

Hij maakt dit enigszins goed als hij achter de piano plaatsneemt en op eigen kracht de ballads ‘Memo’ en ‘Eyes Shut’ ten gehore brengt. Hij laat dan horen wel degelijk over veel vocaal talent te beschikken en weet de juiste emotionele lading aan de liedjes mee te geven. De synth pop band verrast de fans met een cover van Britney Spears’ ‘Toxic’ en deze plaat blijkt goed bij de sound van Years & Years te passen, zowel vocaal als qua arrangement dat ze kozen.

Gezien de band nog maar één album afgeleverd heeft en Olly niet echt een kletskous is tussen de liedjes door, verdwijnen de mannen na een goed uur alweer van het podium, maar door de vele sterke poptracks van hun album Communion die ze speelden, blijft het publiek niet op de honger zitten. Naast de bovengenoemde singles, worden ook album tracks als ‘Ties’, ‘Worship’ en ‘Border’ met luid gejuich ontvangen en uit volle borst meegezongen. Hoewel Olly niet altijd het vocale middelpunt van de avond is, weet hij met zijn dansmoves en charmante persoonlijkheid wel de ogen continu op zich gericht te houden. Als hij zijn stem blijft trainen om een volledig concert te kunnen dragen, zal deze band tot nog grotere successen blijven groeien.

Leave a Reply