Friday’s Five Tunes with Ed Struijlaart

Ed-Struijlaart03
Scroll naar beneden voor Nederlands.

Always wondered what pop stars themselves listen to whenever they are not on stage or writing new music? It’s time to find out! Every week, A Bit of Pop Music will bring you Friday’s Five Tunes, a selection of five favourite songs by a current pop artist. This week’s choices are by Ed Struijlaart.


Ed Struijlaart is a Dutch singer-songwriter who started his career as part of the band Stud Muffins. He quit his day job a few years ago in order to follow his dreams and start a career as singer-songwriter. Ever since that big moment he has released two full albums and a few singles. His most recent track is a duet with Dutch X Factor winner Lisa Lois and it is called ‘Made of Stars’. This week Ed tells us all about his musical inspirations and favourite tunes!

John Mayer – Stop This Train
“I still remember the moment I heard this song for the first time. I watched some YouTube clips on the couch while drinking a beer. I came across a live performance of this song by John Mayer. The lyrics and the whole atmosphere of the track completely matched with my own life at that moment and I instantly fell in love with it. That love never died.”

The Doors – Break On Through (To The Other Side)
“I was probably 16 when the movie about The Doors with Val Kilmer as a perfect Jim Morrison was released. That was exactly what I needed as a teenager! For months, me and my friends only listened to The Doors and the intro of this song is one of the best I have ever heard.”

Jimi Hendrix – Voodoo Child (Slight Return)
“Speaking of intros! This is by far the best guitar intro ever! Actually it’s the best guitar riff too! I heard it for the first time when watching the movie Under Siege (with Steven Seagal). I immediately paused the movie and skipped to the end credits to see who the artist was. When I saw Jimi Hendrix’ name I knew which album to buy with my money earned as paper boy. I immediately ordered his Best Of at the local record store (you know, when there was no iTunes yet). I can honestly say it changed my life as it was the point I really started to take playing guitar seriously.”

Cream – Crossroads
“This was the first song Eric Clapton ever performed together with Cream. It is a legendary live recording from the Winterland Festival. We hear a band at their best and Clapton puts his heart and soul in his guitar and vocals. It was written by Robert Johnson (the first guy of the 27 Club) who was an inspiration to many musicians, including me!”

Bill Withers – Ain’t No Sunshine
“This track marks the start of my love for soul music. Bill Withers is a great guy with a beautiful attitude towards life. It takes guts to hand back your record deal, because you don’t want to continue like that anymore. That’s how you stay true to yourself. He is pure and you hear that in everything he does. If you can write a track that has everyone singing along from the first line, you are an absolute hero.”

That is a list full of classics you got there Ed! Are you curious what Mr. Struijlaart himself sounds like? Check out the beautiful duet ‘Made of Stars’ with Lisa Lois.

———————————————-

Heb je altijd al eens willen weten waar artiesten zelf eigenlijk naar luisteren in hun vrije tijd? Dan is dit je kans om erachter te komen! Elke week vertelt een artiest alles aan A Bit of Pop Music over hun vijf favoriete liedjes op dit moment. Deze week spraken we met Ed Struijlaart!

ED Struijlaart is een Nederlandse singer-songwriter die zijn carrière begon bij de band Stud Muffins en enkele jaren geleden met zijn baan stopte om zijn droom na te jagen: het starten van een carrière als singer-songwriter. De zanger en gitarist bracht sindsdien twee platen uit met een reeks aan singles. Zijn meest recente werk is het duet ‘Made of Stars’, opgenomen met X Factor winnares Lisa Lois. Aan A Bit of Pop Music vertelt hij alles over zijn favoriete tracks en muzikale inspiratiebronnen.

John Mayer – Stop This Train
“Ik weet nog dat ik dit nummer voor het eerst hoorde. Ik zat rustig met een biertje op de bank YouTube filmpjes te kijken. Daar kwam ik ineens een live performance tegen van John Mayer met dit liedje. De tekst en de sfeer van het nummer sloten zo aan bij mijn eigen situatie op dat moment dat ik instant verliefd werd op dit liedje. Dat is nooit meer over gegaan.”

The Doors – Break On Through (To The Other Side)
“Ik was denk ik een jaar of 16 toen de biopic over The Doors uitkwam, met Val Kilmer in de hoofdrol als een bijna één op één kopie van Jim Morrison. Dat was een schot in de roos bij een puberende Ed. Mijn vrienden en ik hebben maandenlang niets anders dan The Doors gedraaid en het intro van dit liedje is toch wel één van de besten die ik ken.”

Jimi Hendrix – Voodoo Child (Slight Return)
“Over intro’s gesproken! Dit is by far het beste gitaarintro aller tijden…sterker nog, ik denk dat dit nummer de beste gitaar riff ooit heeft. Ik hoorde het voor het eerst tijdens het kijken van de film Under Siege (met Steven Seagal in de hoofdrol). Ik zette de film gelijk stil om door te spoelen naar de aftiteling. Toen ik de naam Jimi Hendrix voorbij zag komen wist ik gelijk welke CD ik van mijn krantenwijk guldens moest aanschaffen. Via de Boek en Plaat (voor de jongere lezers: een soort analoge Bol.com) kon ik ‘The best of Hendrix’ bestellen. Ik mag wel zeggen dat dat mijn leven heeft veranderd en dat ik daardoor pas echt fanatiek gitaar ben gaan spelen.”

Cream – Crossroads
“Dit was het eerste liedje dat Eric Clapton ooit zong samen met The Cream. Het is een legendarische live opname tijdens het Winterland Festival. Je hoort een band in bloedvorm en Clapton die z’n ziel en zaligheid legt in z’n gitaar en zang. Het is geschreven door Robert Johnson (de eerste van de 27 Club), een muzikant die vele anderen inspireerde. Mij ook dus!”

Bill Withers – Ain’t No Sunshine
“Mijn liefde voor soul komt oorspronkelijk bij deze track vandaan. Bill Withers is sowieso een mooie vent met een eigenwijze kijk op het leven. Dat je je platencontract gewoon inlevert omdat je er helemaal klaar mee bent…dan blijf je dichtbij jezelf. Hij is puur, dat hoor je aan alles. En als je liedjes als deze kan schrijven, waarvan iedereen meteen de eerste regel meezingt als het liedje wordt ingezet, dan ben je een bonusheld.”

Dat is een lijst vol klassiekers! Benieuwd hoe Ed zelf eigenlijk klinkt? Check hier het prachtige duet ‘Made of Stars’ met Lisa Lois.

 

Leave a Reply