Concert Review: Mariah Carey at Ziggo Dome

Mariah Carey Sweet Sweet Fantasy
Scroll naar beneden voor Nederlands.

Mariah Carey proves she can still hit her notes
It has been light years since Mariah Carey visited the Netherlands for the last time for a concert, but luckily she came back to Amsterdam with her Sweet Sweet Fantasy Tour in Ziggo Dome. With a show full of her biggest hits, she did not only prove her reputation as a diva, but she also showed she can still sing.

Over the past couple of years there has been quite some discussion about the vocal abilities of Miss Carey. People said she lost her voice and she couldn’t hit her notes anymore. Just to put everyone’s mind at ease: yes, Mariah can still pull off those high notes. She already proves this during the second song of the concert, ‘Emotions’. She impresses with a long string of impossible notes and nails them all.

Still the concert started out a little weak. During the opening track ‘Fantasy’, the catchy 90s hits that inspired the name of this tour, it was clear Mariah was not singing live. Although this did not seem like a promising start, she mostly leaves the backing track out of it for the rest of the night. At times her voice is not pitch perfect, but hey, this at least proves she is actually singing and she never goes really out of tune anyway. She still has a powerful set of pipes and this is a relief for most of her fans, judging by the amount of people who happily state: “She can still do it!”

Mariah’s voice is actually the strongest part of the show, as the ballads form the highlights of the evening. The visuals during the uptempo tunes look like she still had them lying around from the 90s and her dancers never impress. They take off their shirts to mask the fact that synced dancing is not their strong suit. For one moment we think Mariah will still put on a show when she invites a guy who walks with crutches from the audience on stage during the sensual ‘Touch My Body’. All he gets in the end is an innocent lapdance from Mimi’s dancers while the super star herself only rubs his hair.

Something that Mariah does convincing though, is confirming her reputation as a diva. Her dancers carry her on stage, she constantly calls everyone around her ‘dahhhling’ and she never sings without wind machines that make her hair dance. The fun thing about all this is that she does not take herself all too seriously. When the wind machine malfunctions she jokingly sings: “Do I have to do everything myself around here?” When she adresses her audience she always does this singing instead of talking. Although she obviously is the star of the night, she does not forget to give her colleagues credit. The band and dancers are thanked twice and special guest Trey Lorenz gets the spotlight to perform a song on his own. He later joins in for Mariah’s hit ‘One Sweet Day’, originally recorded with BoyZ II Men.’

Although Mariah’s tour was supposed to be all about her 18 number 1 hits in the US, she skips ‘I’ll Be There’ and ‘Against All Odds (Take A Look At Me Now)’ which usually are part of the setlist. This might have something to do with the fact that Carey started 20 minutes too late, but she does apologize for this. Apparently it was the birthday of one of her crew members so they had a little celebration backstage before the show.

Luckily the crowd gets to enjoy a lot of her other major hits, from ‘My All’ to ‘Hero’ and from big come back hit ‘We Belong Together’ to the still stunning ‘Without You’ which functions as the perfect encore. An unexpected highlight however, is a performance of ‘When You Believe’. This was originally a duet with Whitney Houston, which Mariah hardly ever performs live. It was moving to see Mariah alone on stage while the music video on the backdrop shows both divas holding each other’s hand. This emotional contrast brings goosebumps in the whole Ziggo Dome. Mariah Carey might not be the hit machine she once was anymore, but the emotional reactions to her hits from the 90s show why she is still relevant.

Written by Tim van Erp

——————————————————
Concert Recensie: Mariah Carey in Ziggo Dome

Mariah bewijst dat ze nog steeds noten op haar zang heeft
Voor het eerst in jaren heeft Mariah Carey Nederland weer bezocht voor een concert. Met haar Sweet Sweet Fantasy Tour, waarbij ze de grootste hits uit haar carrière ten gehore brengt, stond ze zaterdagavond in de Amsterdamse Ziggo Dome. Daar deed ze niet alleen haar reputatie als diva eer aan, maar bewees ze ook nog steeds te kunnen zingen.

Want daar was de laatste jaren nogal een hoop om te doen. Mariah zou haar stem kwijt zijn, zou niet meer zuiver kunnen zingen en zou haar hoge noten – die haar wereldfaam opleverden – niet meer halen. Om maar meteen de vraag die op iedereens lippen brandt te beantwoorden: jawel, Mariah haalt haar hoge noten nog. Dat bewijst ze meteen bij het tweede nummer van de set, ‘Emotions’, waar de ene na de andere hoge toon elkaar op indrukwekkende wijze opvolgt.

Toch begint het concert twijfelachtig: tijdens openingsnummer ‘Fantasy’, de catchy jaren ’90-hit waar de concertreeks naar vernoemd is, is het vrij duidelijk dat Mariah niet live zingt. Dat is niet bepaald veelbelovend, maar gelukkig zingt Mimi daarna nog maar sporadisch met een backing track mee. En ja, soms is haar stem niet loepzuiver, maar daarmee bewijst ze in ieder geval dat ze wel écht zingt – en vals wordt het nergens. Gedurende de show bewijst Mariah nog over een behoorlijk krachtige stem te beschikken. Tot opluchting van het publiek, zo blijkt, want het aantal keren dat we “Ze kan het nog!” hoorden was niet van de lucht.

Mariah moet het ook vooral van haar stem hebben, want tijdens de ballads is de show het sterkst. De visuals zien eruit alsof ze regelrecht zijn meegenomen uit de jaren ’90 en ook haar dansers zijn nergens écht indrukwekkend. Ze doen hun best en trekken zelfs regelmatig hun shirt uit, maar synchroon dansen is niet hun sterkste punt. Het show-aspect lijkt wat sterker te worden wanneer er een jongen – op krukken! – het podium op wordt gebracht tijdens ‘Touch My Body’, maar hij krijgt terwijl hij geblinddoekt op een stoel zit eigenlijk alleen een voorzichtige lapdance van Mariahs dansers. De superster zelf woelt alleen even door zijn haar.

Wat Mariah wél met overtuiging doet, is haar reputatie als diva bevestigen. De zangeres wordt door haar dansers het podium opgedragen, noemt iedereen steevast ‘dahhhling’ en heeft constant een windmachine voor zich die haar haren doet opwaaien. Dit is allemaal wel met een flinke knipoog: als de windmachine even niet de kracht oplevert die zij wenselijk acht, zingt ze semi-klagend: “Do I have to do everything myself around here?” Dat is sowieso een grappig element van de show: Mariah spreekt haar publiek bijna alleen maar zingend toe in plaats van pratend. En zij mag dan wel de ster van de show zijn, ze vergeet haar collega’s niet: de band en dansers worden tot twee keer toe bedankt en Mimi laat ook haar special guest Trey Lorenz een lied ten gehore brengen. Later vergezelt hij haar nog voor het duet ‘One Sweet Day, dat ze oorspronkelijk met Boyz II Men zong.

Mariahs tour is erop gestoeld dat ze achttien #1-hits scoorde in de VS, maar opmerkelijk genoeg brengt ze die niet allemaal ten gehore. Sterker nog, de setlist bevat minder dan achttien nummers, en uiteindelijk duurt het optreden nog geen anderhalf uur. Bovendien worden ‘Against All Odds (Take a Look at Me Now)’ en ‘I’ll Be There’ tijdens de Ziggo Dome-show overgeslagen, wellicht omdat de zangeres twintig minuten te laat het podium betreedt. Waar ze zich overigens wel voor verontschuldigt, want een van haar crewleden vierde haar verjaardag.

Gelukkig komen een heleboel andere Mariah-klassiekers wel langs: van ‘My All’ tot ‘Hero’ en van haar grote comeback-hit ‘We Belong Together’ tot het nog steeds prachtige ‘Without You’ als knallende toegift. Een absoluut hoogtepunt van het concert dient zich echter aan op een relatief onverwacht moment. Dat is namelijk wanneer Mariah When You Believe ten gehore brengt, een duet met de in 2012 overleden Whitney Houston, dat ze vòòr deze tour zelden live zong. Het is een absoluut kippenvelmoment. Op de achtergrond is in het groot de clip te zien, waarin Mariah en Whitney samen het nummer zingen terwijl zij elkaars hand vasthouden: het beeld van Mariah die vóór dat scherm in haar eentje haar deel van het lied zingt, schetst een bijzonder ontroerend contrast. Hits scoort Mariah anno 2016 wellicht niet meer, maar haar ballads van weleer zorgen na al die jaren nog steeds voor de nodige emoties. En dat is voldoende om deze tour als relevant te beschouwen.

Door Tim van Erp

Leave a Reply