Gig Review: Lianne La Havas at Paradiso

Lianne La Havas Paradiso 1
Scroll naar beneden voor Nederlands.

Lianne La Havas touches souls in Paradiso
The Netherlands, and especially Amsterdam, have a special place in Lianne La Havas’ heart. The British singer-songwriter managed to gain popularity here with her first album Is Your Love Big Enough and her name became bigger and bigger when second record Blood entered the Dutch charts at number 1. After gigs in Oosterpoort (Groningen), Paard van Troje (Den Haag) and TivoliVredenburg (Utrecht), on the 30th of November it was finally time for her sold out show in Paradiso, Amsterdam!

‘If I’m touring abroad for a while, I might as well bring some friends along’, Lianne must have thought, as she invited her pal musician Roseau to be her supporting act. Vocally both singers sound slightly similar, but in terms of genre, Roseau goes down a more electronic and bass heavy road. Her set started off a bit slow and samey, but once she grabs a guitar midway through, the pace is higher and the audience seems to really dig the last few tracks she plays. The atmosphere in the room rises to another level when Lianne and her band, consisting of a backing vocalist, drummer, bass player, guitarist and keyboardist, take the stage and start with a swinging rendition of ‘Green and Gold’, one of the highlights of her second record.

Lianne La Havas Paradiso 3

The by Jamaican and Greek parents raised La Havas plays a balanced mix of tracks from her first and second album. While the hits of the first record like the folky ‘Age’ and title track ‘Is Your Love Big Enough’ get the loudest cheers, the newer tracks are fastly generating more popularity during the show. Not surprising though as the sold out Paradiso is in awe of her for the full 90 minutes and the audience does everything Lianne charmingly asks of them. When Lianne La Havas asks you to sing the line ‘turn op for this love’ during new song ‘Grow’ you just do that. And when Lianne plays her tracks solo on guitar, you are quiet. During highly emotional renditions of ‘No Room For Doubt’, ‘Lost & Found’ and ‘Gone’ you could hear a pin drop, but nobody would pay attention to a dropping pin, when you listen to her crystal clear and powerful vocals. Throughout the night her voice is flawless as she gets all the ad lips and the fragile bits exactly right.

It’s not only Lianne, visibly moved by all the love she gets from her fans in Paradiso, who performs a perfect show tonight. She is assisted by a strong band that payed attention to all details in the productions of her tracks. They add something extra with hand claps, special percussion elements and most of all their contagious enthusiasm. Musically the show is diverse to say the least with acoustic ballads, but also full modern soul like ‘Unstoppable’ and even some rock arrangements to close the night with on ‘Never Get Enough’ and ‘Forget’. Lianne stays on stage chatting to the audience and does not want to leave, but jokes she doesn’t have that much material yet. She promises a third album will come soon and it’s safe to say 1500 people in Paradiso can’t wait!

————————————–
Concert Recensie: Lianne La Havas in Paradiso

Lianne La Havas Paradiso 2

Lianne La Havas krijgt Paradiso muisstil
Lianne La Havas heeft een speciaal plaatsje in haar hart voor Amsterdam, en eigenlijk heel Nederland. De Britse singer-songwriter scoorde hier al met haar debuutalbum en haar naam werd groter en groter toen de tweede plaat, Blood, op nummer 1 in onze hitlijsten binnenkwam. Om dit te vieren tourde ze door ons landje waarbij ze Groningen (Oosterpoort), Utrecht (TivoliVredenburg) en Den Haag (Paard van Troje) aandeed. Op 30 november stond ze voor een uitverkocht Paradiso!

Lianne maakt het gezellig op tour door haar goede vriendin en tevens zangeres, Roseau, het voorprogramma van haar shows te laten verzorgen. Vocaal gezien liggen de dames niet mijlenver uit elkaar, maar qua genre zoekt Roseau veel meer de elektronische kant met diepe bass op. Haar set begint wat traag en eenzijdig, maar als ze halverwege naar een gitaar grijpt, gaat het tempo omhoog en tijdens de laatste nummers weet ze het publiek toch te pakken. De sfeer in de zaal stijgt naar grote hoogtes als Lianne met haar vijf man sterke band het podium betreedt. Bijgestaan door een keyboardist, bassist, gitarist, drummer en achtergrondzangeres vertolkt ze een swingende versie van ‘Green and Gold’, één van de hoogtepunten van het tweede album.

De door Jamaicaans en Griekse ouders opgevoede zangeres speelt een gebalanceerde mix tussen materiaal van haar eerste en tweede plaat. De hits van de eerste, zoals het folky ‘Age’ en de titeltrack ‘Is Your Love Big Enough’, worden het meest enthousiast ontvangen, maar gedurende de show wordt duidelijk dat ook de nieuwere nummers gewaardeerd worden. Dit is niet verrassend als je ziet hoe Lianne met speels gemak het publiek 90 minuten lang in haar greep weet te houden. Als Lianne het publiek vraagt om het zinnetje ‘turn up for this love’ terug te zingen tijdens ‘Grow’, dan wordt daar massaal gehoor aan gegeven. Als ze gevoelige ballades speelt is iedereen stil. Tijdens emotionele vertolkingen van ‘Gone’, ‘No Room For Doubt’ en ‘Lost & Found’ kun je een speld horen vallen. Maar niemand wil een speld horen vallen, iedereen luistert met ingehouden adem naar de loepzuivere en krachtige stem van La Havas, die gedurende de avond geen enkel teken van zwakte laat zien. Ze overtuigt zowel tijdens uithalen als in de klein gehouden, breekbare stukken.

Het is overigens niet alleen Lianne, zichtbaar geëmotioneerd door alle liefde in Paradiso, die op de top van haar kunnen presteert. De band die haar bijstaat swingt en weet alle details in de producties van de liedjes ook live een plaatsje te geven met handklappen en extra percussie. Bovendien is de chemie tussen de leden en het algehele enthousiasme een lust voor het oog. Muzikaal gezien zijn ze van alle markten thuis met een aangename mix van akoestische tracks, moderne soul zoals het magische ‘Unstoppable’ en ook de wat stevigere tracks ‘Never Get Enough’ en ‘Forget’ met een rockarrangement waarmee afgesloten wordt. Lianne blijft nog even doorkletsen op het podium en wil eigenlijk niet weg, maar grapt dat ze niet genoeg materiaal heeft om nog lang door te gaan. Ze belooft snel met een derde plaat te komen en dat klinkt 1500 man in Paradiso als muziek in de oren!

One thought on “Gig Review: Lianne La Havas at Paradiso

  1. Lianne La Havas (vocals, guitar); Frida Touray (backing vocals); Cameron Miller (guitar); James Wyatt (keyboards); Adam Prendergast (bass); Jay Sikora (drums)

Leave a Reply