Concert Review: Rihanna at Amsterdam Arena

Rihanna Anti Tour
Scroll naar beneden voor Nederlands

Rihanna rushes to the end of unpersonal show in Arena’s bad acoustics
Rihanna is still hot! The global pop star returned this year with the successful single ‘Work’ and album Anti. Currently she is high in the charts again with Calvin Harris collaboration ‘This Is What You Came For’. The latest album release was enough reason to go on a world tour again and she started the European leg last night in the Amsterdam Arena. In retrospect, she and her team should have gone to the Ziggo Dome at the other end of the street.

Ever since the Ziggo Dome was introduced in Amsterdam, the Amsterdam Arena, originally a soccer stadium, did not host a lot of pop concerts anymore and that was clearly hearable during Rihanna’s show. Her thin vocals often drowned in a wall of sound created by the drummers in her band in combination with the bad acoustics in the building. She could have saved the night with a marvelous show and tons of personality, but at times it seemed she couldn’t really be bothered herself either.

The pop star appeared on the small stage in the middle, of course ‘fashionably’ 30 minutes late, to start out with the ballad ‘Stay’. What follows is a whirlwind of tracks of the new album and her greatest hits, all dramatically cut down to just a verse and a chorus, as if she was in a hurry all the time. We get to hear her greatest hits like ‘Diamonds’, ‘Umbrella’, ‘We Found Love’ and more recently ‘Work’, but at the same time it is not satisfying as we don’t get to hear the whole songs, and of the parts she performs, she does not even sing all of it. She seems out of breath a lot and makes it a habit to let her fans finish her sentences. The backing singers in her band often save her in the chorus, together with some pre-recorded vocals, but whenever she has to do it on her own in the verses, her voice cannot win it from the beats and the disappointing acoustics in the Arena.

Was there nothing to enjoy then? Of course there was! This concert clearly showed her progress as an artist in terms of sound with the album tracks of Anti and at the same time let her fans enjoy an impressive string of hit singles and she did not even include smashes like ‘Only Girl (In The World)’ and ‘S&M’. Visually the performance is enjoyable, yet not very spectacular. Her dancing is on point throughout and the part where she flies from one stage to the other during ‘Sex With Me’ is a nice touch to the show. All could have been more spectacular though if Rihanna had shown a little more personality and had actually interacted with her fans some more.

The pop star from Barbados did manage to send her fans home with a smile thanks to the last part of the show where we can finally enjoy her much improved live vocals fully. She sings the acoustic single ‘FourFiveSeconds’ with passion and the whole Arena joins in. She recently showed how strong her vocals can be during the Billboard Music Awards where she performed a powerful rendition of the soulful track ‘Love On The Brain’ and she repeated that during her tour. She closes the show with ‘Kiss It Better’ and sounded better than she did most of the night. She saved the best for last, but the best came a little too late to turn things completely around. A little more vocal effort and a better venue would do her wonders next time.

By Stefan Zhu

Follow Stefanzhu1 on Snapchat to see footage of Rihanna’s show and the concerts he will visit in the near future!

——————————————————
Concert Recensie: Rihanna in Arena

Rihanna haast zich door onpersoonlijke show met slecht geluid
Rihanna behoort nog steeds tot de grootste sterren ter wereld. Dat bewees ze in de afgelopen maanden nog maar eens met de release van de succesvolle single ‘Work’ en het bijbehorende album Anti. Ondertussen staat ze ook weer aan de top van de hitlijsten wereldwijd met ‘This Is What You Came For’, een samenwerking met Calvin Harris. Met Anti toert ze momenteel de wereld rond en het Europese gedeelte van concertreeks begon gisterenavond in de Amsterdam Arena. Achteraf had ze beter de straat over kunnen steken en neer kunnen strijken in de Ziggo Dome.

Sinds de opening van de Ziggo Dome in Amsterdam heeft de Arena het heel wat minder druk gekregen als concertzaal. Tijdens Rihanna’s show wordt pijnlijk duidelijk dat dit ook maar beter zo kan blijven. Haar dunne vocalen verzuipen geregeld in het slecht afgestelde geluid waarbij de drums haar regelmatig overstemmen. Dit alles had nog gered kunnen worden door een wervelende show van een enthousiaste Rihanna, maar de popster┬áleek zelf zonder al te veel passie haar showtje af te draaien.

De zangeres verscheen, uiteraard weer een half uur te laat, op het kleinere tweede podium in de zaal om de show te openen met de ballad ‘Stay’. Wat volgt is een wervelwind van nieuwe tracks en de grootste hits die er allemaal op rap tempo worden doorgeduwd. Ze speelt haar meest populaire liedjes zoals ‘Diamonds’, ‘Umbrella’, ‘We Found Love’ en meest recentelijk ‘Work’, maar veel tracks krijgen we niet volledig te horen. Van de gedeeltes die we wel te horen krijgen (soms maar een coupletje en een refreintje), mist Rihanna regelmatig stukken, omdat ze buiten adem lijkt. Ze maakt er een gewoonte van om haar fans haar zinnen af te laten maken of de achtergrondzang (dan wel live of op band) het over te laten nemen. Als ze er alleen voorstaat in de coupletten is ze vaak onverstaanbaar door de slechte akoestiek.

Is het dan allemaal kommer en kwel bij deze show? Gelukkig niet! De setlist vol nieuw materiaal laat goed zien hoe Rihanna is gegroeid in de afgelopen jaren. Tegelijkertijd horen we hoeveel hits ze al wel niet heeft gescoord, en dan te bedenken dat hits als ‘Only Girl (In The World)’ en ‘S&M’ niet eens voorbij komen. Qua visueel plaatje is de show vermakelijk, maar tegelijkertijd weinig spectaculair. De choreografie is sterk en het moment dat ze over het publiek heen vliegt tijdens ‘Sex With Me’ mooi gedaan, maar ze had heel wat meer indruk kunnen maken als ze meer enthousiasme had uitgestraald en voor interactie met haar fans had gezorgd.

Het lukte Rihanna uiteindelijk toch om haar fans met een grote glimlach naar huis te sturen. Het venijn zat overduidelijk in de staart en eindelijk kregen we haar gegroeide vocalen goed te horen. Ze brengt het akoestische ‘FourFiveSeconds’ met passie en de hele zaal zingt met haar mee. Ze liet tijdens de Billboard Music Awards al horen dat ze het prachtig soulvolle ‘Love On The Brain’ live ook prima onder de knie heeft en dat weet ze in de Arena nog eens te herhalen. De popster uit Barbados sluit af met ‘Kiss It Better’ en klinkt beter dan ze tijdens een groot deel van de avond deed. Ze bewaarde het beste tot het laatst, maar dat beste kwam wat te laat om de hele avond te redden. Iets meer vocale inzet en een betere zaal zal haar de volgende keer wonderen doen.

Door Stefan Zhu

Volg Stefanzhu1 op Snapchat om beelden te zien van Rihanna’s show en de concerten die hij binnenkort zal bezoeken!

Leave a Reply