Album of the Week: Sandra van Nieuwland – Breaking New Ground

Sandra van Nieuwland Breaking New Ground
Scroll naar beneden voor Nederlands.

Sandra van Nieuwland delivers honest and personal record
Sandra van Nieuwland experienced an impressive breakthrough in 2012 when she participated in The Voice of Holland. Although she did not end up winning the show, she was the biggest hype of the season when her covers of songs like ‘Keep Your Head Up’, ‘More’ and ‘Beggin’ all ended up in the highest regions of the Dutch charts. The album with her performances And More sold bucket loads and it is safe to say it was a difficult task to follow up this success. Sandra tried her luck on her own with the strong pop debut Banging On The Doors Of Love and the successful single ‘Hunter’. Now, two years later, she is back with her second full studio album Breaking New Ground.

With new seasons of the Voice of Holland following each year, it becomes harder for the previous promising talents to stay in the spotlight, but Van Nieuwland started the new era confidently with the release of the single ‘Truth’. The poppy and catchy track echoed the sound she produced on her previous record, but to be fair, the title Breaking New Ground is actually pretty appropriate as the sound of the rest of the record is quite new and fresh. She sounds more melancholic than ever and the tracks are all produced in an atmospheric and orchestral manner that perfectly suits her emotive and slightly jazzy vocal style.

The album opens with title track ‘Breaking New Ground’ that somehow feels like a statement, both musically and lyrically. “We’re breaking new ground, we follow the sound, we follow the sound of the beat of the drum. Come people come on, though we don’t know, where we’re gonna go”, she proclaims over a powerful piano driven pop track, probably talking about life in general and the creation of this record. On the beautiful ballad ‘Stop The Clocks’ with a dominant violin melody she sings: “Stop the clocks, you should be waking up before your light is dimming” and this is not the only melancholic or sentimental moment on the album. She takes her time to look back at her life, realizes how fast time goes by, asks herself important questions about life, searches for truth and honesty and finally comes clean. This makes clear how open Sandra dares to be.

One of the absolute highlights is the stunning ‘Indian Summer’, a slow burning ballad that perfectly translates the heatwave that is coming in the lyrics into a soundscape. For Sandra’s fans who would like some new tunes to dance to there is some good news as well. Apart from the catchy first single ‘Truth’ they get the single worthy swinging ‘Another Life’ that mixes jazzy elements with a reggae rhythm and instrumentation. ‘Wear My Shoes’ with its hand claps reminds us of the golden age of the banging bluesy rhythms. Breaking New Ground is a sonically diverse, beautifully orchestrated and above all bravely honest and personal album.

Must listen: Breaking New Ground, Indian Summer, Stop The Clocks, Come Clean, Another Life

Update: Sandra finally released ‘Indian Summer’ as a single, describing it as her ‘favourite song’ of her album. Chris Kikic who plays guitar in her band, created an arty video for the single. Watch and listen here:

————————————–
Album Recensie: Sandra van Nieuwland – Breaking New Ground

Sandra van Nieuwland levert eerlijk en open tweede album af
Sandra van Nieuwland beleefde in 2012 een indrukwekkende doorbraak dankzij haar deelname aan The Voice of Holland. Ze won het seizoen niet, maar scoorde grote hits haar covers van onder anderen ‘More’, ‘Beggin’ en ‘Keep Your Head Up’. Ze brak zelfs records in de Nederlandse hitlijsten en begon op zo’n hoogte dat het daarna moeilijk was hier een vervolg aan te geven. Ze deed het op eigen kracht ook heel aardig met het sterke popalbum Banging On The Doors of Love en de verdienstelijk presterende single ‘Hunter’. Ze keert twee jaar later terug met de gloednieuwe plaat Breaking New Ground.

Nu er elk jaar weer een blik nieuwe talenten opengetrokken wordt in een nieuw seizoen van The Voice, is het voor artiesten als Van Nieuwland niet gemakkelijk om in de spotlights te blijven, maar ze begon zelfverzekerd aan een nieuwe periode in haar carrière met de single ‘Truth’, die niet te ver van het geluid van haar vorige album vandaan ligt. De nieuwe plaat heet echter niet voor niets Breaking New Ground en we horen Sandra dan ook melancholischer dan ooit met producties die vooral door orkesten worden ondersteund. Deze frisse nieuwe sound past haar jazzy en gevoelige stemgeluid als een jas.

De titelsong en albumopener ‘Breaking New Ground’ klinkt zowel muzikaal als tekstueel als een statement. “We’re breaking new ground, we follow the sound, we follow the sound of the beat of the drum. Come people come on, though we don’t know, where we’re gonna go”, zingt ze vol passie op de krachtige door piano gedreven song, waarschijnlijk zowel verwijzend naar de fase in haar leven als het maken van de plaat. Op de door violen gedomineerde melodie van ‘Stop The Clocks’ zingt ze, “Stop the clocks, you should be waking up before your light is dimming”, en dit is zeker niet het enige melancholische of sentimentele moment van de plaat. Sandra blikt terug op haar leven, realiseert zich hoe snel de tijd voorbij vliegt, stelt belangrijke levensvragen, is op zoek naar de waarheid en eerlijkheid en maakt de balans op. Dit laat zien hoe open Sandra zich opstelt!

Eén van de absolute hoogtepunten is de meeslepende ballade ‘Indian Summer’ die de aankomende hittegolf uit de lyrics met een muzikaal landschap voelbaar maakt. Voor Sandra’s fans die wel van een dansje houden is er ook goed nieuws. Naast de pakkende eerste single ‘Truth’ komt ze ook met het single waardige ‘Another Life’ dat knap balans zoekt tussen jazzy invloeden en ritmes en instrumentatie uit reggae. Op ‘Wear My Shoes’ duikt ze in de gloriedagen van de stevige bluesy pop met rake drums en handklappen. Breaking New Ground is een muzikaal divers, mooi georkestreerd en vooral goudeerlijk en persoonlijk album geworden.

Dit moet je horen: Breaking New Ground, Indian Summer, Stop The Clocks, Come Clean, Another Life

Leave a Reply