Song of the Day: Démira – Trophy

Démira Trophy
Scroll naar beneden voor Nederlands.

Démira unleashes ‘Trophy as next single
Remember when Démira had us all impressed with her single ‘Dragons’ a few months ago? Well, there is some good news to tell you, because she is back with another one! The Beste Singer-Songwriter van Nederland participant doesn’t like to slow down and brings us the single ‘Trophy’, complete with an intriguing music video. Both visually and sonically it is in line with what she did on ‘Dragons’ and that is exactly what we want to hear and see!

Démira explained how the idea behind the song and the video was inspired by the book The Collector, written by John Fowles. The story deals with a mad doctor who prepares the body of a woman to be displayed in his living room. Quite dark to say the least, but the video is beautifully executed and Démira looks like a gorgeous character from a myth with her hair like horns and the feathers on her shoulders and arms. What about the music then? It is hard to define Démira in a genre, but if I would have to try I would call it mystical alt pop with folk elements. Compared to ‘Dragons’, the pace of ‘Trophy’ is somewhat faster and the production with the ‘HEY!’ and ‘OH!’ in the chorus is quite ‘in your face’. The repetition of the lines “I am the trophy of wildlife, I am the infinite youth” is infectious and it would be great to hear this on Dutch radio!

——————————————-

Single recensie: Démira – Trophy

Démira dendert door met nieuwe single ‘Trophy’
Het is pas een paar maanden geleden dat Démira grote indruk maakte met haar single ‘Dragons’ op A Bit of Pop Music, maar we hebben alweer goed nieuws te melden. De zangeres die meedeed aan De Beste Singer-Songwriter van Nederland houdt het tempo hoog en lanceerde vandaag de opvolger, getiteld ‘Trophy’, compleet met een intrigerende videoclip. Zowel qua beeld als geluid ligt het op dezelfde lijn als ‘Dragons’ en dat is natuurlijk precies wat we wilden horen en zien!

Démira legde uit dat het idee achter het lied en de videoclip bij haar opkwam door het boek The Collector van John Fowles. Het verhaal gaat over een doorgedraaide dokter die het lichaam van een vrouw opzet in zijn woonkamer. Het is zeker behoorlijk duister, maar de video is mooi uitgevoerd en Démira ziet er prachtig uit als een mythisch personage met haar haren als hoorns en veren over haar armen. En hoe zit het met de muziek? Haar stijltje is lastig in een genre te vatten, maar als ik poging zou moeten wagen, zou ik het mystieke alt pop met een folk randje noemen. In vergelijking met ‘Dragons’ ligt het tempo op ‘Trophy’ wat hoger en de productie met de ‘HEY!’ en ‘OH’ in het refrein is zeer pakkend. Vooral ook de herhaling van het zinnetje “I am the trophy of wildlife, I am the infinite youth” sluipt gemakkelijk in je hoofd en het verdient absoluut een plaatsje op de Nederlandse radiostations!

Leave a Reply