Gig Review: Simply Red at Ziggo Dome

Simply Red Ziggo Dome
Scroll naar beneden voor Nederlandse versie.

Simply Red treats audience to greatest hits in Ziggo Dome
Simply Red celebrated their 30th birthday in Amsterdam with two nights in the Ziggo Dome. The British band fronted by singer Mick Hucknall started out in 1985 and had a long string of hits ever since. Many people know a lot of their tracks without maybe even realizing it is them, so there was a lot of ‘oooh yeah, that is their song as well, I know that one!’ going on during the show. Although the tour is named after their recent album Big Love the main focus of the concert is on the greatest hits, like a journey through 30 years of Simply Red.

After a solid performance with gorgeous vocals by Dutch jazzy singer-songwriter Ruben Hein, the Simply Red show starts with a short clip including their biggest successes and youth pictures of Mick, followed by a vocally stunning rendition of one of their biggest hits, ‘Holding Back The Years’. He is accompanied by a band consisting of a guitarist, drummer, percussionist, keyboardist, bass player and woodwind player. Hucknall thanks his audience for coming and he introduces the first tracks by telling from which album they are and some stories about recording them. Although it is nice to hear some background information, it somehow kills the pace of the show a bit after a while.

The first part of the concert is mainly focussed on the slower songs with hits like ‘Say You Love Me’, ‘It’s Only Love’ and ‘So Not Over You’, but also the occasional swinging track, like the reggae influenced ‘Night Nurse’. Their performance is simple with an effective light show and suiting visuals, but the flawless musical performance is the centre piece at all time. We have to wait until a sparkling rendition of one of their biggest hits ‘Stars’, around midway through, to really get going and make the audience go wild. At that point the songs become more uptempo and the pace of the show gets faster and Mick and his guys show why they survived 30 years in the business and still are able to sell out arenas.

Mick’s vocals are still as versatile and powerful as back then and with his show man attitude, he knows to sell the hell out of his tracks. Towards the end we get hit after hit with ‘Fake’, ‘Sunrise’ and ‘The Right Thing’ which make even the people who are seated get up and dance. After a smashing version of their very first hit ‘Money’s Too Tight (To Mention)’ they go off stage for the first time, but they return for two encores including two of their most legendary uptempo hits, ‘Fairground’ and ‘Something Got Me Started’. Of course they saved their version of ‘If You Don’t Know Me By Now’ for last and literally every single person in the Ziggo Dome sings along with the words of the chorus and they even keep going when Mick and his men already finished the song. The show started out slowly, but once Simply Red was warmed up they treated their audience to a simple, but swinging show with lots of big pop hits!

——————————————-
Concert Recensie: Simply Red in Ziggo Dome

Simply Red trakteert fans op een show met de grootste hits
Simply Red bestaat alweer dertig jaar en dat moet groots gevierd worden met twee shows in de Ziggo Dome. De Britse band onder leiding van de rossige krullenbol Mick Hucknall brak in 1985 door en scoorde daarna hit na hit. Het is zo’n band waarvan iedereen wel een aantal nummers kent, maar tegelijk niet realiseert dat ze al zoveel hits op hun naam hebben staan. Dat zorgde in de Ziggo Dome geregeld voor een reacties als ‘Oh ja, dit liedje is ook van hen!’ of ‘Hey, maar deze ken ik ook!’. Hoewel ze de tour vernoemden naar hun recente album Big Love, speelden ze in Amsterdam op 20 en 21 november vooral hun grootste hits, als een tijdreis langs dertig jaar Simply Red.

Na een vocaal uitmuntend optreden van de Nederlandse jazzy singer-songwriter Ruben Hein is het de beurt aan de mannen van Simply Red die allereerst een filmpje laten zien met hun grootste successen en wat jeugdfoto’s van zanger Mick. Ze volgen dit op met een prachtige uitvoering van één van hun grootste hits, ‘Holding Back The Years’. Meteen valt op dat Hucknall nog altijd over een prachtig stemgeluid beschikt. Hij wordt bijgestaan door een band van zes man met gitaristen, drummers en zelfs wat blaasinstrumenten. De eerste nummers worden na een dankwoordje door Mick voorgesteld met wat informatie over het album waar ze op staan en hoewel deze achtergrondinformatie leuk is, haalt het wel het tempo van de show ietwat naar beneden.

Het eerste gedeelte van het concert is vooral gericht op het wat rustigere materiaal van de band met hits als ‘Say You Love Me’, ‘It’s Only Love’ en ‘So Not Over You’ afgewisseld met een enkele swingende plaat zoals het op reggae geïnspireerde ‘Night Nurse’. Het gehele optreden is simpel met een effectieve lichtshow en passende visuals, maar vooral gericht op het foutloze spel van de band. We moeten wachten tot een spetterende versie van hun grote hit ‘Stars’ ongeveer halverwege, voor de show, en daarmee ook het publiek, echt loskomt. Daarna volgt de ene na de andere uptempo hit waarmee ze het publiek uiteindelijk toch op de banken krijgen. Ze laten zien waarom ze al dertig jaar succesvol in de muziekindustrie zijn en zelfs nu nog grote zalen uitverkopen.

Mick’s stem is nog steeds even veelzijdig en sterk als in zijn jonge jaren en ook de uitstraling van een showman is hij nooit verloren. Hij weet als geen ander hoe hij zijn nummers moet verkopen. Naar het einde toe krijgen we de beste platen uit de geschiedenis van Simply Red te horen met liedjes als ‘Sunrise’, ‘Fake’ en ‘The Right Thing’ en met een knallende uitvoering van hun eerste grote hit ‘Money’s Too Tight (To Mention)’ staat ook het publiek op de tribunes te dansen. Vervolgens gaan ze voor de eerste keer van het podium af, maar keren terug met twee toegiften, waarbij het publiek eindelijk uit de bol kan gaan op de legendarische uptempo platen ‘Fairground’ en ‘Something Got Me Started’. Natuurlijk wordt er afgesloten met hun versie van ‘If You Don’t Know me By Now’ die door letterlijk iedereen in de Ziggo Dome wordt meegezongen. Het publiek gaat zelfs nog even door als Mick en zijn mannen al klaar zijn. Hoewel de show wat traag op gang kwam, weten ze hun publiek uiteindelijk toch wild te krijgen met een sobere, maar zeer swingende show vol grote pophits!

One thought on “Gig Review: Simply Red at Ziggo Dome

  1. The show was very good, but I missed the songs from the new album Big Love. And why did the band stop at 22.50 ? Why not playing half an hour more with all the songs of this new album?

Leave a Reply