Concert Review: MØ at Paradiso

mo-promo
Scroll naar beneden voor Nederlands.

MØ makes Paradiso bounce with energetic show
Before ‘Lean On’ happened, Danish singer and singerwriter MØ was an online indie darling with a few hits in her home country, taken from her debut album No Mythologies To Follow. That Major Lazer collaboration, one of the biggest hits of last year, changed her life, career and sound. She had her first international solo hit over the summer with ‘Final Song’ and ‘Cold Water’, a track with Major Lazer and Justin Bieber, reached the highest heights of the charts all over the world. While we are still waiting for her sophomore album, MØ visited Amsterdam as part of her latest tour, introducing her new material.

MØ, born as Karen Ørsted, easily sold out Paradiso and delighted her Dutch fans with an energetic show. The pop star stepped on stage first with her band to follow. As she started with ‘Don’t Wanna Dance’ the audience was completely silent, mesmerized by her vocals. It was a good idea she started with showcasing her vocal abilites, as after that, the beat heavy electronic pop she delivers, took over. She performed a balanced mix of material of her first album and new tracks, probably taken from her second album, which still isn’t announced with a release date.

While last year’s single ‘Kamikaze’, performed early in the set, gets a loud audience reaction, her fans seem to dig the new material just as much. The swinging new single ‘Drum’ (to be released on the 7th of October), gets the people dancing and overall it is fair to conclude that MØ’s latest output, like the track ‘All I Do’ is influenced by the success of ‘Lean On’ with catchy hooks and prominent beats. As a result,  her fan base grew and everybody loves her these days: from hipsters to mainstream and back! Throughout the whole high paced and energetic show, the crowd is dancing like there is no tomorrow. And so does MØ! With expressive moves she bounces across the stage and in between her fans. During ‘Pilgrim’ she makes her way to the balconies and at the end of the show, she does some crowd surfing as well.

The acoustic solo version of ‘Cold Water’ she does halfway through the show sounds fantastic and it makes you want more of this from MØ, who admits this is the first time she strips it down like that in her shows. She ends the show on a high with the appropriately titled ‘Final Song’, her current hit. Of course she comes back once more to bring two more new songs and the climax of course follows with ‘Lean On’. Her show in Paradiso showed she is a pop star with a great stage presence and some unmatched energy. She has a whole lot of hit worthy new songs waiting to be released, so hopefully she does not keep us waiting much longer for that second album!

Written by Daniel de Vos.


Concert Recensie: MØ in Paradiso

MØ laat Paradiso swingen met energieke show
Voordat ‘Lean On’ de wereld veroverde, was MØ een indie pop zangeres, vooral populair bij de online muziek blogs met enkele hits in haar thuisland van haar debuutalbum No Mythologies To Follow. De samenwerking met Major Lazer, één van de best scorende platen van het afgelopen jaar,  veranderde echter alles: haar leven, haar carrière en haar sound. Over de afgelopen zomer volgde haar eerste echte solohit ‘Final Song’ en als team met Major Lazer en Justin Bieber bereikte ze weer de hoogste regionen van de hitlijst met ‘Cold Water’. Terwijl wij reikhalzend uitkijken naar haar tweede plaat, bezocht de zangeres Amsterdam als onderdeel van een tour door Europa om nieuw materiaal voor te stellen.

MØ, geboren als Karen Ørsted, verkocht met gemak Paradiso uit en loopt onder luid gegil van haar fans het podium op, gevolgd door haar band. Ze start de show met ‘Don’t Wanna Dance’ en zodra ze begint te zingen is het muisstil in de zaal. Iedereen is in de ban van haar unieke vocalen. Het is goed dat ze haar stem zo centraal zet aan het begin van de show, want vanaf het tweede lied ligt de nadruk meer op de beats van haar electronische pop sound. Haar setlist is een gebalanceerde mix van tracks van haar debuut en nieuwe liedjes van een nog te verschijnen, nog altijd niet officieel aangekondigd, tweede album.

Hoewel ‘Kamikaze’, een vorig jaar uitgebrachte single, één van de beste reacties krijgt uit het publiek, worden de nieuwe liedjes ook zeker gewaardeerd. De swingende nieuwe single ‘Drum’, die op vrijdag 7 oktober officieel verschijnt, krijgt iedereen aan het dansen. Het is duidelijk dat het nieuwe materiaal, zoals het lied ‘All I Do’, geïnspireerd is door het succes dat ze heeft met Major Lazer, want de melodieën zijn pakkender en de beats commerciëler dan tijdens haar eerste album. Dit zorgt ervoor dat MØ haar fanbase heeft kunnen uitbreiden naar de mainstream. Gedurende de gehele vlotte show, wordt er uitbundig gedanst, niet alleen door de fans, maar vooral ook door de zangeres zelf. Met expressieve moves beweegt ze over het podium en later ook door het publiek, over de balkonnen en een klassieke stage dive kan ook niet achterblijven.

Ze maakt indruk met een akoestische solo versie van de hit ‘Cold Water’ en dit doet je verlangen naar meer van deze sound van MØ terwijl ze zelf toegeeft dat het de eerste keer is dat ze zoiets doet in één van haar shows. Het venijn van de show zit in de staart met de toepasselijke afsluiter ‘Final Song’. Natuurlijk komt ze nog eens terug om twee nieuwe platen te spelen en naar de definitieve climax toe te werken met ‘Lean On’. MØ laat zich in Paradiso zien als een popster met veel charisma en energie voor tien. Ze heeft een hoop hitgevoelige liedjes klaarliggen, dus hopelijk komt dat tweede album snel op de markt!

Door Daniel de Vos.

 

 

Leave a Reply