Gig Review: Troye Sivan at Paradiso

Troye Sivan Blue Neighbourhood promo
Scroll naar beneden voor Nederlands.

Troye Sivan brings Blue Neighbourhood to Amsterdam
The star of Troye Sivan has been rising rather quickly over the past year. The Australian-South African pop artist and YouTube star made waves online with his heavy video trilogy that touched upon the relationship and romance between Sivan and his youth friend. His impressive debut album Blue Neighbourhood, full of delicious electronic pop and honest lyrics, turned him into one of the most exciting new artists around. To promote the record he started a tour and his concert in Paradiso in Amsterdam was sold out within minutes!

His predominantly young and enthusiastic audience was treated to a performance by Astrid S as supporting act. Within one minute it was clear why Troye invited the Norwegian artist to join him on tour. She is young, talented and funky. She has this angelic voice with a great reach and some very quirky dance moves. Astrid impressed with her own songs ‘Hurts So Good’ and ‘Paper Thin’. This was her first time in Amsterdam, but the crowd already seemed to love her, especially when she did a cover of Drake’s huge hit ‘Hotline Bling’.

Troye Sivan started his performance exactly according to the scheduled time in a dark, blue and smoky setting. Troye himself was standing in front of a bright light and kicked off with the song ‘Bite’. From the first moment on, all about his performance is so pure! He delivers great vocals paired with some geeky moves on songs like ‘for him.’, ‘Cool’ and ‘DKLA’ while he runs from one side of the stage to the other and back. For the great electronic production of ‘Fools’ he steps up his game with wilder dance moves and he absolutely owned the stage. That stage was often dressed in blue visuals, referring to the title of his album with these three cute houses that lighted up. It was all quite simple, but there is not much he needs with his vocal talent and high energy levels!

During the breaks he mentioned that no other crowd ever screamed this loud, stating he is obsessed with the city of Amsterdam, even trying to communicate in Dutch with his fans. He wore a rainbow flag thrown on stage by one of his fans during his song ‘Heaven’, that explicitly deals with the problems young gay people have to overcome while growing up. It is obvious he connects with his audience through his open and honest songwriting. Another highlight for his fans is the single ‘Wild’, where he gets the crowd to sing along. Eventhough his vocals were not that strong at times during this track, he makes up for it with those cute dance moves!

Before his cover of Amy Winehouse’s ‘Love Is A Losing Game’ he gets his fans to make out with each other when he asks if some of them are in a relationship or on a date. Although it was not my favourite choice of cover (I would have prefered ‘Valerie’), he managed to twist the song into his own personal style. Next up was his first single ‘Happy Little Pill’, which he performed in a slower, more acoustic version. Although it sounded pure and his vocals were on point, I would have prefered to hear this in the original state, as the beat paired up with his vocals make it such a good song. Somewhere near the end of the show he walks off as he isn’t feeling well and comes back after five minutes, jokingly asking for more applause for his band, for entertaining while he was away. He then continues on high energy like nothing happened, although it is hearable in his vocals every now and then.

For one of his most emotional tracks, ‘Talk Me Down’ (which formed the shocking climax of his video trilogy), he asked the whole crowd to use their flashlight and that made for an amazing view. He disappeared, but of course came back for what were the two absolute highlights of the night. On ‘Lost Boy’ he takes you away with his soothing voice and he delivered his last bit of energy on his biggest hit so far, ‘Youth’. It worked out perfectly as the whole crowd went mad about it and was screaming along with the lyrics. A worthy closer of a strong concert by a still developing pop star.

Some footage of ‘Youth’ live in Paradiso.

By Stefan Zhu
————————————————————————–
Concert Recensie: Troye Sivan in Paradiso

Troye Sivan brengt Blue Neighbourhood tour naar Nederland
Troye Sivan is een snel rijzende ster in het internationale muzieklandschap. De Australische/Zuid-Afrikaanse pop artiest en YouTube ster maakte indruk online met het uitbrengen van de heftige en persoonlijke video trilogie die draaide om zijn romance met een jeugdvriend. Zijn ijzersterke debuutalbum Blue Neighbourhood vol swingende elektronische pop en goudeerlijke songteksten, maakte één grote belofte voor de popwereld van hem. Om zijn plaat te promoten toert hij momenteel de wereld rond en maakte een stop in Amsterdam. Zijn concert in Paradiso was binnen enkele minuten uitverkocht!

Zijn overwegend jonge en vooral enthousiaste fans werden als voorprogramma getrakteerd op een optreden van Astrid S. Vanaf moment één is het duidelijk waarom Troye deze Noorse artieste op sleeptouw heeft genomen. Ze is jong, getalenteerd en fris. Haar stem klinkt haast engelachtig, maar met een groot bereik en behoorlijk eigenzinnige dansmoves! Astrid maakte direct indruk met haar eigen liedjes ‘Paper Thin’ en ‘Hurts So Good’. Hoewel dit haar eerste optreden ooit in Amsterdam was, leek het publiek gelijk van haar te houden, vooral tijdens een cover van Drake’s wereldhit ‘Hotline Bling’.

Troye Sivan begon zijn eigen optreden precies op tijd in een donkere, rokerige blauwe setting. Hij nam plaats achter een fel licht om het optreden af te trappen met ‘Bite’. Vanaf het begin is het meteen duidelijk dat we naar een puur optreden aan het kijken zijn. Hij zingt sterk terwijl hij zijn typische danspassen uitvoert op liedjes als ‘for him.’, ‘Cool’ en ‘DKLA’. Hij gebruikt elke centimeter van het podium door continu van de ene naar de andere kant te bewegen. Voor de krachtige, elektronische productie van ‘Fools’ doet hij er nog een schepje boven op met wildere moves terwijl zijn charisma de hele zaal vult. De invulling van het podium is verder simpel met veel blauw en drie lichtgevende huisjes als verwijzing naar zijn albumtitel. Meer heeft hij overigens ook niet nodig met zijn stem en energie.

Tussen de liedjes door uit hij zijn liefde voor het Nederlandse publiek, door te zeggen dat mensen nog nooit zo hard voor hem hebben geschreeuwd. Hij vertelt over zijn obsessie met Amsterdam en wisselt zelfs wat woorden in het Nederlands. Hij draagt een op het podium gegooide regenboogvlag tijdens het lied ‘Heaven’, dat gaat over de problemen die homojongeren voor hun kiezen krijgen tijdens het opgroeien. Het is duidelijk dat hij op dit soort nummers een band creëert met zijn fans, dankzij zijn open en eerlijke manier van schrijven. Een volgend hoogtepunt voor de fans is de single ‘Wild’ waarbij uit volle borst wordt meegezongen. Troye’s eigen vocalen laten hier en daar wel wat te wensen over, maar dat maakt hij goed met aandoenlijke dansjes.

Voor zijn cover van Amy Winehouse’s ‘Love Is A Losing Game’ krijgt hij het voor elkaar dat fans met elkaar beginnen te zoenen, als hij vraagt of er mensen toevallig op date zijn bij zijn show. Hoewel het niet mijn favoriete lied voor een cover was (ik had liever ‘Valerie’ gehoord), weet hij het zich wel volledig eigen te maken. Hij vervolgde met een akoestische versie van zijn single ‘Happy Little Pill’. Hoewel het puur en zuiver klonk, was het beter geweest deze track in zijn originele staat te horen, gezien de beats het juist naar een hoger plan trekken. Tegen het einde van de show verdwijnt hij even van het podium, omdat hij zich niet lekker voelt en grapt na vijf minuten dat zijn band meer applaus verdient voor het vermaken van het publiek. Vervolgens gaat hij energiek verder alsof er niets is gebeurd, hoewel het hier en daar in zijn stem wel merkbaar wordt.

Tijdens het emotionele ‘Talk Me Down’ (dat de schokkende ontknoping van zijn video trilogie vormde) vraagt hij het publiek de zaal te verlichten met hun telefoons en dat levert een fraai gezicht op. Hij verdwijnt van het podium, maar komt uiteraard terug voor een toegift, dat het absolute hoogtepunt van de avond vormt. Hij zet ‘Lost Boy’ in en iedereen laat zich mee voeren door zijn vocalen. Voor ‘Youth’ perst hij het laatste beetje energie uit zijn lijf en dat pakt goed uit als het publiek enthousiast begint mee te schreeuwen. Een waardig einde van een sprankelend optreden van een nog groeiende popster!

Beelden van ‘Youth’ live in Paradiso.

Door Stefan Zhu

Leave a Reply