Eurovision 2016 Review: The Netherlands: Douwe Bob – Slow Down

Douwe Bob Slow Down
Scroll naar beneden voor Nederlands.

Will Douwe Bob bring the Netherlands their next Eurovision success with ‘Slow Down?
Last week it was time for Douwe Bob to unveil the song he will perform at the Eurovision Song Contest in May, representing the Netherlands. The choice for the 23-year-old singer-songwriter was met with positive reactions, but as we all know, in the end it is about the song. I took some time to let ‘Slow Down’ sink in over the weekend and now here is A Bit of Pop Music’s first prediction. Will Douwe Bob do the Netherlands proud, just like Anouk and The Common Linnets did in 2013 and 2014?

First of all there are still quite some countries who either have to make a decision on their song, or still have to premiere it, so things can still change, but I think it is safe to say Douwe Bob stands a good chance of doing well with the European audience. With ‘Slow Down’ he went with a song that is very easy on the ear and actually sticks in your mind from the first time you hear it, which obviously is a great advantage in the Eurovision Song Contest, where most of the audience will hear the song either once or twice. At the same time, ‘Slow Down’ does not really get repetitive, thanks to the song only lasting for a little bit more than 2 minutes and 40 seconds. The positive message, about taking your time and letting go of pressure in life, will definitely translate well to the living rooms around Europe with a good staging!

Of course Douwe Bob himself is passionate about the song he wrote with Jan Peter Hoekstra, Jeroen Overman and Matthijs van Duijvenbode. Even more important, he seems determined to win the whole thing so he will do his absolute best to give the song the best performance he is capable of. The singer-songwriter is also quite the charming picture, which will definitely help to get the teenage girl votes coming in!

So how have the first reactions so far turned out? From the Netherlands, it is safe to say the music industry reacted positively and people expect a simple, straightforward song with light country influences to do well, especially after the huge success of the Common Linnets and their second place in 2014. The people of the Netherlands of course reacted in very diverse ways, but the Monday after, the song is still number 1 in iTunes, so that is a positive sign. On the international Eurovision websites, the reactions differ greatly, but most of them are strong. People either love it or hate it, which is way better than indifferent reactions, as these songs tend to be forgotten by the time the next act starts. Also, ‘Slow Down’ is the only singer-songwriter tune with country vibes at the contest so far, which is positive for the chances of the Netherlands to do well. The hype around Douwe Bob’s song was quite high with the bookmakers days before it was premiered, as The Netherlands rose to a sixth spot with the best odds to win the contest. At this moment he is at a 15th spot, which quite a bit higher than the Common Linnets were at this point and we all know how that ended!

Although some people might have hoped for something a bit more exciting with more climax, I have to say ‘Slow Down’ is really growing on me and with the right performance, the simple and positive message could actually connect with people all around Europe. A place in the final and even a pretty good result there, should definitely be possible.

Update: After the first repetitions live in Stockholm, the popularity of Douwe Bob is clearly rising. He is on a 14th spot out of 42 countries with the bookmakers at the moment. In the first semi final, he is in the 5th position now, which would mean a fairly easy qualification!

————————————————
Single recensie: Douwe Bob – Slow Down

Brengt Douwe Bob Nederland weer succes op het songfestival?
Vorige week vrijdag was het eindelijk tijd voor Douwe Bob om zijn songfestivallied waarmee hij Nederland gaat vertegenwoordigen, te onthullen. De aankondiging dat de 23-jarige singer-songwriter verkozen was, werd in eerste instantie positief ontvangen, maar het gaat uiteindelijk natuurlijk allemaal om het lied. Uiteraard waren de reacties ook dit jaar weer behoorlijk uitgesproken en divers, maar A Bit of Pop Music heeft het liedje over het weekend laten inzinken en komt nu met een oordeel! Gaat Douwe Bob Nederland na Anouk in 2013 en The Common Linnets in 2014 weer een succesverhaal leveren?

Allereerst heeft nog niet ieder land een lied gekozen of onthuld en hebben we de uiteindelijke optredens natuurlijk nog niet gezien, maar toch denk ik dat Douwe Bob een goede kans maakt op een hoge eindnotering met zijn ‘Slow Down’. Hij heeft gekozen voor een zeer makkelijk in het gehoor liggend liedje dat zich snel in je hoofd nestelt en daar ook niet meer zo snel uitgaat. Dit is natuurlijk een groot voordeel op het songfestival, waar het grootste deel van het publiek de liedjes maar één of twee keer hoort. Tegelijkertijd gaat het lied niet te snel vervelen, omdat het door de duur van 2 minuten en 40 seconden niet teveel in herhaling valt. De positieve boodschap over het laten gaan van de druk in het leven en de tijd te nemen, zal ongetwijfeld goed ontvangen worden in de huiskamers door heel Europa met de juiste vibe tijdens het optreden.

Natuurlijk is Douwe Bob zelf erg gepassioneerd over het liedje dat hij schreef met Jan Peter Hoekstra, Jeroen Overman en Matthijs van Duijvenbode en hij is zelfs gebrand op de winst. Dat is precies de instelling waarmee hij een onvergetelijk optreden kan neerzetten! Wat natuurlijk ook in zijn voordeel werkt is zijn uiterlijk, waarmee hij ongetwijfeld wat Europese tienerharten kan laten smelten.

Maar hoe waren de eerste nationale en eerste internationale reacties eigenlijk? In Nederland werd vooral uit de muziekindustrie zelf zeer positief op het lied gereageerd. Velen prezen de muzikaliteit van de bijdrage en zijn overtuigd van de kracht van de eenvoud. Hoewel het publiek zoals altijd sterk verdeeld was, is het een goed teken dat hij na het weekend nog steeds op de eerste plaats in onze iTunes lijst staat. Op de internationale songfestivalwebsites werd ook sterk wisselend gereageerd, maar bijna alle reacties waren wel erg uitgesproken. Of men vindt het prachtig, of men vindt er helemaal niets aan. Deze reacties voorspellen vaak een positiever resultaat dan liedjes waar iedereen nogal onverschillig op reageert, want die zijn al weer vergeten op het moment dat het volgende optreden begint. Daarnaast is ‘Slow Down’ tot nu toe het enige verkozen singer-songwriter liedje met een country tintje, dus dat werkt zeker in ‘ons’ voordeel. De hype rond de presentatie van Douwe Bob’s lied was ook bij de bookmakers hoog, waar Nederland naar een zesde plaats steeg. Na de presentatie zakte hij echter naar de vijftiende plaats, wat nog steeds een stuk hoger is dan waar The Common Linnets stonden, en we weten allemaal hoe dat is afgelopen!

Sommige mensen hadden gehoopt op een spannender lied met een grotere climax, maar ik moet zeggen dat ‘Slow Down’ met elke luisterbeurt beter wordt, maar tegelijkertijd ook meteen in je hoofd zit. Met de juiste visuele aanpak kan dit in combinatie met de positieve boodschap zeker indruk maken op de Europese stemmer. Ik verwacht dan ook dat hij de finale wel zal halen en ook daar een goed resultaat zal neerzetten!

Leave a Reply