Concert Review: Beyoncé Formation World Tour at Amsterdam Arena

Beyonce Formation Tour

Beyoncé on top of her game in Amsterdam Arena
Beyoncé delivered her without a doubt most controversial album so far, Lemonade, earlier this year. The record is full of raw lyrics about a cheating husband and at the same time touches upon political issues. Both her personal life and the position of Afro Americans are discussed. She became the talk of the town at the Super Bowl with a powerful rendition of ‘Formation’ and has recently become more and more vocal for the BlackLivesMatter movement. The pops star also became an activist. On Saturday Night she treated her Dutch fans in the Amsterdam Arena to the Formation World Tour!

Miss Carter started the tour in April in the United States and moved to Europe in June for the second part. The setlist contains as many as 35 songs, although the tracks which are not on her last album, will be performed only partially. She leaves out some big hits and fan favourites like ‘If I Were A Boy’, ‘Listen’, ‘Single Ladies’ and ‘XO’, while she does perform ‘Me, Myself & I’, a moderate hit from her debut. The sometimes unexpected choices don’t seem to bother the crowd who cheer for her loudly from the moment she comes on stage.

That entry is quite a big one to be fair. Her dancers come up in black dresses with hats and Beyoncé follows suit from underneath the stage in a similar outfit with some added bling. The excitement in the room is bursting when Queen B’s face becomes visible when she nods her head to the beat of ‘Formation‘. Full of attitude she immediately gets the crowd going when she screams ‘I Slay!’. What follows is an impressive choreography of her dancers with Beyoncé as the ever glowing centre of attention. This is something that continues throughout the whole show and it is definitely outstanding how the star of the night never misses a note or even a dance move.

Visually, the Formation World Tour is definitely a spectacle. The stage is filled with a huge decor, but Beyoncé does not need anything to hide behind and forms the point of attention from start to finish. The wind machines are working hard to blow her stunning hair out of her sweaty face. The style of her dance goes from slow and sensual to fast and powerful. The latter is most evident on a literally splashing rendition of ‘Freedom’, performed on the second smaller stage that is filled up with water. She continues with her feet in the water while singing Destiny’s Child classic ‘Survivor’, which is a nice reference to the famous music video of the track. Although the water sequence is definitely one of the highlights of the show, Beyoncé also impresses with just her vocals when she sings songs like ‘Irreplaceable’ and ‘Love On Top’ a capella. These are the moments when the crowd forms a huge choir that sings along every word.

Although Beyoncé gave it her all, she couldn’t stop her voice from getting lost into the awful echoes that the Amsterdam Arena seems to create. This recently badly affected Rihanna’s concert here too. The bass sounds overrule badly and even Beyoncé’s powerful vocals during the choruses can’t help the sound quality from declining towards the end. She closes the show with the emotional hit ‘Halo’, which is dedicated to the victims of the recent tragic events in the world. During fan favourite ‘All Night’ a lot of balloons appear in the room. Beyoncé shows herself thankful for this spontaneous action by the Dutch fan club and the loyal 19(!) year long support of her Dutch followers. Other than that, Beyoncé doesn’t talk much on stage, which gives the show a serious vibe, but never too dark. She touches upon the problems of the American police and black citizens with some footage on the screen and during songs like ‘Formation’ and ‘Freedom’, but the main goal still is entertainment. She twists, jumps, stamps her feet, conducts with her arms and shows she is completely in a league of her own in the current music industry.

Written by: Joana Chung

———————————————
Concert Recensie: Beyoncé in Amsterdam Arena.

Beyoncé toont zich een onevenaarbare superster in Amsterdam Arena
Met het eerder dit jaar verschenen Lemonade heeft Beyoncé haar meest spraakmakende album tot nu toe de wereld in geslingerd. De plaat bevat rauwe teksten over ontrouw en is tegelijkertijd politiek beladen. Ze bespreekt zowel gebeurtenissen uit haar privéleven als ontwikkelingen rondom de Afro-Amerikaanse bevolking. Ze wist alle ogen op zich te richten met haar krachtige ‘Formation’ optreden bij de Super Bowl en steekt haar sympathie voor de BlackLivesMatter beweging niet meer onder stoelen of banken. De popster is ook activiste geworden. Zaterdagavond stond ze in de Amsterdam Arena om het Nederlandse publiek te trakteren op de Formation World Tour.

Miss Carter begon de tour in april in de Verenigde Staten en reisde in juni naar Europa af voor het vervolg. De setlist telt maar liefst 35 tracks, hoewel de meeste liedjes die niet op Lemonade staan, niet volledig worden vertolkt. Opvallend is wel dat hits als ‘If I Were A Boy’, ‘Listen’, ‘Single Ladies’ en ‘XO’ de grote afwezigen vormen, terwijl ‘Me, Myself & I’, een bescheiden hit van haar eerste album, wel op het programma staat. Deze soms onverwachte keuzes lijken het publiek echter geen moment te deren, want vanaf het eerste moment wordt er enthousiast voor haar gegild.

De opening is dan ook zeker een groots moment! Wanneer de eerste figuren met hoge hoeden en zwarte jurken aan komen lopen, barst het gejuich los en Beyoncé zelf in dito kostuum met bling komt vanuit het podium langzaam omhoog. De hoge hoeden verbergen nog de gezichten, maar wanneer ze op de beat van ‘Formation‘ knikken, zien we eindelijk Beyoncé en haar dansers. Met veel swag zweept ze het publiek op en de “I slay” kreten kunnen op veel respons rekenen. Een strakke choreografie volgt, waarbij een dozijn vrouwelijke dansers krachtige moves maakt met Beyoncé in het middelpunt. Vergelijkbare routines worden ons gedurende de hele show voorgeschoteld en het is indrukwekkend om te zien hoe Beyoncé vocaal altijd overeind blijft en geen danspasje mist.

Visueel is de gehele show een spektakel. Het podium wordt gevuld door een immens decor met verschillende verdiepingen. Ze heeft het echter niet nodig om zich achter te verschuilen, want met haar dansers achter zich vormt ze veelal de punt van een driehoekige formatie, waarbij de windmachines overuren maken om haar weelderige lokken uit haar bezwete gezicht te blazen. Haar stijl varieert van sensueel verleidend tot een krachtige powerhouse zoals het optreden van ‘Freedom’. Het b-podium is dan gevuld met een laag water waar Bey en haar dansers een letterlijk spetterende choreografie neerzetten. Ze vervolgt met haar voeten in het water tijdens de Destiny’s child klassieker ‘Survivor’, wat een leuke knipoog naar de video van het nummer is. Hoewel dit waterballet absoluut één van de hoogtepunten van de avond is, maakt Beyoncé vooral ook veel indruk met de liedjes die ze a capella ten gehore brengt, zoals ‘Irreplaceable’ en ‘Love On Top’. Juist dan wordt ook het publiek het meest aangespoord om uit volle borst mee te zingen.

Hoewel Beyoncé haar alles geeft, kan ze niet voorkomen dat haar stem soms verdwaalt in de beruchte galm van de Arena, waardoor onlangs nog het concert van Rihanna behoorlijk in het water viel. De basgeluiden resoneren langer door en ondanks Beyoncé’s krachtige zang, wordt de galm naarmate de show vordert, steeds erger. Het slotnummer ‘Halo’ draagt ze op aan de slachtoffers van de recente drama’s in de wereld en tijdens het meeslepende ‘All Night’ wordt ze door haar fanclub verrast met ballonnen door de hele zaal. Ze bedankt hen voor al 19(!) jaar lang loyale steun. Beyoncé is op het podium niet een vrouw van veel woorden, wat de show serieus maakt, maar niet te somber. Er is zeker aandacht voor de problematiek rondom de Amerikaanse politie en Afro-Amerikaanse inwoners, vooral op beelden en tijdens liedjes als ‘Freedom’ en ‘Formation’, maar de show blijft toch vooral entertainment. Ze draait, springt, stampt en dirigeert anderen met haar armen en steekt qua choreografie, maar ook vocaal, nog steeds met kop en schouders boven haar collega’s uit.

Geschreven door: Joana Chung

Leave a Reply