Friday’s Five Tunes with Démira

Press Photo DÉMIRA, Asja Jäger
Photo by Asja Jäger
Scroll naar beneden voor Nederlands

Always wondered what pop stars themselves listen to whenever they are not on stage or writing new music? It’s time to find out! Every week, A Bit of Pop Music will bring you Friday’s Five Tunes, a selection of five favourite songs by a current pop artist. This week Démira takes the wheel!

Démira is only 18 years old, but she already earned her stripes in her home country the Netherlands. After participating in a tv show called The Best Singer-Songwriter of the Netherlands, she gained national attention and released a few EPs. She finished her high school and now concentrates fully on her music career. She just released the brand new EP White Ravens which she told A Bit of Pop Music all about in a recent interview. Now she has also selected her five favourite tunes of the moment!

Daughter – Tomorrow (4AD Sessions, Air Studios)
“Daughter was one of the first artists that inspired me to write my own songs. Since the release of ‘Youth’ in 2011, I am a big fan. A year later I saw them live in Amsterdam and that was the first show I attented on my own, when I was only 14 years old! During the last song, which of course was ‘Youth’, I had to catch a train home, but in January I saw them again. Actually I really appreciate all of their songs, but this version of ‘Tomorrow’ is simply amazing. Especially the vibraphone and violins are outstanding!”

Soko – Temporary Mood Swings
“Soko is the coolest woman out there at the moment! The raw music she creates is uncensored and sometimes plain ugly, but it has so much charm at the same time. She is very honest, really emotional, a free spirit and powerful. I recognize myself in the way she presents herself. This song reminds me of The Cure and I love the rebellious vibe. GIRLPOWER!”

Keaton Henson – Healah Dancing
“This song is on the album Romantinc Works and I used to listen to it a lot during the creation of my EP White Ravens. I listen to instrumental music when I am writing, because I get easily distracted by lyrics. I am a big fan of Henson’s work, not only the music, but also his poetry, lyrics and illustrations are so beautiful. There are only a few people who can capture my attention constantly and he is one of them.”

Fever Ray – Keep The Streets Empty For Me
Fever Ray has a sound that is completely their own. I heard this track for the first time in the movie Red Riding Hood and it immediately stuck. I think they are just a little bit better than CocoRosie and so interesting as an act as well. Their music videos are great and so is their second band The Knife. Generally speaking I love Scandinavian bands, especially because of their productions and sound.

Nik Kershaw – The Riddle
Very. Guilty. Pleasure. ‘Love In An Elevator’ by Aerosmith and Enrique Iglesias’ ‘Rhythm Divine’ are also on my list, but this one is amazing. The crazy, trippy music video and the lyrics are great. Above all, this tune makes me very happy!

Démira told me that she had a hard time picking only five tunes and that she would have loved to include a song from the Shallow Bed album by Dry The River or either ‘Gunshot’ or ‘I Never Learn’ by Lykke Li. Is that cheating? For this time, I let her get away with it! Awesome list with interesting choices by Démira!

————————————————————-

Heb je altijd al eens willen weten waar artiesten zelf eigenlijk naar luisteren in hun vrije tijd? Dan is dit je kans om erachter te komen! Elke week vertelt een artiest alles aan A Bit of Pop Music over hun vijf favoriete liedjes op dit moment. Deze week is het de beurt aan Démira!

Démira is een 18-jarige Nederlandse artieste die bekend werd door haar deelname aan De Beste Singer-Songwriter van Nederland. Ze bracht al wat EP’s uit en rondde haar middelbare school af. Inmiddels is ze voor de volle honderd procent zangeres en vorige week verscheen haar nieuwe EP White Ravens waar ze ons alles over vertelde in een interview. Nu selecteert ze ook nog eens haar vijf favoriete liedjes van het moment!

Daughter – Tomorrow (4AD Sessions, Air Studios)
“Daughter is een van de eerste artiesten die me inspireerden om zelf liedjes te maken. Sinds Youth in 2011 ben ik groot liefhebber. Ik zag ze in de Melkweg een jaar later, toen ze voor het eerst een concert in Nederland gaven (volgens mij), wat tevens het eerste concert was waar ik in m’n eentje, op 14 jarige leeftijd, naartoe ging. Bij het laatste nummer – vanzelfsprekend Youth – moest ik de laatste trein naar de Achterhoek halen. In januari zag ik ze weer, in Paradiso. Feitelijk kan ik ieder liedje van hun gigantisch waarderen, maar deze versie van Tomorrow vind ik fantastisch. Vooral die vibrafoon en violen zijn he-le-maal te gek.”

Soko – Temporary Mood Swings
“Soko! De gaafste vrouw van nu! Vind ik. Haar rauwe muziek, ongecensureerd en soms ook heel lelijk, heeft zo veel charme. Ze is heel eerlijk, heel emotioneel, maar toch zó vrijgevochten en krachtig. Ik herken mezelf heel erg in haar. Dit liedje doet me een beetje denken aan The Cure en heeft een lekkere rebelse vibe. I like! GIRLPOWER!”

Keaton Henson – Healah Dancing
“Het album Romantic Works waar deze track ook op staat heb ik ontzettend veel geluisterd toen ik aan mijn EP ‘White Ravens’ werkte. Ik luister heel veel instrumentale muziek als ik aan het schrijven ben omdat ik automatisch naar de tekst luister en dan gauw afgeleid raak. Ik ben groot fan van het werk van Keaton Henson. Niet alleen zijn muziek, maar ook zijn poëzie, lyrics en illustraties vind ik prachtig. Er zijn maar heel weinig mensen die me intrigeren en continue interesseren. Hij kan dat.”

Fever Ray – Keep The Streets Empty For Me
“Fever Ray heeft zo’n eigen sound. Ik hoorde deze track bij de film ‘Red Riding Hood’ en hij bleef direct hangen. Ik vind het nèt wat gaver dan CocoRosie en qua act ook heel interessant. Hun videoclips zijn fantastisch, hun tweede band ‘The Knife’ ook. Scandinavische bands en artiesten vind ik over het algemeen heel erg fraai. Vooral de producties en sound.”

Nik Kershaw – The Riddle
“Very. Guilty. Pleasure. Love In An Elevator van Aerosmith en Rhythm Divine van Enrique Iglesias staan o.a. ook in het rijtje, maar deze blijft te gek. Lekker een maffe, trippy clip en nog best een goede tekst ook! Bovendien word ik er heel vrolijk van.”

Démira vertelde me dat ze ook nog graag een liedje van het album Shallow Bed van Dry The River had willen toevoegen of ‘Gunshot’ of ‘I Never Learn’ van Lykke Li, maar helaas was er geen plek meer! Voor deze keer zie ik het door de vingers en maak ik er toch nog maar even melding van! Een interessante lijst van Démira!

Leave a Reply